χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Πεϊνιρλί  (Αναγνώστηκε 3010 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

• Θαμώνας
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
Πεϊνιρλί
« στις: Αύγουστος 15, 2007, 01:37:04 πμ »
Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι
30 γρ. ξερή ή φρέσκια μαγιά
1/2 φλυτζάνι λάδι
αλάτι
νερό

Για τη γέμιση
[/b]
τοφού *
φυτικό ή φρέσκο βούτυρο
ντομάρα
μανιτάρια
πιπεριά

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο χλιαρό νερό, το λάδι, το αλάτι, λίγο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό, με προσοχή για να μην λασπώσει η ζύμη μας, και συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μία ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε κατόπιν σε μπάλες και τις αφήνουμε να σταθούν και να φουσκώσουν. Στη συνέχεια δίνουμε στις μπάλες σχήμα βαρκούλας, τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και γεμίζουμε μία μία τις βαρκούλες με την γέμιση που θέλουμε και τις αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα πεϊνιρλί από το φούρνο, βάζουμε στο καθένα ένα μικρό κομμάτι βούτυρο.

Προσοχή: Δεν είναι ανάγκη στην γέμιση να βάλετε όλα τα υλικά που γράφονται. Επιλέξτε την γέμιση που σας αρέσει.

* Για τους χορτοφάγους που τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα: Αντί για τοφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν 3 φλυτζάνια τυρί κασέρι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Πεϊνιρλί
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 15, 2007, 03:56:13 μμ »
Λιζα, προτείνω να δώσεις πρώτα μία vegan εκδοχή και μετά με ένα αστεράκι μία lacto-vegetarian εκδοχή. Αν μπει κάποιος και διαβάσει τη συνταγή αυτή χωρίς να ξέρει ιδιαίτερα από χορτοφαγία, μπορεί να νομίζει ότι η χορτοφαγία λεει "ναι" στα τυριά.

Τι λες?
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 15, 2007, 04:07:47 μμ »
η χορτοφαγία (vegetarianism) νομίζω πως όντως λεει ναι στα τυριά. Η ΟΛΙΚΗ χορτοφαγία (veganism) λεει ΟΧΙ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

• Addicted
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 15, 2007, 04:12:35 μμ »
Ναι, ρε Ψυχ, αναφέρομαι σε αυτούς που η μόνη λέξη που ξέρουν είναι η "χορτοφαγία". Δεν αναφερομαι σε σενα και μενα.

Από κει και περα, κατά τη γνωμη μου είναι νομίζω κακό ως προς τη σημειολογία του θέματος η χορτοφαγία να έχει "ολικώς χορτοφάγους" και "χορτοφάγους". Καλύτερα να έχει "χορτοφάγους" και "μερικώς χορτοφάγους" ή "γαλακτο-χορτοφάγους". ::)  και αυτό ήταν και το point του σχολίου μου.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

• Addicted
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 15, 2007, 04:16:48 μμ »
σωστά. συμφωνώ. 

και γω όταν είδα τα υλικά αρχικά με ξένισε αλλα μετά σκέφτηκα οτι όλοι δεν είναι vegans. συνήθησα εδώ μέσα να μιλάμε οι πιο πολλοί για βεγγανισμό.

παρεπιπτόντως νομίζω οτι ο όρος vegan δεν έχει ακριβή ελληνική μετάφραση. Ο χορτο-φάγος απλά δεν τρώει ζωϊκά. ο vegan δεν χρησιμοποιεί τίποτα το ζωϊκό όχι μόνο για φαί αλλά και ένδυση κ.τ.λ. και πιο πολύ έχει ηθικά κίνητρα παρά βιο-υγειηνιστικά...

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

• Θαμώνας
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 15, 2007, 04:47:00 μμ »
Για να πω την αλήθεια, η συνταγή που έχω για τα πεϊνιρλί έχει και κρέας.. αφαίρεσα το κρέας και πρόσθεσα άλλα υλικά που εμένα μου φαίνονται πως ταιριάζουν. Δεν ξέρω κανένα vegan τυρί αν και είχα διαβάσει σε κάποιο άρθρο εδώ, πως υπάρχει τυρί σόγιας αν δεν κάνω λάθος. Όποια πρόταση είναι ευπρόσδεχτη :)
Συνήθιζε δε να κυριαρχείς επάνω στα ακόλουθα. Στην κοιλιά και στον ύπνο, στη λαγνεία και στο θυμό. Ποτέ να μη κάνεις κάτι αισχρό, ούτε μαζί με άλλους, ούτε μοναχός.

• Addicted
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 15, 2007, 04:52:30 μμ »
Πρόσφατα πόσταρε η μαζικεεν κάτι με κρέμα από καρπούς. Μπορείς να το δοκιμάσεις με αυτην την κρέμα (η με φυτική κρέμα μαγειρικής) και σπανάκι, μανιτάρια, μελιτζανα ψιλοκομμένη σε μπαστουνάκια. Ή με ντομάτα-μανιτάρια-τοφου. Σίγουρα κάτι θα βρεις. Όμως το να βρίσκει ένας επισκέπτης (ψιλοάσχετος) συνταγή με τυρί δεν βοηθάει στο σκοπό της χορτοφαγίας. Η συνταγή με το τυρί θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εμφανίζεται πιο μετά, ως παραλλαγή "για μερικώς χορτοφάγους" ή "γαλακτοχορτοφάγους".

• Addicted
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 15, 2007, 04:54:15 μμ »
ούτε και μετά να εμφανίζεται :P όλοι ξέρουν οτι το πεΪνιρλί πάει με κασέρι-μπέηκον. σκοπός είναι να φτιάξουμε κάτι εναλλακτικό και πιο ωφέλιμο ;)

Αποσυνδεδεμένος LiZaArD

• Θαμώνας
    • Χορτοφαγικές Συνταγές
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 15, 2007, 05:09:01 μμ »
Έκανα μία αλλαγή. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσον ταιριάζει τοφού σε πεϊνιρλί. Τεσπα :) Χαίρομαι να βλέπω πως το φόρουμ προχωράει από την χορτοφαγία στον βεγγανισμό και από τον βεγγανισμό στην ωμοφαγία. Απλά εγώ συνεχίζω με μικρότερα βήματα  :D

• Addicted
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 15, 2007, 05:26:49 μμ »
Mια χαρά είναι! μπράβο Λιζα.

• Addicted
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 15, 2007, 07:31:10 μμ »
ΜΠΡΑΒO ΛΙΖΑ! :)  Τώρα όντως είναι συνταγή χορτοφαγικού φόρουμ (που έχει και εναλλακτικές επιλογές) ;)

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής