χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Menstrual Cups και υφασμάτινες σερβιέτες (Μόνο για γυναίκες!)  (Αναγνώστηκε 94195 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της περιόδου. Υποθέτω πως οι περισσότερες χρησιμοποιούν είτε σερβιέτες του εμπορίου είτε ταμπόν. Όμως, και οι σερβιέτες και τα ταμπόν είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά ή από βαμβάκι που έχει υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες ιδιαιτέρως τοξικές, προκαλούν ερεθισμούς (για να μη μιλήσουμε για Σύνδρομο Τοξικού Σοκ) και επίσης ρυπαίνουν το περιβάλλον μιας και δεν αποσυντίθονται τόσο εύκολα, συμβάλλοντας στο πρόβλημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών. Οι φίλες μου θα προσέθεταν ότι επίσης ντρέπονται να τις αγοράζουν ή να αλλάζουν σε τουαλέτες μαγαζιών. Εγώ δεν είχα αυτό το τελευταίο πρόβλημα, αλλά είπα να το αναφέρω, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να θυμάσαι να αγοράσεις αρκετές προμήθειες, και να έχεις πάντα μαζί σου όσες/όσα χρειάζεσαι όταν είσαι έξω.

Τι ενναλακτική υπάρχει; Πολλές. Κυκλοφορούν σερβιέτες και ταμπόν φτιαγμένα από βιολογικής καλλιέργειας βαμβάκι χωρίς επεξεργασία - δεν προκαλούν ερεθισμούς, συμβάλλουν όμως πάλι στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Υπάρχουν και οι επαναχρησιμοποιούμενες "σερβιέτες", δηλαδή υφασμάτινες σερβιέτες που πλένονται. Κοινώς μουνόπανα. Πολύ πιο υγιεινά, δε ρυπαίνουν, αλλά θέλουν χρόνο για να πλυθούν και πρέπει να έχεις αρκετές καθαρές μαζί σου. Επίσης, υπάρχουν και τα εμμηνορροϊκά κύπελλα (menstrual cups), που είναι και αυτά επαναχρησιμοποιούμενα.

Θα σας πω για τα τελευταία, μιας και χρησιμοποιώ το Mooncup εδώ και 2 χρόνια. Τα menstrual cups υπάρχουν στην αγορά από το 1930 (φτιάχτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα), αλλά δεν ήταν πολύ δημοφιλή, κυρίως επειδή η δυτική κοινωνία δεν ήταν ανοιχτή στην ιδέα να πιάνει μια κυρία τα γεννητικά της όργανα με τα χέρια της. Τι είναι; Ένα μικρό κύπελλο φτιαγμένο από σιλικόνη ή λάτεξ, μικρότερο σε διάμετρο από ένα διάφραγμα, το οποίο τοποθετείται εντός του κόλπου κατά τη διάρκεια της περιόδου και μαζεύει το αίμα. Μία φωτογραφία:

Γλυκούλι δεν είναι; Είναι ελαστικό, άρα μπορεί και διπλώνει για να εισέλθει στον κόλπο. Όταν τοποθετείται, το χείλος του δημιουργεί μια "σφραγίδα" με τα τοιχώματα του κόλπου που το κρατούν στη θέση του και εμποδίζουν τις διαρροές. Πρέπει να αδειάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν και, από προσωπική πείρα, σας λέω ότι σε μέρα με έντονη ροή γεμίζει μέσα σε 5-6 ώρες σε φάση εγρήγορσης και σε 8-11 ώρες σε φάση ύπνου. Στις τελευταίες μέρες της περιόδου το αλλάζω 2 φορές την ημέρα (το πρωί και το βράδυ). Όταν το βγάζεις, μπορείς να το πλύνεις με νερό και σαπούνι και να το ξαναβάλεις στη θέση του. Ανάμεσα στις περιόδους μπορεί να βραστεί για περαιτέρω αποστείρωση. Συνήθως πωλείται με μία μικρή πάνινη τσαντούλα μέσα στην οποία μπορεί να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται. Με σωστή φροντίδα διαρκεί μέχρι και 10 χρόνια.

Έκανα μία λίστα με τα υπέρ του cup:

• Δε ρυπαίνει το περιβάλλον ή το μπάνιο σου
  • Είναι οικονομικότερο από το να αγοράζεις σερβιέτες ή/και ταμπόν
  • Μπορείς να δεις ακριβώς πόσο αίμα έχεις
  • Αναπτύσσεις άλλη εικόνα για την περίοδό σου
  • Δεν υποστηρίζεις τις εταιρίες παραγωγής σερβιετών και ταμπόν (π.χ. η Always παρασκευάζεται από την Procter and Gamble)
  • Δε χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου έξτρα σερβιέτες/ταμπόν
  • Δε χρειάζεται καν να αγοράζεις πολλαπλές συσκευασίες σερβιετών/ταμπόν
  • Μπορεί να φορεθεί και πριν την περίοδο (δεν γίνεται το ίδιο με τα ταμπόν)
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος για ερεθισμούς ή για Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Προσωπικώς, είμαι πολύ ευχαριστημένη από το mooncup μου και βρίσκω ότι έχω αλλάξει αντιλήψεις όσον αφορά την περίοδό μου: βλέπω το αίμα ως κάτι πολύ πιο φυσιολογικό όταν απλώς το αδειάζω από το κύπελλο, παρά όταν το έβλεπα ως "λερωμένο ταμπόν", το οποίο μου φαινόταν αηδιαστικό. Επίσης, αισθάνομαι ότι έχω τον έλεγχο της περιόδου και του σώματός μου πλέον.

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες που κατασκευάζουν κύπελλα. Στην Ευρώπη υπάρχει το Αγγλικό mooncup και το φινλανδικό Lunette. Στη Βόρεια Αμερική υπάρχει το DivaCup και το Keeper. Όλα τα παραπάνω είναι φτιαγμένα από σιλικόνη, εκτός από το Keeper που είναι από λάτεξ. Επίσης, το Keeper προσφάτως έβγαλε και μια εκδοχή του σε σιλικόνη, που το ονόμασε MoonCup, το οποίο όμως είναι άσχετο με το αντίστοιχο Αγγλικό.

Τέλος, μία πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική σελίδα πάνω στα διάφορα διπλώματα του κυπέλλου. Ελπίζω να μη σας έπρηξα, αν θέλετε να ρωτήσετε ο,τιδήποτε, με χαρά να σας απαντήσω.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
Απ: Menstrual Cups - Εμμηνορροϊκά κύπελλα (Μόνο για γυναίκες!)
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 02, 2007, 09:47:08 μμ »
psyhunterson, τι έχεις να πεις περί του θέματος;  :D :D :D
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 02, 2007, 09:54:12 μμ »
 Μπήκα μόνο από περιέργεια αλλά βλέπω οτι το θέμα δεν μας αφορά.

όπως είπε και η Μαζικήν, ΜΟΝΟ για Γυναίκες. ;)
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Αποσυνδεδεμένος MKO Psychanimal

• PSYCHANIMAL
  • Addicted
  • Γίνε Χορτοφάγος τώρα, Σώσε ένα ζώο φάρμας
    • Psychanimal
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 02, 2007, 09:56:49 μμ »
Το επιχειρημα με τα σκουπιδια και τις εταιρειες ναι, αλλα παλι εμενα επειδη οταν μου ηρθε, η μαμα μου ;) ;D ;D ;D εκανε παρτυ με τουρτα ( φανταστειτε οτα μου λεγαν τι γιορταζω ποσο σοκαριζοντουσαν με την απλη φυσικη παιδικη μου απαντηση "μου ηρθε περιοδος" :o :o) ποτε δεν νταπηκα η το θεωρησα βρωμικο αντιθετα οταν ηθελα να τσαντισβω τον γυμναστη που ηταν σεμνοτυφος και με εβαζε να τρεχω παραπανω ως πιο παχουλη πηγαινε και του εξηγουσα με καθε λεπτομερεια γιατι δεν μπορουσα να κανω σημερα γυμναστικη :o.... χεχεχε κοκκινισμα που ειχε...!
Veganimal : To  blog του Χορτοφάγου
http://psychanimalvegan.blogspot.gr

Ευκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας
http://lifechanceforfarmanimals.blogspot.gr/

Ψυχολόγοι  Υπερ της Προστασίας Ζώων www.psychanimal.org
ΓατοΟμάδα Θεσσαλονίκης www.thessalonikicatgroup.org

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 02, 2007, 09:57:27 μμ »
μαζικην πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και χαίρομαι που το έθιξες το θέμα.
Είναι μία πτυχή των προϊόντων που καταναλώνουμε εμείς οι γυναίκες που περνά απαρατήρητη ωστόσο συμβάλλει εξίσου στην καταστροφή του περιβάλλοντος και τη ρύπανση. προσωπικά δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το mooncup -μεγάλη ιστορία που έχει να κάνει με τη φοβία μου με το αίμα - αλλά τουλάχιστον εδώ βρίσκω οικολογικές σερβιέτες που διασπώνται και ανακυκλώνονται πολύ πιο εύκολα από τις συμβατικές.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 02, 2007, 09:58:12 μμ »
Το επιχειρημα με τα σκουπιδια και τις εταιρειες ναι, αλλα παλι εμενα επειδη οταν μου ηρθε, η μαμα μου ;) ;D ;D ;D εκανε παρτυ με τουρτα ( φανταστειτε οτα μου λεγαν τι γιορταζω ποσο σοκαριζοντουσαν με την απλη φυσικη παιδικη μου απαντηση "μου ηρθε περιοδος" :o :o) ποτε δεν νταπηκα η το θεωρησα βρωμικο αντιθετα οταν ηθελα να τσαντισβω τον γυμναστη που ηταν σεμνοτυφος και με εβαζε να τρεχω παραπανω ως πιο παχουλη πηγαινε και του εξηγουσα με καθε λεπτομερεια γιατι δεν μπορουσα να κανω σημερα γυμναστικη :o.... χεχεχε κοκκινισμα που ειχε...!

ναι οι άντρες έχουν μία φοβία με το θέμα αυτό είναι αλήθεια.  :P

• PSYCHANIMAL
  • Addicted
    • Psychanimal
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:03:10 μμ »
δε βλεπεις? μεχρι κι ο ψυχ την εκανε με ελαφρα ;)

Αποσυνδεδεμένος psyhunterson

• Addicted
  • human mind is a parachute.It works when it is open
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:06:01 μμ »
:) den fovamai. apla den me afora. ti na po....

kata ta alla eimai lalistatos :P
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ...     Άλμπερτ Αϊνστάϊν

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:06:22 μμ »
 :D :D

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:08:30 μμ »

αηδία, θα έλεγα...  :-X

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:13:02 μμ »

αηδία, θα έλεγα...  :-X

αναμενόμενο.

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

• Addicted
  • Red Blood Black Tears
    • Αντισπισιστική Δράση
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:15:08 μμ »
paw gia kamia mpyra na ta peite me thn isixia sas. ciao

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:15:16 μμ »
ποτε δεν νταπηκα η το θεωρησα βρωμικο αντιθετα οταν ηθελα να τσαντισβω τον γυμναστη που ηταν σεμνοτυφος και με εβαζε να τρεχω παραπανω ως πιο παχουλη πηγαινε και του εξηγουσα με καθε λεπτομερεια γιατι δεν μπορουσα να κανω σημερα γυμναστικη :o.... χεχεχε κοκκινισμα που ειχε...!

Με παρεξήγησες. Δεν εννοούσα ότι θεωρούσα ποτέ την περίοδο αυτή καθαυτή βρώμικη, αλλά τη χρησιμοποιημένη σερβιέτα. Ποτέ μου δε ντράπηκα για την περίοδό μου, ούτε και είχα πρόβλημα να το δηλώσω (ή να κρύψω τα ταμπόν μου). Δυστυχώς, βέβαια, έχω ακούσει από πολλές γυναίκες ότι "το αίμα είναι βρώμικο", και παρόμοια. *αναστεναγμός*
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:19:45 μμ »
μεγάλη ιστορία που έχει να κάνει με τη φοβία μου με το αίμα

Ε, τότε θα αφήσω τα περί menstrual art για κάποια άλλη στιγμή (ή forum)...  :D

• PSYCHANIMAL
  • Addicted
    • Psychanimal
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 02, 2007, 10:20:01 μμ »
ολοι μπαινουν και την κανουν μετα ;D ;D ;D

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής