Τα γατιά και τα σκυλιά επιζητουν την ανθρώπινη συντροφιά... για αυτό άλλωστε σε προτιμούν οι γάτες από τα σκουπίδια!! Οι κότες από την άλλη ή τα χάμστερ είναι ζώα που προτιμούν να είναι ελεύθερα. Πιστεύεις ότι αν άφηνα την πέτρα στο βουνό θα χαιρόταν? Μια κότα , ένα πουλί, ένα ποντίκι θα χαιρόνταν όμως!
Τώρα το να αφήνουμε τα σκυλιά και τα γατιά στους δρόμους να βρούνε φαγητό δεν είναι εφικτό γιατί δε ζούμε στην εξοχή αλλά σε μια πολή. Τα οικοσυστήματα από τα οποία υποτίθεται θα εξασφάλιζαν τα ζώα την τροφή τους έχουν γίνει είτε πολεις ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή παρανάλωμα του πυρός. Δεν υπάρχει πλέον φυσικός χώρος για τα ζώα (όπως δεν υπάρχει και για τους ανθρώπους) -για αυτό άλλωστε κάθε χρόνο κατεβαίνουν οι αρκούδες και οι λύκοι στα λιγότερο ορεινά χωριά να φάνε πρόβατα.
(Άλλωστε ποιοι θα πρωτοφάνε από τα σκουπίδια της γειτονιάς, τα ζώα ή οι άστεγοι? Τους σκέφτομαι πάντα όταν πετάω τις σακούλες με τα απορρίματα της Πέτρας στα σκουπίδια, μη βάλουν τα χέρια τους νομίζοντας πως είναι φαγητό....)
Νομίζω ότι μεταξυ μας δεν τίθεται πετ σοπ -δεν το σχολιάζω καν- αλλά αν κάποιος διασώσει ένα ζωάκι οφείλει νομίζω να το φροντίζει. Και ναι οκ καλύτερα με βέγκαν τροφή αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα?
Σαν να λέμε ότι θα βοηθάμε τους άστεγους με την προϋπόθεση ότι θα τρώνε βέγκαν μόνο τροφή, ή ότι θα δίνουμε χρήματα για το Κομπάνι μόνο αν πάνε σε βέγκαν προϊόντα. Τις προάλλες ρώτησα ένα άστεγο τι να του πάρω από το φούρνο και μου ζήτησε κοτόπιτα. Του την πήρα του ανθρώπου. Τι να του έλεγα-δεν είναι βέγκαν? Κάποια πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε συμπτωματικά. Η εις βάθος δουλειά -δηλαδή η διάδωση του βεγκανισμού- θέλει χρόνο για να γίνει. Και πραγματικά λίγο με ενδιαφέρει αν με θεωρούν οι υπόλοιποι άξια και ικανή βέγκαν. Το θέμα είναι να πράττουμε όπως μας υπαγορεύει η συνείδησή μας και να έχουμε ως σκοπό να ενημερώσουμε και τους άλλους, τις εταιρίες, τα καταστήματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε βέγκαν επιλογές. Είμαι σίγουρη ότι αν ήταν εύκολο και οικονομικό, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονταν στην φυτοφαγία ή θα επέλεγαν βέγκαν ζωοτροφές στην προκειμένη. Και είναι στο χέρι μας να πετύχουμε κάτι τέτοιο με το να το ζητάμε.
Παρεμπιπτόντως την ίδια ερώτηση με την κότα μας την έκαναν στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Φαίνεται τραβάει πολύ, λες και αυτό είναι το βασικό ζήτημα της φυτοφαγίας, αν θα έχεις μια κότα ελεύθερη και καλοζωισμένη και τρως τα αυγά της. Νομίζω ότι -πέρα από τη φιλοσοφική τους αξία- περισσότερο στοχεύουν τέτοια ερωτήματα να αποπροσανατολίσουν ή και να υποβαθμίσουν τη σημασία της στάσης μας. Μου θυμίζει τους καναλάρχες, που ενώ ο κόσμος καίγεται, ασχολούνται με το μοκασίνι (ή το καλσόν δεν θυμάμαι

)του Βαρουφάκη...
Μακάρι να γίνουν όλες οι κότες του κόσμου ελεύθερες και καλοζωισμένες και θα τα λύσουμε τα υπόλοιπα!!!