χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Pets & βεγκανισμός  (Αναγνώστηκε 6986 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Viky

• Sr. Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Pets & βεγκανισμός
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 09:28:55 μμ »
Τα γατιά και τα σκυλιά επιζητουν την ανθρώπινη συντροφιά... για αυτό άλλωστε σε προτιμούν οι γάτες από τα σκουπίδια!! Οι κότες από την άλλη ή τα χάμστερ είναι ζώα που προτιμούν να είναι ελεύθερα. Πιστεύεις ότι αν άφηνα την πέτρα στο βουνό θα χαιρόταν? Μια κότα , ένα πουλί, ένα ποντίκι θα χαιρόνταν όμως!

Τώρα το να αφήνουμε τα σκυλιά και τα γατιά στους δρόμους να βρούνε φαγητό δεν είναι εφικτό γιατί δε ζούμε στην εξοχή αλλά σε μια πολή. Τα οικοσυστήματα από τα οποία υποτίθεται θα εξασφάλιζαν τα ζώα την τροφή τους έχουν γίνει είτε πολεις ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή παρανάλωμα του πυρός. Δεν υπάρχει πλέον φυσικός χώρος για τα ζώα (όπως δεν υπάρχει και για τους ανθρώπους) -για αυτό άλλωστε κάθε χρόνο κατεβαίνουν οι αρκούδες και οι λύκοι στα λιγότερο ορεινά χωριά να φάνε πρόβατα.

(Άλλωστε ποιοι θα πρωτοφάνε από τα σκουπίδια της γειτονιάς, τα ζώα ή οι άστεγοι? Τους σκέφτομαι πάντα όταν πετάω τις σακούλες με τα απορρίματα της Πέτρας στα σκουπίδια, μη βάλουν τα χέρια τους νομίζοντας πως είναι φαγητό....)

Νομίζω ότι μεταξυ μας δεν τίθεται πετ σοπ -δεν το σχολιάζω καν- αλλά αν κάποιος διασώσει ένα ζωάκι οφείλει νομίζω να το φροντίζει. Και ναι οκ καλύτερα με βέγκαν τροφή αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα?
Σαν να λέμε ότι θα βοηθάμε τους άστεγους με την προϋπόθεση ότι θα τρώνε βέγκαν μόνο τροφή, ή ότι θα δίνουμε χρήματα για το Κομπάνι μόνο αν πάνε σε βέγκαν προϊόντα. Τις προάλλες ρώτησα ένα άστεγο τι να του πάρω από το φούρνο και μου ζήτησε κοτόπιτα. Του την πήρα του ανθρώπου. Τι να του έλεγα-δεν είναι βέγκαν? Κάποια πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε συμπτωματικά. Η εις βάθος δουλειά -δηλαδή η διάδωση του βεγκανισμού- θέλει χρόνο για να γίνει. Και πραγματικά λίγο με ενδιαφέρει αν με θεωρούν οι υπόλοιποι άξια και ικανή βέγκαν. Το θέμα είναι να πράττουμε όπως μας υπαγορεύει η συνείδησή μας και να έχουμε ως σκοπό να ενημερώσουμε και τους άλλους, τις εταιρίες, τα καταστήματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε βέγκαν επιλογές. Είμαι σίγουρη ότι αν ήταν εύκολο και οικονομικό, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα στρέφονταν στην φυτοφαγία ή θα επέλεγαν βέγκαν ζωοτροφές στην προκειμένη. Και είναι στο χέρι μας να πετύχουμε κάτι τέτοιο με το να το ζητάμε.

Παρεμπιπτόντως την ίδια ερώτηση με την κότα μας την έκαναν στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Φαίνεται τραβάει πολύ, λες και αυτό είναι το βασικό ζήτημα της φυτοφαγίας, αν θα έχεις μια κότα ελεύθερη και καλοζωισμένη και τρως τα αυγά της. Νομίζω ότι -πέρα από τη φιλοσοφική τους αξία- περισσότερο στοχεύουν τέτοια ερωτήματα να αποπροσανατολίσουν ή και να υποβαθμίσουν τη σημασία της στάσης μας.  Μου θυμίζει τους καναλάρχες, που ενώ ο κόσμος καίγεται, ασχολούνται με το μοκασίνι (ή το καλσόν δεν θυμάμαι :) )του Βαρουφάκη...

Μακάρι να γίνουν όλες οι κότες του κόσμου ελεύθερες και καλοζωισμένες και θα τα λύσουμε τα υπόλοιπα!!!

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

• Θαμώνας
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουάριος 19, 2015, 10:31:16 μμ »
Σαν να λέμε ότι θα βοηθάμε τους άστεγους με την προϋπόθεση ότι θα τρώνε βέγκαν μόνο τροφή, ή ότι θα δίνουμε χρήματα για το Κομπάνι μόνο αν πάνε σε βέγκαν προϊόντα.

thumbsup

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουάριος 20, 2015, 09:35:34 πμ »
Βικούλα  hug.gif
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος liliaButterfly

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουάριος 20, 2015, 01:52:01 μμ »
Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ανήθικο να στερώ από ένα ζώο τη φύση του και να μην του επιτρέπω να φάει κρέας, ενώ είναι σαρκοφάγο. Όπως αντίστοιχα θα θεωρούσα ανήθικο και το να ταΐζω μια αγελάδα ή μια κατσίκα με κρέας, αφού δεν είναι η φυσική τους τροφή. Δε θεωρώ ότι ένα ζώο "πετ" είναι ανώτερο από ένα άλλο που θα σφαχτεί για να γίνει ζωοτροφή. Αν το πίστευα αυτό δε θα ήμουν εδώ. Όμως, θεωρώ τη δική μου γάτα ανώτερη από όλες τις γάτες του κόσμου και το δικό μου σκύλο ανώτερο από όλους τους σκύλους του κόσμου. Γιατί είναι οικογένειά μου και στο θέμα κρέας τα αντιμετωπίζω όπως και τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειάς μου. Όσο κακό ή αντιβίγκαν είναι να μαγειρεύω κρέας για τους δικούς μου ανθρώπους, άλλο τόσο θεωρώ ότι είναι και το να δίνω στα δικά μου ζώα ζωοτροφή με κρέας. Όπως συμβιβαζόμαστε με γονείς και συντρόφους που τρώνε κρέας, έτσι θα συμβιβαστώ και με ζώα που τρώνε κρέας. Τουλάχιστον στα ζώα κάνει καλό.
The world is just amazing.

Αποσυνδεδεμένος ToFu

• www.tofu.gr
  • Addicted
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουάριος 20, 2015, 02:53:43 μμ »
Βίκυ μου ωραία τα λες και συμφωνώ σχεδόν 100% με αυτά που λες. Το ερώτημα με την κότα με το να το υποβαθμίζουμε, απλά παρακάμπτουμε ένα ζήτημα. Καλό είναι λύνουμε τα τυχόν ζητήματα μες το κεφάλι μας μέχρι να βρούμε κάτι καινούργιο που θα μας απασχολήσει.
Το να μιλάμε για τη "φύση" των (ανθρώπινων ή μη) ζώων δεν έχει απολύτως κανένα νόημα γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι αυτή μετά από χιλιετίες μπερδεμένων κοινωνικών δομών. Αν ήταν κάποτε στη "φύση" του ανθρώπου να σκοτώνει για ζήσει, τώρα μπορούμε με τις επιλογές μας να την αλλάξουμε αυτή τη φύση. Σκύλοι, γάτες, αγελάδες, κατσίκια κλπ τι φύση να έχουν αφού εξαρχής εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους, δημιουργώντας αυτά τα νέα είδη.
Είναι πάρα πολύ εγωιστικό βρε Βίκυ αυτό το "Τα γατιά και τα σκυλιά επιζητουν την ανθρώπινη συντροφιά...". Υπάρχει μια σχέση (αλληλο)εξάρτησης, αλλά μια χαρά θα ζούσαν όλα τα υπόλοιπα ζώα και η φύση χωρίς τον άνθρωπο.
Δυστυχώς δεν μπορώ να εκφράσω τώρα καλύτερα τις σκέψεις μου. Ίσως σε άλλη φάση πάλι...

Αποσυνδεδεμένος Viky

• Sr. Member
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουάριος 20, 2015, 08:12:05 μμ »
Το ξέρω ότι συμφωνούμε και διαφωνούμε :)

Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα πέρσυ με συνοδεία αλκοόλ στα Εξάρχεια...

Αυτά μόνο με αλκοόλ πρέπει να τα συζητάμε μου φαίνεται! Από κοντά  :-*

Αποσυνδεδεμένος ToFu

• www.tofu.gr
  • Addicted
    • tofu.gr
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουάριος 20, 2015, 08:46:53 μμ »
 thank you

Αποσυνδεδεμένος Mayaya

• Sr. Member
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουάριος 21, 2015, 12:08:26 πμ »
Εγώ το πιστεύω ότι επιζητούν την ανθρώπινη συντροφιά -ή τη συντροφιά γενικά (για τα γατιά βέβαια δεν παίρνω όρκο..) Μια φίλη μου μου έχει πει ένα περιστατικό για μια σκυλίτσα που μάζεψαν απ' το δρόμο. Τα πρωινά που ήταν να φύγει το ζευγάρι για τη δουλειά, της έβαζαν φαγητό και έφευγαν. Μια δυο τρείς, η σκυλίτσα έκανε τη σύνδεση και μετά αρνιόταν να φάει γιατί ήξερε ότι θα φύγουν. Και μιλάμε για ένα αδέσποτο που σίγουρα θα είχε στερηθεί το φαγητό.

Αποσυνδεδεμένος Δάφνη

• Addicted
« Απάντηση #23 στις: Μάρτιος 03, 2015, 04:23:13 μμ »
Παράθεση από Viky."Σαν να λέμε ότι θα βοηθάμε τους άστεγους με την προϋπόθεση ότι θα τρώνε βέγκαν μόνο τροφή, ή ότι θα δίνουμε χρήματα για το Κομπάνι μόνο αν πάνε σε βέγκαν προϊόντα. Τις προάλλες ρώτησα ένα άστεγο τι να του πάρω από το φούρνο και μου ζήτησε κοτόπιτα"

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο άστεγος δεν μπορούσε να βολευτεί με μια σπανακόπιτα, ταχινόπιτα ή σκέτο ψωμί. Μια χαρά θα χορτάσει. Δηλαδή, αν ενας άστεγος κινέζος σου ζητήσει ψητό σκύλο θα του τον αγοράσεις;
Επίσης, αν δεν έχεις τίποτε άλλο να φάς και λιμοκτονείς θα σκοτώσεις τον σκύλο σου για να τον φάς;

Φυσικά, στην πράξη, επειδή ζούμε σε μια στρεβλή πραγματικότητα είναι δύσκολο να σκεφτούμε και να πράξουμε ηθικά. Κανένας δεν είναι άγιος αλλά τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε.
Είναι δύσκολο το 100% βίγκαν. Τουλάχιστον, όμως, όταν υπάρχει εναλλακτικη δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πράξουμε αλλιώς.

Viky μου, κι εγώ σε αγαπάω και περιμένω να έρθω το καλοκαίρι και να πιούμε ουζάκι. Δεν νιώθω οτι συμφωνουμε ή διαφωνουμε αλλά ανταλλάσουμε απόψεις με εποικοδομητικο τρόπο και φωτίζουμε ίσως περισσότερο καποια θέματα. Είναι καλό να γίνονται αυτές οι συζητήσεις για όλους μας.

Αποσυνδεδεμένος ToFu

• www.tofu.gr
  • Addicted
    • tofu.gr
« Απάντηση #24 στις: Μάρτιος 03, 2015, 04:50:50 μμ »
αν δεν έχεις τίποτε άλλο να φάς και λιμοκτονείς θα σκοτώσεις τον σκύλο σου για να τον φάς;
προφανώς και δεν τίθεται καν θέμα σκέψης

Αποσυνδεδεμένος fytouklas

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
« Απάντηση #25 στις: Μάρτιος 03, 2015, 08:17:04 μμ »
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο άστεγος δεν μπορούσε να βολευτεί με μια σπανακόπιτα, ταχινόπιτα ή σκέτο ψωμί.

Θα συμφωνήσω με τη Δάφνη. Φυσικά, πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη διακριτικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις και να φερόμαστε έξυπνα για το καλό όλων. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον «Θες μια σπανακόπιτα;» και να τον φέρουμε προ τετελεσμένων. ;) Ε, κι αν δεν έχει σπανακόπιτα, όλο και καμιά άλλη vegan λιχουδιά θα έχει. Κι αν χρειαστεί να πούμε κι ένα ψεματάκι, δε χάθηκε κι ο κόσμος...  devil innocent

Αποσυνδεδεμένος xristina-v

• Θαμώνας
« Απάντηση #26 στις: Μάρτιος 03, 2015, 08:31:49 μμ »
Γενικά για το ζήτημα των κατοικιδίων πιστεύω ότι είναι λάθος και εξουσιαστική η εξημέρωση των ζώων στο σύνολό της και εφόσον δεν ζούμε σε ελεύθερες συνθήκες τα ήδη εξημερωμένα ζώα επιλέγουν να είναι μαζί μας κυρίως για βιοποριστικούς λόγους αφού αν αφεθούν μόνα τους στο αστικό ή ημιαστικό τοπίο και δεν τα ταίσει κανείς θα λιμοκτονήσουν. Τα διλήμματα που τίθενται είναι πολλαπλά.

Προσωπικά ζω μαζί με τρεις σκύλους και πολλές γάτες όπου όλοι τρώνε κανονική ξηρά τροφή την οποία αγοράζουν οι γονείς μου που είναι κρεατοφάγοι. Αν είχα μόνη μου τα ζώα θα τα τάιζα φυτικές τροφές ειτε ειδικη ζωοτροφή αν ειχα την οικονομική δυνατότητα (το έχω υπολογίσει ;ότι θα κόστιζε περίπου 300 ευρώ το μήνα) είτε ρύζι με κάτι άλλο και θα ευελπιστούσα ότι θα κατάφερναν να επιβιώσουν ή θα προσπαθούσα να έπαιρνα αποφάγια εστιατοριων κλπ.

Σε σχέση με τους άστεγους-απορους ανθρώπους μαλλον πολύ δυσκολα θα αγοραζα σουβλακι σε καποιον, μια φορα ενας στο λεωφορείο που ελεγε οτι δωστε μου να φαω μην μου δίνεται λεφτα κλπ του εδωσα τη μπανανα μου και την πεταξε μολις κατεβηκε στην επομενη σταση......χρήματα δεν δίνω συχνα διοτι αυτοι οι ανθρωποι γίνονται αντικειμενο συστηματικης εκμεταλλευσης.

Σχετικα με τον αν  θα έτρωγε κανεις το σκυλο του, νομιζω πως κανεις μας δεν μπορει να απαντησει ουτε με ειλικρινεια αλλα και ουτε με σιγουρια για το τι θα εκανε, διοτι η λιμοκτονια ειναι μια κατασταση όπου απενεργοποιούνται όλες οι υπόλοιπες σκέψεις και η ευρεση τροφης γίνεται αυτοσκοπος όποτε η ηθική απουσιαζει μαζι με πολλά άλλα, υπάρχουν ανθρωποι που δεν θα έτρωγαν το σκύλο τους ή και το συνανθρωπό τους και οι βίγκαν εχουν περισσότερες πιθανότητες να ειναι μεσα σε αυτούς αλλά θα ήταν ελάχιστοι όπως έχει δέιξει και η ιστορια σε τέτοιες περιπτώσεις. Θεωρώ ότι αυτο το επιχείρημα δεν στέκει ούτε ηθικά διότι για να υπάρξει ηθική θα πρέπει να καλύπτονται οι πολύ βασικές έστω ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και ούτε μπορεί να είναι προβλέψιμο αφού κανείς μας δεν έχει βρεθεί σε τέτοια κατάσταση.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
« Απάντηση #27 στις: Μάρτιος 03, 2015, 10:54:27 μμ »
Το ξέρω ότι συμφωνούμε και διαφωνούμε :)
Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα πέρσυ με συνοδεία αλκοόλ στα Εξάρχεια...
Αυτά μόνο με αλκοόλ πρέπει να τα συζητάμε μου φαίνεται! Από κοντά  :-*

Θα συμφωνήσω 100%!  thumbsup
Πότε θα τα συζητήσουμε;  :P

Αποσυνδεδεμένος liliaButterfly

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #28 στις: Μάρτιος 04, 2015, 09:48:53 πμ »
αν δεν έχεις τίποτε άλλο να φάς και λιμοκτονείς θα σκοτώσεις τον σκύλο σου για να τον φάς;
Το σκύλο μου δε θα τον φάω, όπως δε θα φάω πχ τον αδερφό μου. Αν όμως λιμοκτονούσα, θα έτρωγα άνθρωπο. Άρα και σκύλο. Αρκεί να μην τον ήξερα.
The world is just amazing.

Αποσυνδεδεμένος ToFu

• www.tofu.gr
  • Addicted
    • tofu.gr
« Απάντηση #29 στις: Μάρτιος 04, 2015, 10:31:20 πμ »
Θα συμφωνήσω 100%!  thumbsup
Πότε θα τα συζητήσουμε;  :P
Κατά το Νοέμβρη, ίσως; :-*

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής