χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: ΣΟΚ. Ερχεται νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων και άρση αναδάσωσης καμένων δα  (Αναγνώστηκε 2228 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dreamlife

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 381
 • Φύλο: Άντρας
 • Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Κάηκε το δάσος ?
Υπομονή.

Σε 5 χρόνια το κάνεις ότι θέλεις !

Μία ευγενική χορηγία του Υπ. Περιβάλλοντος.

 Ανασφάλεια δικαίου, συνεχείς αλλαγές της ήδη περιπλεγμένης δασικής νομοθεσίας, συνεχείς νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και καταστροφή οικολογικά πολύτιμης δασικής γης είναι η σύνοψη του σχεδίου νόμου που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή.

Νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων (και ένταξή τους στον χωροταξικό σχεδιασμό), δασικοί χάρτες άνευ νοήματος, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις που φέρνει για τον δασικό μας πλούτο, το ν/σ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ

Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου που έρχεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης, Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς:

Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, βάσει αδημοσίευτων εγγράφων που κατά την ημερομηνία σύνταξής τους είχαν μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα.

Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»: δίνεται, έτσι, κίνητρο για καταπάτηση, οικοδόμηση, επανειλημμένους εμπρησμούς, εκχέρσωση και εκτεταμένες επεμβάσεις σε κατεστραμμένα δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς τότε διευκολύνεται η απόδειξη αυτή.

Νομιμοποιούνται πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Νομιμοποιούνται και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί, και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης).

Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, η επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.

Αποχαρακτηρίζεται οριστικά και διευκολύνεται η παραχώρηση της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους.

Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».

«Στο πλυντήριο της κρίσης και με το πρόσχημα της ανάπτυξης, το υπουργείο που είναι στα χαρτιά ταγμένο στην προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς αναπαράγει το μοντέλο που βούλιαξε τη χώρα: φωτογραφικές τακτοποιήσεις συγκεκριμένων συμφερόντων, περίπλοκη νομοθέτηση, αλλεπάλληλες τακτοποιήσεις καταπατήσεων, αδιαφάνεια, ακατανόητες ρυθμίσεις.

Και στο βάθος ο δασικός πλούτος της χώρας που ποτέ δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοια σαρωτική απώλεια θεσμικού πλαισίου προστασίας. Αλήθεια, τελικά ποιον βολεύει ένα ακατανόητο, διάτρητο, συνεχώς τροποποιούμενο και νομικά επισφαλές θεσμικό πλαίσιο που δεν εξασφαλίζει ούτε την ασφάλεια μιας επένδυσης αλλά ούτε και την προστασία του περιβάλλοντος;», επισημαίνει η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 1859632, i.kantas@wwf.gr

πηγή organiclife.gr
"H χώρα μου είναι ολόκληρη η γη... ενώ η θρησκεία μου είναι να αφήσω θετικό αποτύπωμα πάνω της..." Ανώνυμος

Αποσυνδεδεμένος psaropouli

 • New Kid in The Block
 • **
 • Μηνύματα: 58
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Είναι ζεστά και αναπαυτικά στην απάθεια.
Το άκουγα και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Μεγάλο θράσος  >:(
Only a fool would cling to this world as it is.

Αποσυνδεδεμένος elsa

 • Συντονίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 6819
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Αποσυντονίστηκα...
  • elsa's blog
Φοβούνται πως θα φύγουν σύντομα  και δεν θα προλάβουν να κάνουν όσα υποσχέθηκαν στους φίλους τους!  >:(  Άθλιοι!

Αποσυνδεδεμένος dreamlife

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 381
 • Φύλο: Άντρας
 • Νους υγιής εν σώματι υγιεί
48 ώρες για να σώσουμε τα δάση της Ελλάδας

Αγαπητοί φίλοι,

Μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις:

Χθες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε κάποιες νομοτεχνικές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Η πιο σημαντική αφορά την εξαίρεση των προστατευόμενων βιοτόπων από τη νομιμοποίηση εκχερσωμένης δασικής γης. Μικρή νίκη, μπροστά στη συγκλονιστική περιβαλλοντική επιδείνωση που επιχειρεί το σχέδιο νόμου, αλλά σίγουρα δείχνει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να φέρει μια μεγάλη συλλογική αντίδραση J

·         Η διεθνής πλατφόρμα AVAAZ, που πολλοί ήδη γνωρίζετε, χθες βράδυ ξεκίνησε συλλογή υπογραφών ενάντια στο νέο δασικό νομοσχέδιο - ήδη το «κοντέρ» προχωρά γρήγορα! Θα σας πάρει μόλις 15’’ να υπογράψετε.
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgoys_Perivallontos_Gianni_Maniati_PASOK_kai_Niko_Tagara_ND_Os_polites_dilonoyme_exorgismenoi_me_to_shedio_sas_na_ha/?dGVOWab&pv=31

·         Στο http://www.wwf.gr/crisis/dasiko-winter-2014 θα βρείτε οδηγίες για να αποστείλετε ερωτήματα προς συγκεκριμένους βουλευτές, μέσω της νέας πλατφόρμας Vouliwatch. http://www.vouliwatch.gr/

Η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και εκτάκτως για το Σάββατο 20/12 στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο μεταξύ, η «κατρακύλα» προχωράει: βουλευτές καταθέτουν τροπολογίες για την εξυπηρέτηση «πελατών» τους, που χειροτερεύουν πολύ τα πράγματα. Τρεις βουλευτές ζητούν να παγώσουν όλα τα πρόστιμα και οι εντολές κατεδάφισης για ό,τι αυθαίρετα έχουν χτιστεί μέσα σε δάση (δείτε το δημοσίευμα εδώ: http://www.topontiki.gr/article/90327/Tropologia--rousfeti-gia-to-biblio-Gkines). Είναι επείγον εμείς να περάσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα!

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr

Φιλικά,

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς


 - - - - - - -  - - - - - - -  - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - -

 Το μεγάλο ξερίζωμα της Ελλάδας παίρνει εξωφρενικές διαστάσεις. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ύπουλο νομοσχέδιο για να χαρίσει τα δάση μας σε καταπατητές. Αν αυτό το έκτρωμα ψηφιστεί, όχι μόνο θα νομιμοποιηθούν ήδη υπάρχουσες παρανομίες, αλλά θα ανοίξει η πόρτα και για νέες καταπατήσεις. Έχουμε όμως μια τελευταία ευκαιρία να τους σταματήσουμε.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και Ν. Ταγαράς έχουν την πολιτική δύναμη να αποσύρουν το δασοκτόνο νομοσχέδιο, αλλά ελπίζουν ότι με το θόρυβο της εκλογής Προέδρου θα περάσει απαρατήρητο χωρίς αντίδραση απ΄τους πολίτες και τα ΜΜΕ. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι δύο Υπουργοί σ’αυτή την προεκλογική περίοδο εντυπώσεων είναι μια δημόσια κατακραυγή που θα ξεσκεπάσει το σκανδαλώδες νομοσχέδιο.

Αν ενώσουμε τώρα τις φωνές μας κατά χιλιάδες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εκκωφαντική αντίδραση και να τους αποδείξουμε πως το ξεπούλημα των δασών μας θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος και για τους ίδιους και για τα κόμματά τους. Η δύναμή μας είναι στον αριθμό μας – υπόγραψε τώρα για να απαιτήσουμε απ΄τους δύο Υπουργούς να σώσουν τα δάση μας και διάδωσέ το σε φίλους και γνωστούς.
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgoys_Perivallontos_Gianni_Maniati_PASOK_kai_Niko_Tagara_ND_Os_polites_dilonoyme_exorgismenoi_me_to_shedio_sas_na_ha/?dGVOWab&pv=31


Μας μένουν μόνο 48 ώρες πριν τεθεί το σχέδιο νόμου για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
"H χώρα μου είναι ολόκληρη η γη... ενώ η θρησκεία μου είναι να αφήσω θετικό αποτύπωμα πάνω της..." Ανώνυμος

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής