χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Μύθοι σχετικά με το δέρμα  (Αναγνώστηκε 4462 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Μύθοι σχετικά με το δέρμα
« στις: Αύγουστος 10, 2007, 08:05:53 μμ »
Μύθοι σχετικά με το δέρμα

Μύθος Νο 1 :

Το δέρμα είναι απλά παράγωγο της βιομηχανίας κρέατος

Το δέρμα δεν είναι συμπτωματικό παράγωγο της σφαγής ζώων για το κρέας τους. Ακόμη και το τελευταίο κομμάτι του ζώου πωλείται ώστε η αιματοβαμμένη βιομηχανία κρέατος να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Το δέρμα που βάφεται και μετονομάζεται σε «ρούχο», αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της αξίας του ζώου – που το κάνει το πιο πολύτιμο μέρος του άτυχου θύματος. Η αγορά δέρματος δεν είναι τόσο αθώα σε σχέση με τη δολοφονία ενός ζώου για το κρέας του ή το γάλα.

Συνήθως τα ζώα που πληρώνουν με τη ζωή τους τη ζήτηση για δέρμα είναι τα πρόβατα, τα γουρούνια και οι κατσίκες, αλλά τα τομάρια αγελάδων και μοσχαριών χρησιμοποιούνται για παπούτσια.

Ειδικά δέρματα φτιάχνονται από ελάφια, αλιγάτορες, σαύρες, καρχαρίες, φίδια, κροκόδειλους, καγκουρό, στρουθοκαμήλους και άλλα «εξωτικά» είδη.

Μύθος Νο2 :
Τα ζώα ζουν ευτυχισμένες ζωές βόσκοντας σε λιβάδια και οδηγούνται στη σφαγή όταν γεράσουν

Οι αγελάδες υπόκεινται σε επιλεκτική αναπαραγωγή και είναι τα θύματα πολλών ‘διαδικασιών’ όπως : τεχνητή γονιμοποίηση, τεχνητό απογαλακτισμό και εκτροφή, μεταφορά των εμβρύων από μία αγελάδα σε άλλη, άρμεγμα με μηχανήματα, ενέσεις με ορμόνες και αντιβιοτικά, κόψιμο κεράτων, ευνουχισμός (εννοείται χωρίς αναισθητικό) και διαχωρισμό μητέρας αγελάδας από το μωρό της λίγες μέρες μετά τη γέννα.

Ως αποτέλεσμα αυτού του φαύλου κύκλου εγκυμοσύνης και αρμέγματος, οι γαλακτοφόρες αγελάδες παθαίνουν μαστίτιδες και αναιμία. Τα μοσχαράκια τους παρέχουν στα βυρσοδεψεία υψηλής ποιότητας δέρμα, που χρησιμοποιείται για παπούτσια, σακάκια, γάντια και πορτοφόλια.  Το πιο ακριβό δέρμα προέρχεται από αγέννητα μοσχαράκια και χρησιμοποιείται για το μαλακό σουέντ. Σίγουρα πολλοί δεν θα το φορούσαν αν ήξεραν πως προέρχεται από ένα αγέννητο μωρό.

Η αγελάδα στη φύση ζει μέχρι και 20 χρόνια, αλλά στις φάρμες σφάζονται σε ηλικία 1-3 ετών για το κρέας τους ενώ οι γαλακτοφόρες αγελάδες είναι άχρηστες μετά από συνεχείς εγκυμοσύνες και σφάζονται στα 4-5 χρόνια όταν μειώνεται η παραγωγή γάλακτος από το σώμα τους.

Μύθος Νο3 :
Η αγορά δέρματος δεν είναι τόσο κατακριτέα ηθικά όσο η αγορά γούνας

Η μεταφορά των ζώων στα σφαγεία τους προκαλεί απίστευτο στρες. Στοιβάζονται σε φορτηγά, όπου πολλές φορές πεθαίνουν πριν φτάσουν στο σφαγείο από καρδιακά επεισόδια, από θερμοπληξία, από πείνα, αφυδάτωση ακόμη και σπασμένα κόκαλα (αφού πολλές φορές δεν υπάρχει χώρος να σταθούν παρα πάνω σε κάποιο άλλο ζώο).

Μόλις φτάσουν στο σφαγείο, υποτίθεται πως αναισθητοποιούνται πριν σφαγιαστούν. Δυστυχώς η τακτική που χρησιμοποιείται (stunning) είναι αναποτελεσματική και πολλά ζώα σφαγιάζονται με πλήρεις τις αισθήσεις τους ή την ώρα που συνέρχονται…Οι άνθρωποι που εργάζονται στα σφαγεία δεν περνούν κανενός είδους εκπαίδευση, αλλά μαθαίνουν πάνω στα ζώα.

Μύθος Νο4 :
Το δέρμα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τα πλαστικά εναλλακτικά υλικά

Τα παπούτσια και τα ρούχα που γίνονται από υλικά με βάση το πετρέλαιο έχουν κριτικαριστεί ως μη-φιλικά για το περιβάλλον.  Τα βυρσοδεψεία όμως προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον καθώς μολύνουν τον αέρα, χρησιμοποιούν πανίσχυρα χημικά για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος σάρκας από το δέρμα (μεταξύ των οποίων μόλυβδο, ψευδάργυρο, βαφές και χημικά με βάση το κυανίδιο).

Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έρχεται να προστεθεί η καταστροφή του πλανήτη από την εκτροφή ζώων για το δέρμα. Η αγορά δέρματος συμβάλλει στην εκτροφή και δολοφονία εκατομμυρίων ζώων για το κέρδος και για τη συνεχή ζήτηση, πράγμα που σημαίνει περισσότερο ξόδεμα πηγών ενέργειας (νερού, ηλεκτρισμού κλπ) και περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις αντί για δέρμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vegansociety.com
Διεύθυνση :
A5 SAE to The Vegan Society, Donald Watson House,
7 Battle Road, St.Leonards-on-Sea, East Sussex TN37 7AA
Τηλέφωνο : 0845 45 88244

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
Απ: Μύθοι σχετικά με το δέρμα
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 10, 2007, 09:13:13 μμ »
πολύ καλά όλα αυτά φόξυ. τα περνάω σε word και θα τα στείλω attach σε openminded παμφάγους φίλους.

Δεν πρόκειται να αγοράσω άλλο δερμάτινο, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αυτό που έχω μπορώ να το κρατήσω? Λυπάμαι να το δώσω... 
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος elena116

• Θαμώνας
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 10, 2007, 10:54:59 μμ »
το ζωο που το ειχε ,ηδη εχει πεθανει παραπανω κακο δεν κανεις .το θεμα ειναι αν αισθανεσαι ανετα φορωντας το .....

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 10, 2007, 10:59:59 μμ »
πολύ καλά όλα αυτά φόξυ. τα περνάω σε word και θα τα στείλω attach σε openminded παμφάγους φίλους.

Δεν πρόκειται να αγοράσω άλλο δερμάτινο, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αυτό που έχω μπορώ να το κρατήσω? Λυπάμαι να το δώσω... 

Εμένα ρωτάς βρε ψυχ? Θέμα προσωπικό είναι, εγώ δεν μπορώ να φοράω το πετσί κανενός.  ;)

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 11, 2007, 05:30:11 πμ »
Ψυχ, κανένας εδώ δεν φαντάζομαι να θέλει να δημιουργήσει ενοχές σε άλλο μέλος, εκφράζοντας τις απόψεις του. Όπως είχα γράψει και παλιά, έχω κανα δυο ζευγάρια παπούτσια δερμάτινα, μερικά χρόνια, τα οποία είναι <<καλά>>, και δεν ντρέπομαι που κάποια μέρα θα τα φορέσω...Τις προάλλες καθόμουν στο δερμάτινο καναπέ των γονιών μου παρά στο σκληρό πάτωμα. ΔΕΝ σημαίνει πως είμαι υποκριτρια, ό,τι λένε οι άλλοι δεν είναι δικό μου θέμα...
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 11, 2007, 06:10:56 πμ »
ναι οκ. καταλαβαίνω. είναι στη συνείδηση του καθενός...   εγώ απλά δεν το φοράω πολύ συχνά μόνο σε τίποτα γάμους και κηδείες γιατί είναι πολύ επίσημο για το ντύσιμο που συνήθως κάνω.  αλλά νομίζω πως δεν θα το δώσω. Thanks anyway
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

LENIA

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 12, 2007, 01:40:00 μμ »

FOXY, DEN ANAFERI TO ARTHRO POS TA GDERNOUN, EK SISTIMATOS PISTEVO, ZONTANA. GIATI MALLON BARIOUNTE NA TA NARKOSOUN, THANATOSOUN KE LIPA. AN BRETHKAN TOSES APODIKSIS ME TOSOUS LIGOUS AKTIVISTES , AFOU TA KRIBOUN OLA, FANTASOU TI GINETE PISO APO TOUS TIXOUS TOUS.
    MIA DIKIA MAS AKTIVISTRIA H KOPELA POU EKANE TIN PROTOGONI STIN DIAMARTIRIA TIS GOUNAS, ELEGE POS TO KANOUN I KINEZI KE PALEVOUN GI AFTO MIPOS KANOUN KATI. ALLA EDO PIRAN OLIMPIAKOUS ME PARAVIASIS ANTHROPINON DIKEOMATON, ME TON ZOON THA GINI KATI?

Αποσυνδεδεμένος Valia

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 24, 2007, 12:36:19 πμ »
....................σε δερμάτινο καναπέ των γονιών σου??? και μιλάτε εδώ για το μέλι των μελισσών??? στο φούρνο με πατάτες θα τους είχα βάλει sorry αν ήταν γονείς μου.....

Αποσυνδεδεμένος xen(I)os

• Sr. Member
  • # Unbound #
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 24, 2007, 01:04:07 πμ »
Δηλαδή Valia αν τα μέλη των οικογενειών μας έχουν άλλες επιλογές "δε δικαιούμαστε διά να ομιλούμε" γιά τις δικές μας;  ???
Κάτι έλεγες γιά λογική σε άλλο τόπικ..   

Everyday and every night
You can hear their cry
You can see their fright

Αποσυνδεδεμένος Valia

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 24, 2007, 01:11:57 πμ »
..... αυτό είναι υπερβολή πρέπει να το παραδεχτείς... δερμάτινο καναπέ???? οι γονείς μου δερμάτινο καναπέ??? να σου πω κάτι όμως??? η αλήθεια είναι πως μιλώ εκ του ασφαλούς γιατί οι γονείς μου πέθαναν και με άφησαν μόνη στα 20 μου..... βέβαια τους είχα βγάλει το λάδι και μέχρι τότε με τις ανησυχίες μου....  ειμαι και μοναχοπαίδι....και καταλαβαίνεις...δεν είχαν φάει αρνί το Πάσχα χωρίς να γίνει μια κηδεία στο σπίτι.... δεν έτρωγε κανείς....μόνο οι φιλοξενουμενοι ... όσο μπορούσαν να φάνε... Με συγχωρείτε είμαι υπερβολική πολλές φορές.... άλλωστε έχετε δίκιο .... δεν με γνωρίζετε.. sorry

Αποσυνδεδεμένος xen(I)os

• Sr. Member
  • # Unbound #
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 24, 2007, 01:18:12 πμ »
Ναι υπερβολή (και κτηνωδία) είναι ο δερμάτινος καναπές και γιά το δικό μου σκεπτικό. Όχι γιά όλων όμως.
Η χρήση βίας είναι μεγάλος πειρασμός, όμως συνειδήσεις δεν αλλάζει  :)
Everyday and every night
You can hear their cry
You can see their fright

Αποσυνδεδεμένος Valia

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 24, 2007, 01:29:05 πμ »
........... ok ok  η συνείδηση ειναι του καθενός και εγώ μίλησα αυθορμητα... είπα αυτο που μου ήρθε στο μυαλό μου αμέσως!!! μη με παρεξηγείς... άλλωστε καλαμαράκια τρώω χωρίς τύψεις!!!! σε δερμάτινο καναπέ δεν κάθομαι!!!

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 24, 2007, 04:59:31 μμ »
καλαμαράκια τρώω χωρίς τύψεις!!!! σε δερμάτινο καναπέ δεν κάθομαι!!!
??? ??? ???
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 24, 2007, 05:14:58 μμ »

Ως αποτέλεσμα αυτού του φαύλου κύκλου εγκυμοσύνης και αρμέγματος, οι γαλακτοφόρες αγελάδες παθαίνουν μαστίτιδες και αναιμία. Τα μοσχαράκια τους παρέχουν στα βυρσοδεψεία υψηλής ποιότητας δέρμα, που χρησιμοποιείται για παπούτσια, σακάκια, γάντια και πορτοφόλια.  Το πιο ακριβό δέρμα προέρχεται από αγέννητα μοσχαράκια και χρησιμοποιείται για το μαλακό σουέντ. Σίγουρα πολλοί δεν θα το φορούσαν αν ήξεραν πως προέρχεται από ένα αγέννητο μωρό.

Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Γιατί αγέννητο? και πώς γίνεται?

Foxy, please, την πηγή σου...
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 24, 2007, 06:52:37 μμ »
Η πηγή μου Δεινομάχη είναι κάτω από το κείμενο που μετέφρασα

www.vegansociety.com
Διεύθυνση :
A5 SAE to The Vegan Society, Donald Watson House,
7 Battle Road, St.Leonards-on-Sea, East Sussex TN37 7AA
Τηλέφωνο : 0845 45 88244

Θεωρώ ότι είναι αξιόπιστη πηγή αλλά αν θέλεις μπορείς να τους στείλεις e-mail για να διευκρινήσεις αυτό για το σουέντ. Θα προσπαθήσω να το κάνω κι εγώ.  :)

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact