χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Ντιπ με φασόλια aduki  (Αναγνώστηκε 2837 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
Ντιπ με φασόλια aduki
« στις: Ιούλιος 29, 2007, 12:11:17 πμ »
Υλικά:

1 1/2 κούπα βρασμένα φασόλια aduki
2/3 κούπας καρύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 1/2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ταμάρι
2 κουταλάκια ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι βασιλικό
1/2 κουταλάκι δεντρολίβανο
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά στο food processor και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε παραπάνω απ'ό,τι υλικό θέλουμε. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για λίγες ώρες ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

Σημείωση: Εννοείται πως κανονίζουμε τα συστατικά όπως προτιμάμε και στις ποσότητες που θέλουμε. Έφτιαξα αυτό το ντιπ σήμερα και έγραψα τη συνταγή όπως ακριβώς μου βγήκε. Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε λ.χ. και πιπέρι, εγώ δεν έχω, άρα και δεν έβαλα. Πάντως να πω ότι το ταμάρι είναι βασικό συστατικό, δένει όλο το ντιπ. Αν δεν έχετε, προσθέστε σάλτσα σόγιας ή, έστω, βαλσαμικό ξύδι. Α, και εγώ πρόσθεσα και λίγο αλεσμένο λιναρόσπορο, όπως κάνω συνήθως σε ντιπ. Μη βάλετε πολύ όμως, γιατί αλλάζει τη γεύση, ενώ 1-2 κουταλάκια κρύβονται μια χαρά. Επίσης νομίζω ότι θα ταίριαζε και φρέσκος μαϊντανός ή κορίανδρος. Ναι, ξέρω, δεν είναι να φτιάξω δική μου συνταγή, πρέπει να έχει και 50 παραλλαγές. Πειραματιστείτε και πείτε μου πώς ήταν!
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Ντιπ με φασόλια aduki
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 31, 2007, 02:33:32 πμ »
Πού το βρίσκεις το ταμάρι? τι είναι?
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 31, 2007, 02:36:39 πμ »
το ταμαρι είναι γιαπωνέζικη σάλτσα σόγιας.
Νομίζω πως το βρίσκεις σε κάποια βιολογικά καταστήματα. Στο Βόλο τουλάχιστον το είχα βρει.
Εγώ το χρησιμοποιώ συχνά ως ντρέσινγκ για τις σαλάτες
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

• Addicted
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 31, 2007, 02:44:08 πμ »
thanks Foxy.

sorry για την πιθανή παρέμβαση στη συνταγή, αλλά τι έγινε αν βάλω αλατάκι με βότανα? ή αν βάλω την γνωστή soy sauce?

γιατί είναι απαραίτητο?
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 31, 2007, 02:47:28 πμ »
H μαζικήν θα ξέρει να σου πει
αλλά επειδή στη συνταγή το ταμάρι είναι μόνο μία κουταλιά,
δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα αν χρησιμοποιήσεις την άλλη soy sauce.
Μην σε πάρω στο λαιμό μου όμως. Μιας και είναι της μαζικήν η συνταγή
καλύτερα να περιμένουμε να μας πει.

;)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος fidaki

• Θαμώνας
  • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 31, 2007, 03:44:15 πμ »
το ταμαρι είναι γιαπωνέζικη σάλτσα σόγιας.
Νομίζω πως το βρίσκεις σε κάποια βιολογικά καταστήματα. Στο Βόλο τουλάχιστον το είχα βρει.
Εγώ το χρησιμοποιώ συχνά ως ντρέσινγκ για τις σαλάτες

Όχι μόνο οτι είναι ιαπωνέζικη αλλά όλα όσα έχω δει δεν έχουν καθόλου συντηριτικά, σε αντίθεση με τις σάλτσες σόγιας. Επίσης, οι άλλες σάλτσες σόγιας έχουν και σιτάρι, οχι μόνο σόγια.
Ίσως επειδή περιέχει λιγάκι οινόπνευμα και κάτι σαν μαγιά μπύρας αλλά δεν είναι μαγιά--το λένε starter (κάτι σαν αυτό που έχουν τα ξινά γερμανικά ψωμιά). Αυτα τα διαβάζω απ'το μπουκάλι που έχω στο ψυγείο μου.
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

• Addicted
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 31, 2007, 03:05:01 μμ »
Mazikeen, τελικά είναι απαραίτητο το ταμάρι στη συνταγή?

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 02, 2007, 02:26:50 μμ »
Μόλις γύρισα από ολιγοήμερες διακοπές, και δεν περίμενα τόσο κίνηση σ'ένα thread για ένα ντιπ! Λοιπόν, μιας και τη συνταγή την έφτιαξα σταδιακά, διαπίστωσα ότι πριν βάλω το tamari δεν "έδενε" πολύ το ντιπ, οπότε και το συστήνω. Αν καθώς το φτιάχνεις, θέλεις να δοκιμάσεις αν σ'αρέσει η γεύση χωρίς, και δοκιμάσεις και με tamari (βάλε λίγο σ'ένα κουταλάκι και ρίξε ελάχιστο tamari από πάνω), θα δεις αν συμφωνείς μαζί μου. Πάντως, το tamari αντικαθίσταται εύκολα με λίγη soy sauce ή και ξίδι balsamico. Το αλάτι με τα βότανα φαίνεται ιδανικό. Παραθέτω και τη σημείωσή μου από το αρχικό ποστ:

Παράθεση
Σημείωση: Εννοείται πως κανονίζουμε τα συστατικά όπως προτιμάμε και στις ποσότητες που θέλουμε. Έφτιαξα αυτό το ντιπ σήμερα και έγραψα τη συνταγή όπως ακριβώς μου βγήκε. Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε λ.χ. και πιπέρι, εγώ δεν έχω, άρα και δεν έβαλα. Πάντως να πω ότι το ταμάρι είναι βασικό συστατικό, δένει όλο το ντιπ. Αν δεν έχετε, προσθέστε σάλτσα σόγιας ή, έστω, βαλσαμικό ξύδι. Α, και εγώ πρόσθεσα και λίγο αλεσμένο λιναρόσπορο, όπως κάνω συνήθως σε ντιπ. Μη βάλετε πολύ όμως, γιατί αλλάζει τη γεύση, ενώ 1-2 κουταλάκια κρύβονται μια χαρά. Επίσης νομίζω ότι θα ταίριαζε και φρέσκος μαϊντανός ή κορίανδρος. Ναι, ξέρω, δεν είναι να φτιάξω δική μου συνταγή, πρέπει να έχει και 50 παραλλαγές. Πειραματιστείτε και πείτε μου πώς ήταν!

Και όταν το φτιάξεις (με ό,τι παραλλαγές θέλεις), έλα να μας πεις πώς ήταν!
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής