Συστατικά:
Για τη ζύμη
1/4 φλιτζάνι λάδι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
4 κουταλιές λάδι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1/2 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
1/2 κιλό αρωματικά χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες, μάραθο κ.α.)
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι δυόσμο
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
2 κουταλιές σιμιγδάλι
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά μαυροσούσαμο
αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
Προετοιμάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Σωτάρετε στο λάδι όλα τα χορταρικά να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ανακατεύετε τα χορταρικά με το κύμινο, το δυόσμο, τη φέτα, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Με τη ζύμη ανοίγετε δύο φύλλα, το ένα να είναι πιο χονδρό. Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε το χονδρό φύλλο κάτω. Απλώνετε τη γέμιση και στρώνετε το άλλο φύλλο απάνω της. Διπλώνετε προς το εσωτερικό τα φύλλα που προεξέχουν γύρω-γύρω. Χαράζετε την πίτα, αλείφετε με λάδι, πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο και ψήνετε για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Συνοδεύστε τη χορτόπιτα με Σαμαρόπετρα 2003, Κυρ-Γιάννη
Τοπικός Οίνος Φλώρινας
Ένα απολαυστικό κρασί με λαμπερό χρώμα και λεπτές φυσαλίδες ανθρακικού να χορεύουν στο σώμα του. Τα δροσερά, φρέσκα αρώματά του, μας προσκαλούν να γευθούμε την τριλογία της Φλώρινας. Ένα κρασί φτιαγμένο από τρεις ποικιλίες (Ροδίτη, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer) με ευχάριστη, καλοζυγισμένη και αρκετά γεμάτο στόμα. Πίνεται δροσερό στους 10 οC
http://www.gourmet.gr/greek/greek-recipes/1/17/7941/%CE%A7%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%8C%CF%81%CF%84%CE%B1.htm