χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Semi-freddo σοκολάτα  (Αναγνώστηκε 1868 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Billy

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 20
  • Φύλο: Άντρας
Semi-freddo σοκολάτα
« στις: Μάιος 12, 2014, 03:21:54 μμ »
Έχω μια συνταγή όχι για παγωτό αλλά για semi-freddo.
Δεν έχω καταλάβει τη διαφορά, ούτε και με ενδιαφέρει να μάθω.
Παγωμένη σοκολάτα είναι, ούτως ή άλλως.
Απλώς δεν φτιάχνεται σε παγωτομηχανή ούτε και το ανακατεύεις ανά μισάωρο.

Για όσους "έχουν θέμα" με τη σοκολάτα (κοινώς, μπορούν να ζήσουν μόνο με αυτή ως φαγητό), είναι ο παράδεισος επί της γης.
Αλλά, δεν είναι vegan. Όσοι καταναλώνετε ζωικό γάλα και αυγά, σπεύσατε. Εγώ ζητώ τη βοήθεια των πιο έμπειρων για να μετατρέψω τη συνταγή σε vegan.

Υλικά :
250 ml γάλα
200 gr ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
400 gr κουβερτούρα
500 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση :
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα (όχι βράσιμο) και λιώνουμε την κουβερτούρα σε αυτό.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν (χτυπητό αυγό, το θυμάστε; )
Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας συνέχεια με αυγοδάρτη και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού.
Βάζουμε το μείγμα στο σκεύος που θέλουμε και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Μόλις παγώσει, το τιμωρούμε για το θράσος που επέδειξε με το να υπάρχει στο σπίτι μας, οδηγώντας το με ένα κουτάλι στη φυσική του θέση.
Καλό θα ήταν να υπάρχει κι ένα μαχαίρι δίπλα μας ως φόβητρο για όσους θελήσουν να βάλουν χέρι στο θησαυρό.   devil

Την έχουμε τη μετατροπή (ειδικά για τους κρόκους);  question2


Αποσυνδεδεμένος xristina-v

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Semi-freddo σοκολάτα
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 12, 2014, 11:21:22 μμ »
γεια σου billy,

το semi-fredo ειναι αυτο που λεει η λεξη, δηληδη ημι-παγωμενο παγωτο,
απο οτι εχω καταλαβει στις κρεμες και τα παγωτα δεν μπορεις να αντικαταστησεις 100% το αβγο ειδικα χωρις παγωτομηχανη,
εγω προσωπικα τα δυο πρώτα χρονια που ημουν βιγκαν δεν ετρωγα παγωτα καθολου, δεν επαθα και τιποτα σε αντιθεση με τις αγελαδες.
τωρα πια υπαρχουν ομως ωραιοτατα παγωτα σογιας, βιολογικα στα καταστηματα με βιολογικα και στο bamboo vegan και της valsoia στα σουπερ μαρκετ βασιλοπουλος.
επιπλεον πολλα καταστηματα με γλυκα και παγωτα εχουν σορμπε σοκολατα που ειναι αρκετα νοστιμο.

το γαλα ρυζιου δεν ενδεικνειται για γλυκα γιατι ειναι πολυ νερουλο, τελειο ειναι το γαλα καρυδας (περιπου 30% λιπαρα) και το γαλα σογιας για πιο λαιτ αλλα με ικοανοποιητικό αποτελεσμα.

υπαρχουν αυτες οι συνταγες για σπιτικο παγωτο η μια εκττων οποιων μοιαει με semi-fredo
http://365vegandays.wordpress.com/2012/07/19/%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CF%84%CF%8C/

http://365vegandays.wordpress.com/2012/06/25/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CF%84%CF%8C-parfait-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CE%B4%CE%B1-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1/

http://365vegandays.wordpress.com/2012/11/23/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%86%CE%BF%CF%85/

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αποσυνδεδεμένος Billy

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 20
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Semi-freddo σοκολάτα
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 13, 2014, 12:07:38 μμ »
Καλημέρα xristina-v

Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα ψάξω και τις συνταγές και τα έτοιμα.

Είχα την πληροφορία πως μπορεί να αντικατασταθεί το αυγό με λεκιθίνη σόγιας.
Θα προσπαθήσω να βρω πληροφορίες, καθώς, και να γίνεται, δεν γνωρίζω αναλογίες.
Ίσως να πρέπει να είναι η ίδια ποσότητα σε ml και η ίδια σύσταση (πόσο πηχτοί είναι οι κρόκοι).
Αν βγάλω άκρη, θα το αναφέρω.

Αποσυνδεδεμένος Billy

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 20
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Semi-freddo σοκολάτα
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 30, 2014, 04:23:35 μμ »
Έφτιαξα προχθές το παγωτό και ... πέτυχε !!!

Βρήκα από ιστοσελίδα μια αναλογία 1 προς 2 (λεκιθίνη σόγιας προς νερό,
σε κουταλιές της σούπας) κι έκανα την αντικατάσταση. Αρκετό χτύπημα
στο μίξερ, και μόνη της και με τη ζάχαρη, για να μη δημιουργήσει κοκκώδη
υφή στο τελικό μείγμα.
Το γάλα που χρησιμοποίησα ήταν αυτό που είχα έτοιμο, φουντουκόγαλα με σιρόπι αγαύης,
λευκή ζάχαρη (δεν το διακινδύνευσα με καστανή ή demerara) και κρέμα γάλακτος σόγιας.

Είχα την αίσθηση πως στην επίγευση "φαίνεται" η σόγια, αν και η σοκολάτα καλύπτει τα πάντα.
Θα δοκιμάσω με κρέμα γάλακτος ρυζιού την επόμενη φορά που -λογικά- είναι πιο ουδέτερη σε γεύση. 

Αποσυνδεδεμένος liliaButterfly

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 151
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Semi-freddo σοκολάτα
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 30, 2014, 06:46:31 μμ »
Ίσως ενδείκνυται αντικατάσταση με κρέμα καρύδας, και όχι ρυζιού, προσωπικά η γεύση του ρυζιού δε μου αρέσει καθόλου... Το έχω δοκιμάσει σε γλυκό και σε κέικ και μου κατέστρεψε τη συνταγή. Μπορεί να μου φαίνεται εμένα μόνο έτσι, αλλά κρίμα είναι να χαλάσει το παγωτό :/
The world is just amazing.

Αποσυνδεδεμένος Billy

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 20
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Semi-freddo σοκολάτα
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 30, 2014, 10:59:07 μμ »
Το γάλα από ρύζι μου φάνηκε το πιο ουδέτερο απ' όσα έχω δοκιμάσει.
Π.χ. το γάλα φουντουκιού Ecomil μου φάνηκε τόσο έντονο που δεν κατάφερα
να το πιω και το πέταξα. Αντίθετα, όταν έφτιαξα δικό μου με 100-120 γρ φουντούκι
1 λίτρο νερό και σιρόπι αγαύης ήταν μια χαρά.
Γι αυτό είπα για κρέμα γάλακτος ρυζιού, αν κι έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο θα
πάρει την υφή γιαουρτιού που θέλω (εκτός αν είναι τίγκα σε κάποιο άμυλο και πήξει).

Η κρέμα καρύδας αφήνει γεύση; κι αν ναι, έντονη; Μου αρέσει η καρύδα αλλά στο
συγκεκριμένο δεν θέλω να παρεμβαίνει κάτι στη γεύση της σοκολάτας (γι αυτό ανέφερα
και την επίγευση σόγιας).

Αποσυνδεδεμένος liliaButterfly

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 151
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Semi-freddo σοκολάτα
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 01, 2014, 02:50:19 πμ »
Ναι, η καρύδα αφήνει γεύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα την καλύψει η σοκολάτα. Πάντως πήζει εύκολα. Εφόσον όμως δεν έχεις πρόβλημα με τη γεύση του ρυζιού, δεν τίθεται θέμα :)
The world is just amazing.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής