Εξαλείφθηκε η «θεά» του Γιανγκτζέ ;
Το μπαϊτζί, το άσπρο δελφίνι των γλυκών νερών ίσως έχει πια εξαφανιστεί εξαιτίας της «ανάπτυξης» στην Κίνα
Εδώ και εκατομμύρια χρόνια κολυμπούσε στα νερά του μεγάλου ποταμού Γιανγκτζέ και σχεδόν θεοποιήθηκε από τους Κινέζους, όμως σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχει εξαφανιστεί ως είδος.
Μετά από εξαντλητική έρευνα 6 εβδομάδων η επιστημονική αποστολή δεν ανακάλυψε κανένα ίχνος του δελφινιού που έτσι γίνεται το πρώτο μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που εξαφανίζεται, μετά την φώκια «μοναχό» της Καραϊβικής που εξαλείφθηκε εξαιτίας του ανελέητου κυνηγιού και της υπεραλίευσης πριν ένα αιώνα.
Το δελφίν,ι που ως είδος έχει ηλικία 20 εκατομμυρίων χρόνων, οδηγήθηκε στην εξαφάνιση, επειδή το φυσικό του περιβάλλον υποβαθμίστηκε ανεπανόρθωτα. Η θορυβώδης ναυσιπλοΐα στον ποταμό Γιανγκτζέ επηρέασε το σόναρ του ζώου, ενώ η αυξημένη ρύπανση και η υπεραλίευση μείωσε τα ψάρια τα οποία ήταν η τροφή του.
Η ολοκλήρωση του τιτάνιου συμπλέγματος φραγμάτων των «Τριών Φαραγγιών» πιο ψηλά στο ποτάμι, λειτούργησε επίσης αρνητικά, αφού προκάλεσε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων μικρών ψαριών που αποτελούσαν τη βασική τροφή του μπαϊτζί.
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 είχε εκτιμηθεί πως περίπου 400 δελφίνια απέμεναν στο ποτάμι, τη στιγμή που η Κίνα άρχισε να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς. Στην τελευταία έρευνα που έγινε το 1997, σημειώθηκαν 13 θεάσεις του δελφινιού, ενώ ένας ψαράς υποστηρίζει πως είδε μπαϊτζί το 2004, όμως η τελευταία φορά που οι σύγχρονοι Κινέζοι ήρθαν σε επαφή με το ζώο ήταν η Κι Κι, ένα θηλυκό δελφίνι που βρέθηκε το 1980 και ζούσε σε ενυδρείο ως το θάνατο του το 2002.
Τώρα, οι πιθανότητες το είδος να επιστρέψει από την πιθανολογούμενη εξαφάνιση είναι αμυδρές, αφού η ομάδα των 30 επιστημόνων ερεύνησε με προσοχή το ποτάμι σε μήκος 1000 χλμ. επί 6 εβδομάδες. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 20 με 25 δελφίνια ώστε το είδος να έχει κάποιες ελπίδες για να επιβιώσει.
Η εξαφάνιση της «θεάς του Γιανγκτζέ» είναι ακόμη μια υπενθύμιση του κόστους το οποίο πληρώνει το περιβάλλον στη Κίνα και των συνεπειών που έχει η οικονομική μεταμόρφωση της χώρας.
Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας ήλπιζε το μπάϊτζι να αναδειχθεί σε «δεύτερο πάντα», να επαναληφθεί δηλαδή αυτό που έγινε στη περίπτωση του θηλαστικού της ξηράς και το είδος να επανακάμψει από τα πρόθυρα της εξαφάνισης, βελτιώνοντας παράλληλα και την εικόνα της Κίνας διεθνώς. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.
Περισσότερα :
http://www.baiji.org