Είπα να βάλω εδώ τη συνταγή, να βρίσκεται πιο εύκολα.
Όπως έγραψα, είναι από το ισπανικό σάιτ creativegan.net που έχει πολύ ωραίες συνταγές, πολλές μεταφρασμένες και στα Αγγλικά.
Παραθέτω τη συνταγή για τα λουκάνικα, χωρίς τη σάλτσα (που φαίνεται πολύ ωραία, απλώς τεμπελιάζω). Επειδή τα λουκάνικα διατηρούνται στο ψυγείο και στην κατάψυξη, συνήθως κάνω διπλάσια δόση.
♥ 250 g σκληρό τόφου
♥ 1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά (ψωμί λέει, εγώ βάζω κάτι κρακεροειδείς φρυγανιές)
♥ 1 κουταλάκι ελαιόλαδο (βάζω ελαιοκράμβης, γιατί δεν έχω ελαιόλαδο)
♥ 1 κουταλάκι φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό (βάζω ξερό)
♥ 1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
♥ 1/2 κουταλάκι τριμμένο θυμάρι
♥ 1/2 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
♥ 1/2 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
♥ 1/4 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα (όχι καπνιστή)
♥ 1/4 κουταλάκι αλάτι
♥ 2-3 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι ταπιόκας ή ρυζάλευρο (χρησιμοποιώ το πρώτο)
♥ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνι
Τυλίγεις το τόφου σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πιέζεις να βγάλει τα νερά του. Το ξετυλίγεις και το τοποθετείς πάνω σε σουρωτήρι και αυτό πάνω σε ένα δοχείο για να πέφτουν τα νερά. Από πάνω βάζεις ένα πιατάκι και κάτι βαρύ (πχ ένα κιλό ρεβύθια). Το αφήνεις τουλάχιστον μία ώρα, για να βγάλει τα νερά του (αυτό το στάδιο είναι σημαντικό, διαφορετικά τα λουκάνικα μπορεί να εκραγούν στον φούρνο).
Βάζεις το τόφου σε ένα μεγάλο μπολ και το τρίβεις με τα χέρια, πηρούνι ή εργαλείο που λιώνει τις πατάτες (το κάνω με το χέρι και γίνεται μια χαρά). Προσθέτεις τα μυρωδικά, το αλάτι, το λάδι και τη φρυγανιά και ανακατεύεις καλά.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170ºC. Σχηματίζεις λουκάνικα τυλίγοντάς τα σφιχτά μέσα σε αλουμινόχαρτο (μια - δυο κουταλιές σε κάθε λουκάνικο). Βάζεις τα λουκάνικα σε μεγάλο ταψί με κενό μεταξύ τους, στη μέση του φούρνου, αντιστάσεις πάνω κάτω, και ψήνεις για 15 με 18 λεπτά. Όταν κρυώσουν, ξετυλίγεις. Μπορείς στη συνέχεια να τα διατηρήσεις σε σακουλάκι στο ψυγείο, ακόμα και στον καταψύκτη. Όταν είναι να τα σερβίρεις, τα περνάς από το κορν φλάουρ και τα τηγανίζεις σε ελάχιστο λάδι να πάρουν αρκετό χρώμα. Θα σας πω όταν έχω νεότερα από ψησταριά. Μπορούν επίσης να γίνουν στα μικροκύματα (δεν τα συμπαθώ), σε βαθύ τηγάνι ή στο τεφάλ. Η συνταγή λέει 2-3 λεπτά στο τεφάλ, αλλά κατά λάθος ανακάλυψα ότι αν ψηθούν λίγο παραπάνω γίνονται πιο νόστιμα. Επίσης τόσον καιρό κάνω λάθος και βάζω κορν φλάουρ και ΜΕΣΑ στα λουκάνικα και γίνονται μια χαρά.
Στο σάιτ επιμένουν πολύ στο στράγγιγμα του τόφου, για να μην εκραγούν τα λουκάνικα στον φούρνο. Η αλήθεια είναι ότι πάντα το σουρώνω και ποτέ δεν μου έχουν εκραγεί. Ίσως να φταίει και το ότι βάζω κορν φλάουρ και μέσα στη ζύμη, δεν ξέρω.
Η συνταγή βρίσκεται εδώ:
http://www.creativegan.net/archives/salchichas-de-tofu-al-pesto-de-frutos-secos/Α, και ξέχασα: δεν την κάνω για ορεκτικό, αλλά για κυρίως πιάτο, μαζί με σαλάτα. Επίσης φτιάχνω "καρμπονάρα" με φυτικό γάλα, ψιλοκομμένα λουκάνικα και διατροφική μαγιά.
ΥΓ Αυτά τα περί εκρήξεων ακούγονται λίγο τρομακτικά, οπότε αντικαταστήστε το "εκραγούν" με "σκάσουν"
