χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο  (Αναγνώστηκε 3281 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8566
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« στις: Ιούλιος 02, 2007, 08:27:52 πμ »
* Επιστημονική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σημαίνει συναγερμό
Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
Στις αγορές πωλούνται κυρίως ιχθύδια τα οποία δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπεραλίευση απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι αρμόδιοι όμως του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κωφεύουν. Τα κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων, που προέβλεπε ο νόμος 2538/1997, δεν έχουν ακόμη συσταθεί με συνέπεια να μην υπάρχει τρόπος ελέγχου των ψαριών που διακινούνται στην ελληνική αγορά. Ετσι, όπως καταγγέλλει η Greenpeace, οι αρμόδιες αρχές δεν γνωρίζουν αν ανάμεσα στους χιλιάδες τόνους αλιευμάτων που διακινούνται στις μεγάλες ιχθυόσκαλες και στις τοπικές αγορές, διατίθενται ψάρια παρανόμως αλιευμένα αλλά και γόνος ψαριών. Τη μοναδική λύση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτήν, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί η δημιουργία θαλασσίων καταφυγίων.

Σε πολλές περιοχές του Αιγαίου (Σαρωνικός και Θερμαϊκός Κόλπος, Θρακικό Πέλαγος και Νότιο Αιγαίο), τα τελευταία δεκατρία χρόνια, τα ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα των αλιέων είναι μικρότερα σε μέγεθος, σε σύγκριση με τις ψαριές παλαιότερων δεκαετιών. Επίσης, ολοένα και περισσότερο σπανίζουν από τις ελληνικές θάλασσες τα είδη που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως ο μπακαλιάρος, τα ροφοειδή και τα μεγάλα πελαγικά ψάρια - ξιφίας, τόνος, παλαμίδα, χριστόψαρο. Τα ψάρια δηλαδή με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ η οποία βασίστηκε στις συλλήψεις ψαριών, κεφαλόποδων και καρκινοειδών (από το 1950 ως το 2001), με βάση στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και του FAO (Food and Agriculture Organization).

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, αναπληρωτή καθηγητή Ιχθυολογίας στο Τμήμα Βιολογίας κ. Κ. Στεργίου, τα αποθέματα των μεγάλων σε μέγεθος ψαριών, εκείνων που λέγονται και κορυφαίοι θηρευτές (βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας), έχουν μειωθεί με ταυτόχρονη αύξηση των μικρών σε μέγεθος, χαμηλού τροφικού επιπέδου ειδών. «Η διεργασία αυτή είναι γνωστή ως "fishing down" και έχει παρατηρηθεί σε πολλά οικοσυστήματα που υπεραλιεύονται. Η υπεραλίευση των αποθεμάτων των ελληνικών θαλασσών παρά την ύπαρξη διαφόρων διαχειριστικών μέτρων δηλώνει ότι τα ισχύοντα μέτρα είναι αναποτελεσματικά και πρέπει να συμπληρωθούν με μέτρα που θα προστατεύουν όλο το οικοσύστημα. Ενα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε η ίδρυση θαλάσσιων πάρκων».

Η αλιεία στο Νοτιοανατολικό και στο Κεντροδυτικό Αιγαίο, καθώς και στο Ιόνιο αρχίζει να βασίζεται όλο και περισσότερο σε μικρότερα, βραχύβια ψάρια, τα οποία κατατάσσονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας. Στις συγκεκριμένες περιοχές οι πληθυσμοί των βενθοπελαγικών (μπακαλιάρος, μπαρμπούνι, γόπα κ.ά.) μειώνονται ενώ των μεγάλων πελαγικών ειδών (όπως ο ξιφίας) είτε μειώνονται είτε παραμένουν σταθεροί.

ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15100&m=A44&aa=1
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

ΕΛΕΝΗ

 • Επισκέπτης
Απ: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 02, 2007, 05:39:53 μμ »

     Tι να πω τώρα; οτι ψιλοχαίρομαι που γλυτώνουν ψαράκια; θα με καταλάβει κανείς;

Αποσυνδεδεμένος γουφ

 • Πλήρες μέλος
 • ***
 • Μηνύματα: 173
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 02, 2007, 09:25:53 μμ »

     Tι να πω τώρα; οτι ψιλοχαίρομαι που γλυτώνουν ψαράκια; θα με καταλάβει κανείς;


:) Είμαστε μαζί σου Ελενάκι μας!
ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΤΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΠΑΝΩ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΟΜΟΡΦΟ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΕΛΕΝΗ

 • Επισκέπτης
Απ: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 05, 2008, 06:08:32 πμ »
                                           ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ:     ΑΠΟ ΜΚΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

                            http://archipelago.gr/pages/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%CE%91%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CE%B1.html

ΕΛΕΝΗ

 • Επισκέπτης
Απ: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 08, 2008, 03:07:23 πμ »
       ΚΙ ΑΛΛΟ:
 
          http://aktofylakas.blogspot.com/2008/04/blog-post_9983.html  Τώρα για τη τσέπη και τη μάσα νοιαζόμαστε, αλλά τέλος πάντων....

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8566
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 21, 2008, 08:51:11 πμ »
ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Η ΓΚΡΙΝΠΙΣ

Η υπεραλίευση «τρώει» τα ψάρια στο Αιγαίο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΕΡΗ

Καταπράσινα λιβάδια με καρπούς. Τριγύρω τους, νεαρά ψάρια λικνίζονται στους ρυθμούς των κυμάτων. Η εικόνα του βυθού θα ήταν ιδανική, αν απ' αυτήν δεν απουσίαζαν τα ψάρια που έχουμε στο... πιάτο μας.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=96066688

Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

 • Addicted
 • ******
 • Μηνύματα: 2283
 • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Τέλος τα ψάρια στο Αιγαίο
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 22, 2008, 01:39:40 πμ »
Είναι εντυπωσιακό το ότι τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το θέμα δεν μπορούν να δουν πέρα από την ισχύουσα λογική. Δεν μπορούν να πιάσουν την ιδέα ότι για να λύσεις το πρόβλημα της υπεραλίευσης δεν είναι αποτελεσματικό το να πολεμάς το "υπέρ".

Το πρόβλημα είναι η αλίευση.  Αλλά εδώ η ίδια η γκριν-πις προτρέπει να τρώμε σχετικά μεγάλα ψάρια και όχι μικρά. Ούτε μισή προτροπή για να μειώσουμε την κατανάλωση ψαριού ο καθενας μας (τους) στο μισό.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής