Όπως ανέφερα, έχω αρχίσει να συνεργάζομαι με τον Καρδιολόγο Κ. Τσαρπαλή. Ακούγεται παράξενο, αλλά ιδού μερικές προσωπικές λεπτομέρειες:
Ο Καρδιολόγος αυτός είναι ο σύντροφός μου και ο μπαμπάς των δύο κοριτσιών μας. Είναι αυτός που πρότεινε την ιδέα του τοκετού στο σπίτι, και στάθηκε δίπλα μου σε κάθε λεπτομέρειά τους. Είναι ο άνθρωπος που μου δημιούργησε μεγάλη ανάγκη στην αρχή του ταξιδιού μου προς την ολική χορτοφαγία να τεκμηριώνω αυτά που λέω και να βρίσκω έγκυρες πηγές (επίσης μου δημιούργησε την ανάγκη να βρω νόστιμες συνταγές, για να μην έχει την ανάγκη να ψάχνει αλλού για φαγητό). Λόγω επαγγέλματος (χρησιμοποιώ στατιστική και οικονομετρία για τη δουλειά μου) δεν είχα πρόβλημα με το να αναζητώ μελέτες (τώρα, το να βρίσκεις full-text για όσα χρειάζεσαι ενώ βρίσκεσαι σε ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι λίγο δύσκολο), και να αξιολογώ σε κάποιο βαθμό το σχεδιασμό τους και τα ευρήματα. Όμως ο Κωστής ήταν δύσκολος "πελάτης" γιατί στο παράδειγμα (paradigm) στο οποίο μεγάλωσε και εκπαιδεύθηκε δεν περιείχε πολύ χώρο για τη διατροφή, πόσο μάλλον για τη χορτοφαγία.
Όπως όλοι οι γιατροί, παρά το ότι έχει σπουδάσει σε μία από τις καλύτερες ιατρικές σχολές του κόσμου (University of Cambridge), παρά το ότι οι δυνατότητές του (είναι από τους ελάχιστους παγκοσμίως που στα 16-17 τους έγραψαν 800 στα 800 στις αμερικανικές εξετάσεις SAT Maths και άλλες, κάτι που έχει καταφέρει ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg, και λίγοι άλλοι), δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η διατροφή έχει τόσο μετρήσιμη (και σημαντική) επίπτωση στην υγεία μας, ούτε ότι η vegan διατροφή έχει τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν πιο υγιεινή από άλλες (π.χ. τη μεσογειακή του '50, κάτι που είναι, λόγω παράδοσης, δύσκολο να το αποδεχθεί ένας Έλληνας).
Δέχθηκε την απόφασή μου να γίνω vegan με αρκετή επιφύλαξη ως προς το πρακτικό/κοινωνικό μέρος της ζωής μας και όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε, εκτός από τα του τοκετού, τί θα κάναμε με την πρώτη μας κόρη, δέχθηκε να την μεγαλώσουμε ως βίγκαν (με φαγητό και αρχές βίγκαν). H σιωπηρή παραδοχή μας τότε ήταν ότι "μπορείς να είσαι
εξίσου υγιής με μια καλά σχεδιασμένη βίγκαν διατροφή". Αυτό βέβαια με έκανε να χρησιμοποιώ το excel, τις διατροφικές βάσεις, και τους υπολογισμούς ως αναπόσπαστο κομμάτι των αποφάσεων για το τί θα φάμε.
Η παραδοχή τώρα είναι ότι "μπορείς να είσαι πολύ πιο υγιής με μια καλά σχεδιασμένη βίγκαν διατροφή". Όσον αφορά στο ηθικό-φιλοσοφικό κομμάτι, ο ίδιος από την αρχή είχε διαβάσει ό,τι βιβλίο και άλλο υλικό του έδινα με αποτέλεσμα να ξέρει καλύτερα, και να μπορεί να εξηγήσει καλύτερα, τα ηθικά-φιλοσοφικά επιχειρήματα υπέρ του veganism. Με προστάτευε έναντι άλλων σε δύσκολες καταστάσεις, και εξηγούσε τα επιχειρήματα για το veganism. Ο ίδιος δεν ήταν επισήμως βίγκαν, αλλά το σπίτι/ψυγείο μας έγινε βίγκαν με τη γέννηση της πρώτης μας κόρης. Ο ίδιος έτρωγε non-vegan όταν ήταν εκτός σπιτιού (ειδικά στις εφημερίες, που ήταν πολλές).
Μετά τις εξετάσεις για την ειδικότητα της καρδιολογίας, ήρθε επιτέλους η ώρα του να μελετήσει σοβαρά τη διατροφή και την υγεία, όσο σοβαρά είχε μελετήσει την ιατρική τόσα χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Όταν ένας άνθρωπος που γνωρίζει άριστα ιατρική, είναι καλός στα μαθηματικά, και έχει και κοινή λογική ασχοληθεί με την διατροφή, τότε δημιουργείται ένας απίστευτος συνδυασμός. Το ευχάριστο είναι ότι η βίγκαν διατροφή μπορεί να βοηθήσει καρδιοπαθείς να αναστρέψουν την κατάστασή τους και να αποφύγουν το νυστέρι και την σταδιακή επιδείνωση που οδηγεί 1 στους 2 ανθρώπους του δυτικού κόσμου σε θάνατο από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Μάλιστα η διατροφή αυτή τους βοηθά να επανέλθουν και να αντιστρέψουν την πορεία της νόσου τους, όχι να ζήσουν μια ζωή με φάρμακα και το άγχος του θανάτου. Όσοι έχουν
περάσει έμφραγμα, όσοι έχουν
στηθάγχη, και οι συγγενείς τους, ξέρουν τί είναι να ζεις με καθημερινά φάρμακα και το ρολόι να χτυπά εις βάρος σου.
Φυσικά, η υγιεινή βίγκαν διατροφή μπορεί να εφαρμοστεί και για πρόληψη. Οι μισοί άνθρωποι πεθαίνουν από κάτι που σχετίζεται με την καρδιά τους. Όπως λεει και ο Wareham στο βίντεό του όταν ήταν 98 ετών "αν καμμιά φορά νιώσω έναν πόνο στο στήθος σκέφτομαι ότι κρύωσα, όχι ότι κάτι έχει η καρδιά μου".
Και η πρόληψη περιέχει σαν συστατικό, όχι σαν αυτοσκοπό, την
μείωση του βάρους. Αναγκαστικά λοιπόν ο Κωστής είναι τυχερός, λόγω των συνθηκών, διότι είναι καρδιολόγος και διότι μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους, με άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, να ζήσουν περισσότερο, να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν τους δείκτες τους, και να μην αρρωστήσουν από την καρδιά τους. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ πιο γνήσια ιατρική συνεισφορά από την συνεισφορά κάποιου γιατρού που σε βοηθά να αποφύγεις
τουλάχιστον το 50% των παραγόντων κινδύνου που έχεις, και στην πορεία σε βοηθά να ζήσεις καλύτερα - πιο ελαφρύς, με πιο ελαφριά συνείδηση, με πιο γεμάτη και χορτάτη καθημερινότητα (χωρίς πείνα δηλαδή), πιο αισιόδοξος για τη ζωή σου. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος
έχει την δυνατότητα να δεσμευτεί απέναντι στους ασθενείς του για το ποσοτικό μέρος της βελτίωσης, δηλ. πόσο θα μειωθούν τα τριγλυκερίδια, πόσο η LDL, πόσο το βάρος κλπ. Το έχει ήδη εφαρμόσει στην πράξη με εντυπωσιακά (ακόμα και για τον ίδιο, εξ ου και η φωτογραφία που διάλεξε για το άρθρο του) αποτελέσματα (βλ.
εδώ).
Παραπάνω είπα "τουλάχιστον" 50% διότι το ποσοστό αυξάνει στο 80% αν συνυπολογίσει κανείς και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Αυτές οι επιπλέον 30 ποσοστιαίες μονάδες είναι το μπόνους που έχει ένας καρδιοπαθής όταν υιοθετήσει την υγιεινή βίγκαν διατροφή.
Αυτά τα λίγα, ελπίζω το ποστάρισμά μου να σας γεμίζει χαρά όσο και εμένα (τόσα χρόνια ψάχνουμε με την απόχη γιατρούς vegan-friendly, και τώρα υπάρχει γιατρός vegan που μπορεί να υποστηρίξει εμπράκτως την βίγκαν διατροφή) - αν έχετε ερωτήσεις θα χαρώ να απαντήσω.
Εδώ είναι το άρθρο μου στο μπλογκ μου,
http://veganmamagr.blogspot.gr/2014/12/h-veganmama-eat-heartsmart-with-dr.htmlκαι εδώ είναι η σελίδα του στο Facebook
https://www.facebook.com/DrTsarpalis