χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Χάθηκαν και οι γαρίδες  (Αναγνώστηκε 1263 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Χάθηκαν και οι γαρίδες
« στις: Δεκέμβριος 30, 2006, 12:58:18 μμ »

Χάθηκαν και οι γαρίδες


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τα στρείδια και οι γαρίδες εξαφανίστηκαν από τον Θερμαϊκό. Υπεραλίευση και μόλυνση του υδάτινου περιβάλλοντος οι αιτίες που κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε νεκρά θάλασσα ο κόλπος της Θεσσαλονίκης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο άλλοτε πλούσιος σε θαλάσσια πανίδα Θερμαϊκός έβγαζε τις καλύτερες και μεγαλύτερες γαρίδες, λειτουργώντας ως φυσικός θησαυρός για τους παράκτιους αλιείς και την τοπική οικονομία. Προτού προλάβουν να ξεχάσουν τις δύσκολες ώρες που πέρασαν με τη μόλυνση των μυδιών οι οστρακοπαραγωγοί ωστόσο, η εξαφάνιση της γαρίδας ήρθε να κλονίσει τους ψαράδες.

«Κάθε τράτα έβγαζε 80 με 100 κιλά γαρίδες την ημέρα τέτοια εποχή. Απ' τη Χαλκιδική και την Επανωμή ώς την Κατερίνη τα νερά ήταν γεμάτα ζωή. Φέτος, οι γαρίδες έχουν χαθεί», λένε οι παράκτιοι αλιείς στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας.

«Το θέμα μας απασχολεί σοβαρά», υποστηρίζει ο αντινομάρχης αγροτικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπίκος. «Οι γαρίδες γεννούν δυο τρεις φορές την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου. Απ' τον Σεπτέμβρη και μετά έπρεπε να 'ναι γεμάτος ο τόπος. Είχαμε καλά δείγματα απ' τη μικρή γαρίδα το καλοκαίρι, αλλά ξαφνικά χάθηκαν. Αναπαράγονται μόνο σε καθαρά νερά. Ισως τις έδιωξε κάποια τοξίνη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν το ζήτημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε μια ασφαλή απάντηση», εξηγεί.

«Στην υπεραλίευση και τη μόλυνση των νερών πρέπει ν' αναζητηθούν οι αιτίες», τόνισε στην «Ε» ο ομότιμος καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ιχθυολόγος Γιώργος Φώτης. «Φαίνεται πως ό,τι ερχόταν το καλοκαίρι να αναπαραχθεί εμείς το ψαρεύαμε. Το φαινόμενο το έχουμε ξαναζήσει σε άλλες περιοχές. Ρίχναμε γεννήτορες το βράδυ για να ερευνήσουμε την αναπαραγωγή κι ώς την άλλη μέρα το πρωί είχαν σπεύσει οι ψαράδες και δεν βρίσκαμε ούτε έναν. Φυσικά έχουμε και αλλοίωση του υδάτινου περιβάλλοντος. Πρώτα εξαφανίστηκαν τα στρείδια, τώρα οι γαρίδες. Εχει γίνει τεράστια ζημιά στον Θερμαϊκό για όλα τα είδη. Φτάνουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων από γειτονικές χώρες μέσω του Αξιού. Πρέπει ν' αρχίσουμε να μελετάμε τα ρέοντα ύδατα, να ελέγχουμε τις στατιστικές μεταβολές και, επιτέλους, να εξασφαλίσουμε μια περιοχή στον Θερμαϊκό για αναπαραγωγή των ειδών. Εκεί να μην ψαρεύει κανένας», επισημαίνει ο καθηγητής.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2006
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής