χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες  (Αναγνώστηκε 3632 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Κίνα : Οι καρχαρίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, λόγω της μεγάλης ζήτησης σούπας με τα πτερύγιά τους

Οι καρχαρίες ίσως αποτελέσουν είδος υπό εξαφάνιση ύστερα από μια γενιά, λόγω της υπερβολικής αλιείας για τα πτερύγιά τους, ανακοίνωσε οργάνωση για την προστασία των αγρίων ζώων, ζητώντας από την κινεζική κυβέρνηση να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του είδους.

Τουλάχιστον το 90% του πτερυγίων του καρχαρία καταναλώνεται σε σούπα στην Κίνα και η ζήτηση του εδέσματος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, η ζήτηση απαιτεί περισσότεροι καρχαρίες να πιάνονται στα δίχτυα, πολλοί παράνομα σε περιοχές που υποτίθεται ότι είναι προστατευόμενες ζώνες, σύμφωνα με την οργάνωση WildAid.

Το πτερύγιο του καρχαρία κάποτε προσφερόταν ως δώρο στους αυτοκράτορες. Στην Κίνα κατά παράδοση σερβίρεται σε σούπα στα γαμήλια τραπέζια και σε εκδηλώσεις όπου οι οικοδεσπότες θέλουν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους με ακριβά μενού. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι το πτερύγιο καρχαρία κάνει καλό στην υγεία.

"Τα ζώα αυτά υπάρχουν εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια και ίσως εξαφανιστούν ύστερα από μια γενιά, όχι γιατί δίνουν στον κόσμο βασική τροφή αλλά γιατί αποτελούν μόνον είδος πολυτελείας", είπε ο Πίτερ Νάιτς, διευθυντής της οργάνωσης σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση της έρευνας.

Ο Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας, ο Καρχαρίας Προσκυνητής (Cetorhinus Maximus) και ο Σφυροκέφαλος Καρχαρίας είναι ορισμένα από τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης.  Σύμφωνα με την έκθεση, το πτερύγιο του καρχαρία γίνεται φθηνότερο και καταναλώνεται από αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στην Κίνα, ίσως από 100 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

"Η αυξανόμενη ζήτηση της σούπας από πτερύγια καρχαρία στην Κίνα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους πληθυσμούς του άγριου καρχαρία", αναφέρει ο Στιβ Τρεντ, πρόεδρος της WildAid. "Αυτός είναι ο ρόλος όπου η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να επιδείξει πραγματική παγκόσμια ηγεμονία και να βοηθήσει πολλές άλλες χώρες στον κόσμο που είναι πολύ φτωχές, στην προστασία των πληθυσμών των καρχαριών τους", προσθέτει.


http://news.pathfinder.gr/ecology/415118.html
http://www.wildaid.org/
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ecoChris

  • Επισκέπτης
Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 08, 2007, 06:12:25 μμ »
Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει σε σημείο εξάλειψης τους καρχαρίες, και τα άλλα μεγάλα ψάρια του ωκεανού
του George Monbiot


Τα θαλάσσια αρπακτικά ζώα είναι στα πρόθυρα της εξάλειψης, όμως η αλιευτική βιομηχανία κατακρεουργεί το περιβάλλον - και με ατιμωρησία.

Εάν αυτά τα ζώα ζούσαν στη στεριά θα υπήρχε παγκόσμια κατακραυγή. Αλλά τα μεγάλα κήτη που περιπλανώνται στις σαβάννες των ανοικτών θαλασσών δεν συγκεντρώνουν καμία τέτοια υποστήριξη. Οι μεγάλοι καρχαρίες, ο γιγαντιαίος τόνος, ο τετράπτερος (marlin) και οι ξιφίες έπρεπε να έχουν το καθεστώς προστασίας του γιγαντιαίου panda ή της λεοπάρδαλης του χιονιού. Παρόλα αυτά, ακόμα πιστεύουμε ότι είναι αποδεκτό για τους ιχθυοπώλες να τα πωλούν και οι διάσημοι σεφ να μας δείχνουν πώς να τα μαγειρεύουμε.

Μια μελέτη στην έκδοση αυτής της εβδομάδας του περιοδικού Science (επιστήμη) αποκαλύπτει την καταστρεπτική κατάρρευση της μεγαλο-πανίδας του ωκεανού. Οι μεγάλοι καρχαρίες βρίσκονται τώρα στο χείλος της εξάλειψης. Από το 1972 ο αριθμός των καρχαριών blacktip έχει μειωθεί κατά 93 τοις εκατό, οι καρχαρίες τίγρεις κατά 97 τοις εκατό και οι καρχαρίες bull, οι καρχαρίες dusky και οι σφυροκέφαλοι κατά 99 τοις εκατό. Σχεδόν ο κάθε πληθυσμός των σημαντικών αρπακτικών ζώων είναι τώρα σε ελεύθερη πτώση.

Ένα άλλο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στο Nature τέσσερα χρόνια πριν, δείχνει ότι περισσότερο από το 90 τοις εκατό των μεγάλων αρπακτικών ψαριών σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου έχει χαθεί.

Αντιδρούμε με φρίκη όταν ακούμε για τις κινεζικές γιορτές με πόδια αρκούδων και κρέας τίγρεων. Αλλά αυτό δεν είναι διαφορετικό, όσον αφορά στη διατήρηση των ειδών, από την κατανάλωση σούπας από τα πτερύγια του καρχαρία ή των ξιφιών ή από μπριζόλες σπάνιων ειδών τόνου. Η μια πρακτική θεωρείται βάρβαρη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η άλλη προωθείται στις κριτικές και τις συνταγές των εστιατορίων στα έγχρωμα έντυπα των ευϋπόληπτων εφημερίδων.

Από την άποψη του αντίκτυπού του στην οικολογία και την ευημερία των ζώων, η αλιεία του καρχαρία θα μπορούσε να είναι η πιό βάναυση βιομηχανία του πλανήτη. Ενώ μερικοί καρχαρίες αλιεύονται ολόλκηροι, περίπου 70 εκατομμύρια πιάνονται κάθε έτος για τα πτερύγιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πτερύγια κόβονται και ο καρχαρίας πετιέται, ζωντανός, πίσω στη θάλασσα. Μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες για να πεθάνει. Τα μακρυά παραγάδια και δίχτια που χρησιμοποιούνται για να τους πιάσουν πιάνουν επίσης φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και άλμπατρος.

Το νέο έγγραφο δείχνει ότι το πιάσιμο των καρχαριών προκαλεί επίσης έναν καταρράκτη καταστροφών σε ολόκληρη τη τροφική αλυσίδα. Από τότε που οι μεγάλοι καρχαρίες απομακρύθηκαν από τα παράκτια ύδατα στον Δυτικό Ατλαντικό, τα σαλάχια τα οποία έτρωγαν έχουν πολλαπλασιάσει δέκα φορές και έχουν αφανίσει όλα τα κύρια εμπορικά είδη οστρακόδερμων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του εμπορίου δημιουργείται στην ανατολική Ασία, όπου η σούπα από τα πτερύγια του καρχαρία -- που πωλείται μέχρι και 200 δολλάρια η μερίδα -- είναι σημάδι μεγάλου πλούτου και κοινωνικής τάξης, όπως το χαβιάρι στην Ευρώπη. Η παγκόσμια απαίτηση για το πτερύγιο του καρχαρία αυξάνεται κατά περίπου 5 τοις εκατό ετησίως.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Αλλά εάν θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα για το οποίο μπορούν να κατηγορηθούν οι Κινέζοι και να απαλλαγούν οι Ευρωπαίοι , εξετάστε αυτό: Ο σημαντικός εισαγωγέας παγκοσμίως -- και πιθανώς επαν-εξαγωγέας -- των καρχαριών είναι η Ισπανία. Οι αλιευόμενες ποσότητες της έχουν αυξηθεί 9 φορές από τη δεκαετία του '90 και έχει αντισταθεί -- στις περισσότερες περιπτώσεις επιτυχώς -- σε κάθε ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια να προστατεύσει το θήραμά της.

Οι Ισπανοί υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να σκοτώνουν τους σπάνιους καρχαρίες τόσο λυσσαλέα όσο οι Ιάπωνες υπερασπίζουν το δικαίωμά τους να σκοτώνουν τις σπάνιες φάλαινες. Η αλιευτική βιομηχανία, που εξουσιάζεται παραδοσιακά από τους φασίστες της Γαλικίας, ασκεί έναν εξαιρετικό βαθμό δύναμης στη σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Η ισπανική κυβέρνηση, στη συνέχεια, περνάει συνήθως τη γραμμή της στην Ευρώπη. Η ΕΕ, παραδείγματος χάριν, υποστηρίζει ότι έχει απαγορεύσει την αλιεία των πτερυγίων των καρχαριών. Αλλά η αναλογία που θέτει για το βάρος των πτερυγίων σε σχέση με το βάρος των σωμάτων που μεταφέρονται στη στεριά από τους ψαράδες είναι 5 τοις εκατό. Δεδομένου ότι τα φαγώσιμα πτερύγια αποτελούν μόνο το 2 τοις εκατό του σωματικού βάρους του καρχαρία, αυτό σημαίνει ότι οι δύο και μισοί καρχαρίες χωρίς πτερύγια μπορούν να πετιώνται στη θάλασσα για καθένα που έρχεται στην ξηρά.

Ακόμη και αυτό δεν είναι αρκετό για τους Ισπανούς, των οποίων μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν απαιτήσει να αυξηθεί το ποσοστό.
Αλλά και ο Βόρειο-Ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν το χειρίστηκε αυτό πολύ καλά, επίσης. Το 2001, η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να προστατεύσει ένα αυστηρά απειλούμενο υπό εξαφάνιση είδος, αποκαλούμενο καρχαρίας άγγελος, του οποίου ο πληθυσμός στα βρετανικά ύδατα κατέρρεε. Ελίχθηκε και αμφιταλαντεύτηκε έως ότου δεν υπήρχε πλέον πρόβλημα: ο καρχαρίας έχει τώρα εκλείψει στη Βόρεια Θάλασσα.

Γιατί το βρίσκουμε τόσο δύσκολο να αντισταθούμε στους ψαράδες; Αυτό το μικροσκοπικό βιομηχανικό λόμπι φαίνεται να έχει τις κυβερνήσεις στην παλάμη του χεριού του. Κάθε χρόνο, η ΕΕ θέτει όρια αλιείας για όλα τα είδη πάνω από τα επίπεδα που συστήνουν οι επιστήμονες. Οι κυβερνήσεις ξέρουν ότι επιτρέπουν στην αλιευτική βιομηχανία να αυτοκαταστραφεί και να καταστρέψει το οικοσύστημα από το οποίο εξαρτάται. Αλλά τίποτα δεν είναι ιερό, εφ' όσον είναι κάτω απ’ το νερό.

Το Νοέμβριο, τα Η.Ε απέτυχαν ακόμη και να παράγουν ένα ψήφισμα που θα ζητούσε επειγόντως μια παύση στο χτένισμα του βυθού του ωκεανού με τράτες. Αυτά τα οικοσυστήματα, που μόλις αρχίζουν να εξερευνιούνται, φιλοξενούν μεγάλα δάση κοραλλιών και σφουγγαριών των βαθιών νερών στα οποία κρύβονται χιλιάδες απόκοσμα είδη. Αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τη θέληση να σταματήσουμε τη χούφτα των σκαφών που τα συντρίβει σε κομμάτια.


ΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΛΟΜΠΥ


Η δύναμη του λόμπι των ψαράδων εξηγεί την έλλειψη προστασίας για τα θαλάσσια αρπακτικά ζώα. Αν και τα είδη ψαριών ξεπερνούν αριθμητικώς κατά πολύ τα είδη θηλαστικών, η Συνθήκη σχετικά με το Διεθνές Εμπόριο στα Απειλούμενα υπό Εξαφάνιση Είδη προστατεύει 654 είδη θηλαστικών και μόλις 77 είδη ψαριών. Το εμπόριο μόνο σε εννέα από αυτά υπόκειται σε πλήρη απαγόρευση.

Οι κανονισμοί που καταφέρνουν να θεσμοθετηθούν, αγνοούνται από τους ψαράδες και τις κυβερνήσεις.Τη περασμένη  Κυριακή, στεκόμουν με έναν διευθυντή αλιείας στις όχθεις ενός διάσημου ποταμού θαλάσσιας πέστροφας στην Ουαλία. Ίσως θα έπρεπε να πω έναν διάσημο πρών ποταμό θαλάσσιας πέστροφας στην Ουαλία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν καθόλου ψάρια -- θαλάσσια πέστροφα ή σολομός -- έχουν εμφανιστεί. Δεν ήταν σίγουρος γιατί, αλλά μου είπε ότι τα αλιευτικά πλοιάρια στην ιρλανδική θάλασσα φέρνουν κιβώτια που εν πρώτοις φαίνονται να έχουν πέρκες. Κάτω από το επάνω στρώμα κρύβονται οι θαλάσσιες πέστροφες και οι σολομοί.

Κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται αρκετά για να τους σταματήσει: Ο κυβερνητικός έλεγχος εμφανίζεται να είναι ανύπαρκτος. Η ομάδα πίεσης Oceana μπαίνει μέσα στα ευρωπαϊκά λιμάνια όποτε είναι επίσημη αργία και βρίσκει εκατοντάδες χιλιόμετρα παράνομων διχτυών για αφρόψαρα στοιβαγμένων στα σκάφη. Πού είναι οι επίσημοι επιθεωρητές;

Φυσικά, οι κυβερνήσεις επικαλούνται την ένδεια. Κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί αποφάσισαν πέρυσι να διαθέσουν 3,8 δισεκατομμύρια Ευρώ στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό είναι το ποσό που εσείς και εγώ πληρώνουμε τώρα ως επιχορηγήσεις για να κρατηθούν οι ωκεάνιοι καταστροφείς εν δράσει. Αυτά τα χρήματα θα αγοράσουν νέες μηχανές και σκάφη για τους νέους ψαράδες που ελπίζουν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους. Με το ίδιο κόστος θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν μόνιμο επιθεωρητή σε κάθε μεγάλο αλιευτικό σκάφος στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Εάν δεν ενεργήσουμε, ξέρουμε τι θα συμβεί. Ένα άλλο έγγραφο που δημοσιεύεται στο Science εκτιμά ότι με τις σύγχρονες τάσεις, το 2048 θα δούμε τη παγκόσμια κατάρρευση όλων των ειδών που πιάνονται τώρα από τους ψαράδες. Παρόλα αυτά, εάν προλάβουμε τα οικοσυστήματα έγκαιρα -- με προσωρινές απαγορεύσεις αλιείας και τη δημιουργία μεγάλων θαλασσίων πάρκων – αυτά θα μπορέσουν να ανακτήσουν με αξιοπρόσεκτη ταχύτητα. Ελπίζω οι βρετανοί υπουργοί, που τώρα συντάσσουν έναν νέο θαλάσσιο νόμο, να έχουν διαβάσει αυτή τη μελέτη.

Αλλά πέρα από ένα ορισμένο σημείο η κατάρρευση είναι πιθανό να είναι μόνιμη. Στα ανοιχτά των ακτών της Ναμίμπια, όπου η αλιεία έχει καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης, έχουμε μια εικόνα του μέλλοντος. Ένα έγγραφο στο Current Biology (τρέχουσα βιολογία) αναφέρει ότι το οικοσύστημα πλησιάζει το "τροφικό αδιέξοδο." Καθώς τα ψάρια έχουν εκκαθαριστεί έχουν αντικατασταθεί από τις τσούχτρες, οι οποίες τώρα τα ξεπερνούν τρία προς ένα. Οι τσούχτρες τρώνε τα αυγά και τις προνύμφες των ψαριών, έτσι η μεταστροφή είναι πιθανώς μη αναστρέψιμη. Έχουμε εισέλθει, μας λέει το έγγραφο, στην "εποχή της κυριαρχίας της τσούχτρας."

Είναι ένα καλό σύμβολο. Η τσούχτρα αντιπροσωπεύει την κατάρρευση του οικοσυστήματος και την έλλειψη πυγμής των ανθρώπων που ήταν υπεύθυνοι για την προστασία του.

ΠΗΓΗ: The Guardian –3-ΑΠΡ-07http://environment.guardian.co.uk/conservation/story/0,,2048860,00.html
........................

Θυμήθηκα το παραπάνω άρθρο όταν σήμερα περνώντας έξω από τη κεντρική αγορά της Αθήνας είδα ένα τεράστιο καρχαρία, γύρω στα 5 μέτρα, να τον ξεφορτώνουν από ένα φορτηγό και ένα πλήθος μαζεμένο γύρω από το άτυχο κήτος να το περιεργάζεται και να το φωτογραφίζει με τα κινητά.
Τραγικό θέαμα.



Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 08, 2007, 09:42:15 μμ »
EcoChris καταπληκτικό άρθρο. Διαβάζω εδώ και πολύ καιρό γι' αυτή την κατάσταση ~ η οποία είναι γνωστή σε επιστήμονες και κυβερνήσεις αλλά δεν γίνεται τίποτα απολύτως. Οι άνθρωποι συνεχίζουν αυτοκαταστροφικά να διαταράσσουν την ισορροπία του πλανήτη ελπίζοντας πως δεν θα ζουν για να δουν τη πλήρη εικόνα των συνεπειών αυτών των πράξεων. . .

Δυστυχώς η αλιεία είναι ένα πονεμένο κομμάτι. Πιστεύω πως διαφεύγει της προσοχής των διάφορων οργανώσεων - αν εξαιρέσεις τη φαλαινοθηρία που έχει τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω της. Για τους περισσότερους οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι αστείρευτες πηγές ψαριών και απέραντες δεξαμενές όπου μπορεί το κάθε κράτος να εναποθέτει απόβλητα κλπ. Επίσης ο μέσος άνθρωπος δεν νιώθει τίποτα για τα ψάρια και πιστεύω πως έχει να κάνει κυρίως με τις ανατομικές μας διαφορές...Όπως και να το κάνεις, είναι πιο εύκολο να δακρύσει για το πάντα (που είναι χνουδωτό και όμορφο) από ό,τι για τον τόνο. ΠΟυ εδώ που τα λέμε τα ψάρια πεθαίνουν με ασφυξία - πολύ φρικτό θάνατο.

Δυστυχώς από ό,τι βλέπω είναι ήδη αργά. Αυτά τα είδη δεν πρόκειται να επανακάμψουν & θα τα βλέπουν μόνο όσοι πληρώνουν στα τεράστια ενυδρία ανά τον κόσμο....θα τα βλέπουν σαν αξιοθέατο, και όχι σαν έναν ακόμη κάτοικο του πλανήτη  που φροντίσαμε να εξαφανίσουμε.

Λυπάμαι που το είδες το σκηνικό με τον καρχαρία Chris...πρέπει όντως να ήταν φρικτή σκηνή.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ecoChris

  • Επισκέπτης
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 08, 2007, 10:24:27 μμ »

Λυπάμαι που το είδες το σκηνικό με τον καρχαρία Chris...πρέπει όντως να ήταν φρικτή σκηνή.


Με γέμισε απέραντη λύπη και πάγωσα όχι από φόβο αλλά από δέος και σεβασμό μπροστά σ'αυτόν το κυρίαρχο των θαλασσών με τα εκατομμύρια χρόνια παρουσίας στο πλανήτη (κάπου 400) και εξοργίστηκα σκεπτόμενος την μοίρα που του επιφυλάσσει το κυριολεκτικά χτεσινό στο πλανήτη ανθρώπινο είδος.

Αποσυνδεδεμένος elena116

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 550
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 08, 2007, 10:59:32 μμ »
Παράθεση
Σε πολλές περιπτώσεις, τα πτερύγια κόβονται και ο καρχαρίας πετιέται, ζωντανός, πίσω στη θάλασσα. Μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες για να πεθάνει.
:o :o :o

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 16, 2009, 04:21:20 πμ »
Φρένο στην εξολόθρευση
Μέτρα για την προστασία των καρχαριών προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή μια δέσμη μέτρων για την προστασία των διαφόρων ειδών καρχαρία, από τα οποία τα μισά εκτιμάται ότι απειλούνται με εξαφάνιση.

Ανώτατα όρια στην αλιεία καρχαριών και καταπολέμηση της παράνομης συλλογής πτερυγίων καρχαρία είναι δύο από τα βασικότερα μέτρα, τα οποία αφορούν και τα σαλάχια, στενούς συγγενείς των καρχαριών.

«Οι καρχαρίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υπερεκμετάλλευση, και η εξάντληση των πληθυσμών τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους καρχαρίες αλλά και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους ίδιους τους αλιείς» δήλωσε ο επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Τζο Μποργκ παρουσιάζοντας την πρόταση.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Επιτροπής απαιτούσαν αυστηρότερα μέτρα.

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πεταμένα ψάρια

Όπως αναφέρει το BBC, τα μέτρα της Κομισιόν βάζουν στο στόχαστρο την πρακτική των αλιέων να συλλέγουν μόνο τα πτερύγια των καρχαριών -περιζήτητα στην Ασία ως συστατικό σούπας- και να πετούν στη θάλασσα τα κουφάρια.

Κανονικά τα ευρωπαϊκά αλιευτικά είναι υποχρεωμένα να κρατούν τα κομμένα πτερύγια και τα υπόλοιπα σώματα των καρχαριών σε μια συγκεκριμένη αναλογία βάρους, έτσι ώστε σε κάθε πτερύγιο να αντιστοιχεί και ένα σώμα.

Όπως έχουν καταγγείλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο κανονισμός αυτός αφήνει «παραθυράκια» που επιτρέπουν στους ψαράδες να συλλέγουν περισσότερα πτερύγια.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι τα πτερύγια θα κόβονται από τους καρχαρίες μόνο μετά την επιστροφή του αλιευτικού στη στεριά.

Αλλες σημαντικές προβλέψεις της πρότασης:

    * Υποχρεωτικά όρια για τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα είδη καρχαρία, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων.
    * Απαγόρευση της αλιείας για απειλούμενα είδη.
    * Απαγόρευση της αλιείας σε σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής.
    * Συλλογή δεδομένων και τοποθέτηση παρατηρητών στα πλοία όπου καταγράφονται μεγάλες «παράπλευρες απώλειες» καρχαριών.

Το τελευταίο αυτό μέτρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι πολλοί καρχαρίες σκοτώνονται σε δίκτυα και αγκίστρια που προορίζονται για άλλα ψάρια όπως ο τόνος.

Newsroom ΔΟΛ
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 16, 2009, 09:51:09 πμ »

Τι τραγικό, ότι έπαθε κι ο ρινόκερος με το κέρατο της μύτης του που το θεωρούσαν αφροδισιακό... :-[

Αποσυνδεδεμένος socratis

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 104
Απ: Υπό εξαφάνιση οι καρχαρίες;
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 03, 2009, 11:04:50 μμ »
Απο την εφημεριδα ΤΑ ΝΕΑ

Πόλεμος για τους καρχαρίες
Τρόμος έχει κυριεύσει τους Αυστραλούς μετά τις διαδοχικές επιθέσεις
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
   
Ο τρόμος των καρχαριών έχει κυριεύσει την Αυστραλία. Έπειτα από τρεις μη θανατηφόρες επιθέσεις μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες και μία θανατηφόρα τον περασμένο μήνα, κάποιοι Αυστραλοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την πολιτική των αρχών να προστατέψουν τα αρπακτικά αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Oι Αυστραλοί κολυμβητές καθησυχάζονται συνήθως από στατιστικές που δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να τους χτυπήσει κεραυνός απ΄ ό,τι να πέσουν στα δόντια καρχαρία. Φέτος όμως, το καλοκαίρι του τρόμου άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου, όταν ο τραπεζίτης Μπράιαν Γκεστ εξαφανίσθηκε ενώ κολυμπούσε με αναπνευστήρα σε ακτή νότια του Περθ, στη Δυτική Αυστραλία. Βρέθηκαν κομμάτια της στολής του 51χρονου και οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τον σκότωσε ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας που εντοπίστηκε να κολυμπά κοντά στην ακτή.

Ακολούθησαν κι άλλες επιθέσεις. Προχθές, έναν σέρφερ κοντά στο Φίνγκαλ Χεντ, στη Νέα Νότια Ουαλία, τον δάγκωσε καρχαρίας στον μηρό. Ο Τζόναθαν Μπερντ, 31 χρόνων, κατάφερε να φτάσει στην ακτή και επέζησε επειδή οι φίλοι του χρησιμοποίησαν το σχοινί της σανίδας του σερφ για να σταματήσουν την αιμορραγία. Την ίδια ημέρα, η 13χρονη Χάνα Μίγκαλ έκανε σερφ στον κόλπο Μπιναλόνγκ, στα ανοικτά της ακτής της Τασμανίας, όταν κάτι την έσυρε κάτω από το νερό. Ο εξάδελφός της κωπηλάτησε ώς το τραυματισμένο κορίτσι και το έσωσε, ενώ ο καρχαρίας έκανε κύκλους γύρω του. Χθες, ένας άνδρας που κολυμπούσε με αναπνευστήρα σε λίμνη σχηματισμένη από την παλίρροια στη Νέα Νότια Ουαλία δέχθηκε επίθεση, πιθανόν από καρχαρίαταύρο που τον δάγκωσε στο πόδι. Σύμφωνα με τις αρχές, ο κολυμβητής έδωσε γροθιά στη μύτη του καρχαρία και τα κατάφερε να φτάσει στην ακτή, έχοντας στο σώμα του 40 τρύπες από τα δόντια του αρπακτικού. Οι ερευνητές λένε πως ο ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός των επιθέσεων οφείλεται στο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στον ωκεανό, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με καρχαρία. Όμως μερικοί ψαράδες, αλλά και άλλοι Αυστραλοί ρίχνουν την ευθύνη για την αύξηση των επιθέσεων στις προσπάθειες των αρχών να προστατέψουν τους καρχαρίες. Επικρίνουν κυρίως την πολιτική να μη σκοτώνονται καρχαρίες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι έφαγαν άνθρωπο. Οι καρχαρίες «μαθαίνουν να σκοτώνουν ανθρώπους», λέει ο ψαράς της Κουινσλάνδης Βικ Χίσλοπ. Ωστόσο οι επιστήμονες απορρίπτουν το επιχείρημα αυτό. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι καρχαρίες, όταν φάνε άνθρωπο, επιτίθενται και πάλι σε ανθρώπους», λέει ο Μακόλεϊ.

Η θανατηφόρα επίθεση της 27ης Δεκεμβρίου στη Δυτική Αυστραλία έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη διαμάχη σχετικά με τους καρχαρίες. Μετά τον θάνατο του τραπεζίτη Μπράιαν Γκεστ, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο εντόπισαν έναν καρχαρία που ανταποκρινόταν στην περιγραφή που είχε δοθεί, όμως δεν έκαναν τίποτε.

Η οικογένεια του Γκεστ έκανε γνωστό ότι δεν ήθελε να βλάψουν τον καρχαρία. «Ο πατέρας μου δεν θα ήθελε να σκοτώνουν ζώα επειδή έκαναν αυτό που κάνουν τα ζώα», είπε ο Ντάνιελ, ο γιος του Γκεστ, ο οποίος κολυμπούσε μαζί με τον πατέρα του την ημέρα που ο τελευταίος χάθηκε. Άλλοι όμως εξοργίστηκαν. «Ο καρχαρίας είχε τον άνθρωπο στο στομάχι του και τον χώνευε και οι αρχές έκαναν βόλτες με το σκάφος γύρω του», λέει ο Βικ Χίσλοπ.



Αποσυνδεδεμένος xenitop

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 390
  • Φύλο: Άντρας
Απαγορεύτηκε το πτερύγιο καρχαρία στις σούπες από τα επίσημα γεύματα
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 14, 2013, 12:41:44 μμ »
Απαγορεύτηκε το πτερύγιο καρχαρία στις σούπες

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι πλέον δεν θα σερβίρονται πτερύγια καρχαρία ή τόνος στις επίσημες δεξιώσεις, ώστε να δοθεί το "καλό παράδειγμα" στον αγώνα για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών.
"Ο αποκλεισμός αυτών των εδεσμάτων από τα επίσημα γεύματα είναι μια αρχή και συνιστά ένα παράδειγμα για το κοινό και για να αφυπνίσουμε συνειδήσεις όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

Το Χονγκ Κονγκ είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως για τα πτερύγια καρχαρία. Πολλοί Ασιάτες λατρεύουν το κρέας καρχαρία που συχνά σερβίρεται ως σούπα στα δείπνα που παραθέτουν οι εύποροι Κινέζοι.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Pew, περισσότερα από 70 εκατομμύρια καρχαρίες αλιεύονται κάθε χρόνο και σκοτώνονται για τα πτερύγιά του. Το ένα τρίτο των ειδών που ζουν σε ανοιχτές θάλασσες βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

απο    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=238496&catid=11


& δυο βιντεακια απο αλλο θεμα..
έβαλε το χέρι της στο στόμα καρχαρία  (VIDEO) 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=234230&catid=7




Αποσυνδεδεμένος Νέλλη

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 54
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 15, 2013, 02:05:40 πμ »
Ε αφου δεν θα σερβίρονται σε επισημα δείπνα εντάξει: την γλίτωσαν οι καρχαρίες! Βλέπω και στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές είναι τον δραστικών νομικών λύσεων σαν τις δικές μας  :P 

Αποσυνδεδεμένος Agriokoniklos

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 187
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 15, 2013, 11:57:30 πμ »
Φέτος όμως, το καλοκαίρι του τρόμου άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου,όταν ο τραπεζίτης Μπράιαν Γκεστ εξαφανίσθηκε ενώ κολυμπούσε με αναπνευστήρα σε ακτή νότια του Περθ, στη Δυτική Αυστραλία. Βρέθηκαν κομμάτια της στολής του 51χρονου και οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τον σκότωσε ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας που εντοπίστηκε να κολυμπά κοντά στην ακτή.

«Ο πατέρας μου δεν θα ήθελε να σκοτώνουν ζώα επειδή έκαναν αυτό που κάνουν τα ζώα»

«Ο καρχαρίας είχε τον άνθρωπο στο στομάχι του και τον χώνευε και οι αρχές έκαναν βόλτες με το σκάφος γύρω του»





Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Η αλιευτική βιομηχανία αφανίζει τους καρχαρίες
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 15, 2013, 01:38:05 μμ »
«Ο καρχαρίας είχε τον άνθρωπο στο στομάχι του και τον χώνευε και οι αρχές έκαναν βόλτες με το σκάφος γύρω του»

Ε αφού έφτασε στην χώνεψη τι να κάνουν πια. :P

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact