Το Βέλγιο επιδοτεί με 100.000 ευρώ ετησίως τη διάδοση της χορτοφαγίας
Σάββατο, 11.10.08

Κάποιοι την επιλέγουν για καλύτερη ζωή, άλλοι ως στάση ζωής και ορισμένοι για να μη χάσουν τη ζωή τους. Πρόκειται για τις τρεις βασικές κατηγορίες ανθρώπων που οδηγούνται στη χορτοφαγία: Οι πρώτοι ενστερνίζονται επιστημονικές έρευνες που μαρτυρούν πως η αποχή από το κρέας είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, οι δεύτεροι θεωρούν την κρεατοφαγία διατροφή με «προϊόντα εγκλήματος» (ή, για όσους ακούγεται βαρύ, με προϊόντα σφαγής), ενώ οι τελευταίοι απλώς πανικοβλήθηκαν από τις «τρελές» αγελάδες και τα λοιπά διατροφικά σκάνδαλα. Κι αν η φύση επιβραβεύει τους χορτοφάγους, χαρίζοντάς τους μακροζωία και μεγαλύτερη ευφυΐα, όπως κατέδειξε σειρά ερευνών τον τελευταίο χρόνο, μία και μοναδική (προς το παρόν) χώρα στον κόσμο το πράττει χρηματοδοτώντας τους.
Το Βέλγιο, λοιπόν (όπου δεν έλειψαν κατά καιρούς οι παρανομίες στο χώρο των τροφίμων και στη διακίνηση ζώων), εφαρμόζει ένα μέτρο προώθησης της χορτοφαγίας, αναμφισβήτητα, καινοτόμο: Επιδοτεί, με κυβερνητική απόφαση, την ένωση χορτοφάγων της χώρας EVA (Ethical Vegetarian Alternative) με ποσό 100.000 ευρώ ετησίως. Η οικονομική υποστήριξη σε κρατικό επίπεδο αναγνωρίζει επίσημα την αξία του κινήματος της χορτοφαγίας, τόσο ως προς την κοινωνική όσο και ως προς τη διατροφική της διάσταση, ενώ τα χρήματα θα διατεθούν για τη διάδοση της χορτοφαγίας και την έκδοση σχετικών βιβλίων.
Στην ΕλλάδαΣτην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα εστιατόρια έχουν αυξήσει τις επιλογές για χορτοφάγους στους καταλόγους τους, ενώ οι Οικολόγοι Χορτοφάγοι Ελλάδας διατηρούν ιστοσελίδα (
http://vegetarians.gr/blog/), όπου παρατίθενται νέα σχετικά με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, που δικαιώνουν ολοένα και περισσότερο το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Ενα ακόμη site είναι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Χορτοφαγία – Στάση Ζωής (
http://xortofagia.blogspot.com). Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ vegan και vegetarian, σε γενικές γραμμές οι πρώτοι είναι οι απόλυτοι χορτοφάγοι, που δεν τρώνε κανένα είδος ζωντανού πλάσματος, φυσικά ούτε ψάρι, αλλά ούτε και τα προϊόντα τους (γάλα, αβγά, μέλι), ενώ οι δεύτεροι δεν απέχουν από παράγωγα που δεν προϋποθέτουν θανάτωση των ζώων.
«Εδώ και δέκα χρόνια, έκοψα το κρέας, αργότερα τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, έχασα αρκετά κιλά και νιώθω μεγαλύτερη ευεξία και ενέργεια», δηλώνει στον ΕΤ ο κ. Βασίλης Καφαταρίδης, 52 ετών, κάτοχος του blog
www.humanisticecology.blogspot.com.
Πριν από μερικούς μήνες κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο ολοκλήρωσαν την εξέταση των 22.000 ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση διατροφής και καρκίνου.
Τα πόρισμά τους ξεκαθάρισε ότι οι λάτρεις του κόκκινου κρέατος έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του εντέρου και των πνευμόνων, ενώ τα αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνους οισοφάγου και προστάτη. Αίσθηση προκάλεσε και η ευρεία μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (δημοσιεύθηκε στην «British Medical Journal»), που παρακολούθησε την εξέλιξη 8.000 ανδρών και γυναικών επί 20 χρόνια (από 10 μέχρι 30 ετών) και κατέδειξε ότι ένας μέσος χορτοφάγος ενήλικας είχε δείκτη ευφυΐας ως παιδί 105, δηλαδή κατά 5 μονάδες υψηλότερο από όσους συνέχισαν να τρώνε κρέας μεγαλώνοντας. Από την άλλη, όμως, οι χορτοφάγοι που απέφευγαν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν στην ηλικία των 10 αρκετά χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας (95 μονάδες) από τα υπόλοιπα παιδιά. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει τη χαμηλότερη πίεση αίματος και χοληστερίνη στους χορτοφάγους, με αποτέλεσμα να μειώνονται γι’ αυτούς οι κίνδυνοι καρδιακών προσβολών και παχυσαρκίας.
Η συνέχεια εδώ