Υλικά:
150 γρ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
2/3 κούπας φρέσκο καφέ εσπρέσο
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας ζάχαρη καρύδας
1/2 κούπα σκόνη κακάο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κούπας λάδι καρύδας
1/2 ώριμο αβοκάντο
3/4 κούπα γάλα καρύδας
1 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την σάλτσα σοκολάτας:
1/4 κούπα γάλα καρύδας
80 γρ. σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε κομματάκια την σοκολάτα και την προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον καφέ. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη καστανή ζάχαρη, την ζάχαρη καρύδας, το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και την σόδα.
Σε ένα άλλο μπολ κόβουμε σε κομμάτια το αβοκάντο, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι και το γάλα καρύδας και λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μούλτι.
Ενώνουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας-καφέ. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά - το μείγμα θα είναι σχετικά αραιό- και μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες για τα ατομικά κέικ ή σε όποια φόρμα θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, τα μεν ατομικά κέικ για 20 λεπτά, τη δε μακρόστενη φόρμα για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα ξεφορμάρουμε.
Για την σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το γάλα.
Περιχύνουμε το κέικ μας με την ζεστή σάλτσα και απολαμβάνουμε αμέσως.
Διατηρείτε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή απόλαυση!
http://www.cookika.com/2015/08/vegan-chocolate-cake.html