χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Φοκάσια  (Αναγνώστηκε 1996 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Φοκάσια
« στις: Ιούνιος 19, 2007, 08:12:45 μμ »
Άτομα: 6
YΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 1/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό
1½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια δεντρολίβανο τριμμένο

Για τη γαρνιτούρα

3 κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές ψημένες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
(ή έτοιμες, καλής ποιότητας, πιπεριές ψητές)
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 μέτριες ντομάτες ξεσποριασμένες
½ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό (τα φύλλα μόνο) ή 2-3 κουταλάκια ξερό
1-1½ κουταλάκι αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε:
Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις κοπανίζουμε στο γουδί. Πλένουμε τις πιπεριές, τις ψήνουμε στο γκριλ, τις αποφλοιώνουμε ζεστές και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Πλένουμε τις ντομάτες και τις ξεσποριάζουμε. Πλένουμε τον βασιλικό, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο. Όταν αρχίζει να αλλάζει χρώμα, το αφαιρούμε και αφήνουμε το λάδι να κρυώσει.

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια μάζα. Μπορεί να χρειαστεί 1 ακόμα κουταλιά νερό. Μπορούμε να το ανακατέψουμε στο multi με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες. Η ζύμη θα είναι κολλώδης και ελαστική. Με τη ζύμη σχηματίζουμε μια μπάλα και την αφήνουμε σε ένα λαδωμένο μπολ σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για 1 ώρα.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε πολύ χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε ένα λαδωμένο ταψί με διαστάσεις περίπου 25x30 εκ. Απλώνουμε τη ζύμη για να καλύψει τη επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να "σταθεί" για 15 λεπτά. Με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε στην επιφάνεια της ζύμης μικρά λακκουβάκια. Την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά μέσα στο ταψί για περίπου 50 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτάμε τα δάχτυλά μας στο υπόλοιπο λάδι για να ξαναδημιουργήσουμε λακκουβάκια στην επιφάνεια της ζύμης. Κατόπιν απλώνουμε τα λαχανικά σε ίσες ποσότητες, πασπαλίζουμε με βασιλικό και αλάτι και περιχύνουμε με το λάδι που έχει περισσέψει. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Σερβίρεται είτε χλιαρό είτε κρύο.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος thalia

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 46
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Φοκάσια
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 19, 2007, 10:04:32 μμ »
Άτομα: 6
ΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
2 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 1/3 φλιτζανιού χλιαρό νερό
1½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια δεντρολίβανο τριμμένο


πόσο αλεύρι θέλει? ??? ???

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Φοκάσια
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 19, 2007, 11:04:27 μμ »
ουπς σόρυ! το διόρθωσα!
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος wild_rose

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 152
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Φοκάσια
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 30, 2012, 06:31:03 μμ »
εγω κανω αυτη τη συνταγη. εχει πιο λιγα υλικα και συνηθως τη βαζω στο τραπεζι αντι για ψωμι με πατατες τηγανητες αλλα και κρυα τρωγεται μια χαρα

για τη ζυμη:
-1 φλυτζανι αλευρι ολικης αλεσης
-1  και 1/2  φλυτζανι αλευρι λευκο
-3 κουταλιες σουπας ελαιολαδο ή καλαμποκελαιο
-μισο φακελακι μαγια ξερη
-1 κουταλακι ζαχαρη
-1/2 κουταλακι αλατι
-1 κουταλακι ριγανη
-1 κουταλακι βασιλικο ξερο ή 3 κουταλακια φρεσκο (μονο φυλλα ψιλοκκομενα)
-1/2 κουταλακι θυμαρι ή δεντρολιβανο
-1/2  κουταλακι πιπερι κοκκινο (βαζω καυτερο αλλα εχω κανει και με παπρικα)


επισης
-1 κουταλια λαδι για το ταψι
-1 κουταλια λαδι  για επικαλυψη
-λιγο αλευρι
-2-3 κουταλιες κετσαπ

κανουμε λακουβα στο αλευρι, ριχνουμε μεσα τα υπολοιπα υλικα και ζυμωνουμε  καλα (αλευρι μπορει να χρειαστει κι αλλο ή να περισσεψει)
βαζουμε το ζυμαρι σε λαδωμενο ταψι και την απλωνουμε με τα δαχτυλα να γινει λεπτη. σκεπαζουμε με πετσετα και μετα απο μιση ωρα ριχνουμε την κετσαπ και ξαναζυμωνουμε. αφηνουμε αλλη μιση ωρα, με το λαδι βρεχουμε τα χερια και κανουμε λακουβιτσες στην επιφανια ή μ ενα πιρουνι τρυπαμε την επιφανεια και κανουμε σχεδιακια. ψηνουμε σε προθερμαμενο φουρνο στην αρχη στους 200 βαθμους και μετα στους 170-180. αναλογα το υψος της φοκατσιας  ψηνουμε απο 20' μεχρι μιση ωρα.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact