Θηλυκός φυσητήρας μήκους 8 μέτρων βρέθηκε στην παραλία ΛεύκοςΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης Ματίνα Ηρειώτου

Μία νεαρή φάλαινα φυσητήρας εκβράσθηκε νεκρή στην περιοχή Λεύκος της Καρπάθου. Οι επιστήμονες που πήγαν στο νησί, πήραν δείγματα από το νεκρό κήτος, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό που σκότωσε
μία από τις τελευταίες φάλαινες αυτού του εντυπωσιακού είδους στα ελληνικά νερά.Τη νεκρή φάλαινα εντόπισαν ο Γιώργος και η Έλκε Μαργέτη που ζουν στην περιοχή του Λεύκου και έσπευσαν να ειδοποιήσουν τους επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου και στη συνέχεια το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. Ομάδα του Ινστιτούτου με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Παξιμάδη μετέβη στην Κάρπαθο, όπου στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και δύο ανυψωτικών μηχανημάτων για να μεταφερθεί από την ακτή η φάλαινα και στη συνέχεια να ταφεί.
«Η φάλαινα ήταν σε προχωρημένη σήψη όταν τη βρήκαμε», λέει η κ. Έλκε Μαργέτη. Πάντως, το ζώο δεν έφερε εμφανή εξωτερικά τραύματα που να δείχνουν ότι έχει χτυπηθεί από πλοίο ή από κάποιο καρχαριοειδές, ενώ τα δείγματα βιολογικού υλικού αναμένεται να εξετασθούν από αύριο.
Όπως διαπιστώθηκε όμως, πρόκειται για μια νεαρή θηλυκιά φάλαινα, μήκους περίπου οκτώ μέτρων, ενώ το βάρος της ξεπερνούσε τους επτά τόνους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να ήταν νεκρή εδώ και δύο εβδομάδες και να εκβράσθηκε στην παραλία Λεύκου λόγω της θαλασσοταραχής των τελευταίων ημερών στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
Στην Κάρπαθο, πάντως, είχε εκβρασθεί νεκρή φάλαινα φυσητήρας και το 1964.
Μικρός πληθυσμός στο ΑιγαίοΜόλις 160 φάλαινες φυσητήρες έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία δέκα χρόνια, από τη στιγμή, δηλαδή, που το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος άρχισε τη συστηματική προσπάθεια για τον εντοπισμό τους. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αλ. Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου- δρ Βιολογικής Ωκεανογραφίας, εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται περίπου σε 180 ζώα.
«Οι φάλαινες φυσητήρες απειλούνται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι επηρεάζονται- τουλάχιστον στη Μεσόγειο- από τις κλιματικές αλλαγές», αναφέρει ο κ. Φραντζής. Και εξηγεί: «
Οι συγκρούσεις τους με πλοία- όχι μόνο της ακτοπλοΐας, αλλά και εμπορικά- είναι σημαντική απειλή. Όπως έχουμε διαπιστώσει από τις τρεις φάλαινες που εκβράζονται νεκρές- κατά μέσον όρο- ανά διετία, οι δύο υπέκυψαν ύστερα από σύγκρουση με πλοίο. Μεγάλη απειλή επίσης είναι τα
αφρόδιχτα- τα τείχη του θανάτου, όπως λέμε-, που ναι μεν είναι παράνομα, αφού σαρώνουν τα πάντα σε μήκος χιλιομέτρων, εντούτοις κάποιοι γείτονές μας - Ιταλοί και Τούρκοι- διαπιστώνεται ότι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν».
Ολόκληρο το άρθρο στα ΝΕΑ