Μύθοι σχετικά με το δέρμα
Μύθος Νο 1 :Το δέρμα είναι απλά παράγωγο της βιομηχανίας κρέατοςΤο δέρμα δεν είναι συμπτωματικό παράγωγο της σφαγής ζώων για το κρέας τους. Ακόμη και το τελευταίο κομμάτι του ζώου πωλείται ώστε η αιματοβαμμένη βιομηχανία κρέατος να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Το δέρμα που βάφεται και μετονομάζεται σε «ρούχο», αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της αξίας του ζώου – που το κάνει το πιο πολύτιμο μέρος του άτυχου θύματος. Η αγορά δέρματος δεν είναι τόσο αθώα σε σχέση με τη δολοφονία ενός ζώου για το κρέας του ή το γάλα.
Συνήθως τα ζώα που πληρώνουν με τη ζωή τους τη ζήτηση για δέρμα είναι τα πρόβατα, τα γουρούνια και οι κατσίκες, αλλά τα τομάρια αγελάδων και μοσχαριών χρησιμοποιούνται για παπούτσια.
Ειδικά δέρματα φτιάχνονται από ελάφια, αλιγάτορες, σαύρες, καρχαρίες, φίδια, κροκόδειλους, καγκουρό, στρουθοκαμήλους και άλλα «εξωτικά» είδη.
Μύθος Νο2 :Τα ζώα ζουν ευτυχισμένες ζωές βόσκοντας σε λιβάδια και οδηγούνται στη σφαγή όταν γεράσουνΟι αγελάδες υπόκεινται σε επιλεκτική αναπαραγωγή και είναι τα θύματα πολλών ‘διαδικασιών’ όπως : τεχνητή γονιμοποίηση, τεχνητό απογαλακτισμό και εκτροφή, μεταφορά των εμβρύων από μία αγελάδα σε άλλη, άρμεγμα με μηχανήματα, ενέσεις με ορμόνες και αντιβιοτικά, κόψιμο κεράτων, ευνουχισμός (εννοείται χωρίς αναισθητικό) και διαχωρισμό μητέρας αγελάδας από το μωρό της λίγες μέρες μετά τη γέννα.
Ως αποτέλεσμα αυτού του φαύλου κύκλου εγκυμοσύνης και αρμέγματος, οι γαλακτοφόρες αγελάδες παθαίνουν μαστίτιδες και αναιμία. Τα μοσχαράκια τους παρέχουν στα βυρσοδεψεία υψηλής ποιότητας δέρμα, που χρησιμοποιείται για παπούτσια, σακάκια, γάντια και πορτοφόλια.
Το πιο ακριβό δέρμα προέρχεται από αγέννητα μοσχαράκια και χρησιμοποιείται για το μαλακό σουέντ. Σίγουρα πολλοί δεν θα το φορούσαν αν ήξεραν πως προέρχεται από ένα αγέννητο μωρό.
Η αγελάδα στη φύση ζει μέχρι και 20 χρόνια, αλλά στις φάρμες σφάζονται σε ηλικία 1-3 ετών για το κρέας τους ενώ οι γαλακτοφόρες αγελάδες είναι άχρηστες μετά από συνεχείς εγκυμοσύνες και σφάζονται στα 4-5 χρόνια όταν μειώνεται η παραγωγή γάλακτος από το σώμα τους.
Μύθος Νο3 :
Η αγορά δέρματος δεν είναι τόσο κατακριτέα ηθικά όσο η αγορά γούναςΗ μεταφορά των ζώων στα σφαγεία τους προκαλεί απίστευτο στρες. Στοιβάζονται σε φορτηγά, όπου πολλές φορές πεθαίνουν πριν φτάσουν στο σφαγείο από καρδιακά επεισόδια, από θερμοπληξία, από πείνα, αφυδάτωση ακόμη και σπασμένα κόκαλα (αφού πολλές φορές δεν υπάρχει χώρος να σταθούν παρα πάνω σε κάποιο άλλο ζώο).
Μόλις φτάσουν στο σφαγείο, υποτίθεται πως αναισθητοποιούνται πριν σφαγιαστούν. Δυστυχώς η τακτική που χρησιμοποιείται (stunning) είναι αναποτελεσματική και πολλά ζώα σφαγιάζονται με πλήρεις τις αισθήσεις τους ή την ώρα που συνέρχονται…Οι άνθρωποι που εργάζονται στα σφαγεία δεν περνούν κανενός είδους εκπαίδευση, αλλά μαθαίνουν πάνω στα ζώα.
Μύθος Νο4 :
Το δέρμα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τα πλαστικά εναλλακτικά υλικάΤα παπούτσια και τα ρούχα που γίνονται από υλικά με βάση το πετρέλαιο έχουν κριτικαριστεί ως μη-φιλικά για το περιβάλλον. Τα βυρσοδεψεία όμως προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον καθώς μολύνουν τον αέρα, χρησιμοποιούν πανίσχυρα χημικά για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος σάρκας από το δέρμα (μεταξύ των οποίων μόλυβδο, ψευδάργυρο, βαφές και χημικά με βάση το κυανίδιο).
Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έρχεται να προστεθεί η καταστροφή του πλανήτη από την εκτροφή ζώων για το δέρμα. Η αγορά δέρματος συμβάλλει στην εκτροφή και δολοφονία εκατομμυρίων ζώων για το κέρδος και για τη συνεχή ζήτηση, πράγμα που σημαίνει περισσότερο ξόδεμα πηγών ενέργειας (νερού, ηλεκτρισμού κλπ) και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.
Για πληροφορίες σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις αντί για δέρμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vegansociety.com
Διεύθυνση :
A5 SAE to The Vegan Society, Donald Watson House,
7 Battle Road, St.Leonards-on-Sea, East Sussex TN37 7AA
Τηλέφωνο : 0845 45 88244