Βίγκαν είναι αυτός που δεν εκμεταλλεύεται τα ζώα (μέσω των προϊόντων ή των εργασιών που προσφέρουν) προς δικό του όφελος. Νομίζω ότι το να έχω σκύλο ή γάτα στο σπίτι, είναι σύμφωνο με αυτήν την αρχή. Τα ζώα μου είναι φίλοι μου, οικογένειά μου. Πώς τα εκμεταλλεύομαι? Ο σκύλος είναι ζώο εξημερωμένο και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον άνθρωπο. Πλέον είναι στη φύση του να ζει μαζί του. Το ίδιο κ μια γάτα που έχει μεγαλώσει με ανθρώπους. Αν είναι ήμερη (ήρεμη) ζει με τον άνθρωπο. Και δεν μπορεί χωρίς αυτόν. Όσον αφορά την τροφή. Η γάτα είναι καθαρά σαρκοφάγο ζώο και ο σκύλος σαρκοφάγο, που μπορεί να χαρακτηριστεί και παμφάγο. Είναι η φύση τους. Είναι το καλύτερο γι΄αυτά. Έχω πειστεί ότι ο άνθρωπος είναι φυτοφάγο ζώο, και απλά μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου, ώστε όλοι να πιστεύουν ότι είναι παμφάγο. Τη φύση μου αυτήν τη φυτοφάγα αποφάσισα να την τιμήσω και να γίνω βίγκαν. Άρα θα κάνω το ίδιο κ με τα ζώα. Είναι φτιαγμένα για να τρώνε κρέας και αυτό πρέπει να κάνουν. Και αν τους το στερήσω ή τα εμποδίσω πάω αντίθετα στη φύση, χωρίς αυτό να είναι για το καλό τους. Μακάρι να μπορούσα να δίνω στο σκύλο και τη γάτα μου την πρόσβαση σε μικρά ζώα, ώστε να τα κυνηγούν και να τρώνε τη φυσική τους τροφή. Αλλά δε γίνεται. Προτιμώ να μπαίνω στο τριπάκι να πληρώνω για κανονικές ζωοτροφές. Αν οι ζωοτροφές ήταν φτιαγμένες από πουλιά κ ποντίκια, θα το έβρισκα φυσιολογικό να τις αγοράζω, εφόσον είναι στη φύση τους να θανατώνονται για να τραφούν άλλα είδη. Το πρόβλημά μου είναι ότι οι τροφές έχουν κρέας από μοσχάρι, χοιρινό κλπ, που δεν ανήκουν στην τροφική αλυσίδα του σκύλου και της γάτας. Και πάλι, όμως, το θεωρώ πιο φυσιολογικό από το να γίνουν βίγκαν ενάντια στη φύση τους. Από κει κ πέρα, αν εγώ αγοράζω ζωοτροφή με κρέας, δε βλέπω γιατί να μη θεωρούμαι βίγκαν. Αφού σύμφωνα με τον όρο, δε χρησιμοποίησα κάποιο ζώο για δικό μου όφελος. Αν ας πούμε αγοράσω κρέας για κάποιον άλλον, αν είμαι μάνα κ μαγειρεύω κρέας για τα παιδιά μου, αν ο σύντροφός μου τρώει κρέας που αγόρασε με τα κοινά μας λεφτά, δεν είμαι βίγκαν? Νομίζω ότι αυτά είναι υπερβολές και αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική, κανείς δεν είναι βίγκαν. Γιατί στο δρόμο πατάμε καταλάθος μυρμήγκια, γιατί αγοράζουμε λαχανικά που είχαν κόπρανα ζώων για λίπασμα, γενικά για λόγους που μπορούμε να σκεφτόμαστε συνεχώς. Επομένως, δε νιώθω τύψεις ούτε νιώθω ότι δεν είμαι σύμφωνη με τη βίγκαν ηθική αγοράζοντας ζωοτροφή με κρέας για το σκύλο κ τη γάτα μου.