δυστυχώς αυτό είναι αληθές, palm oil, περιέχουν σχεδόν τα πάντα ... μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά, σαπούνια, καθαριστικά κτλ κτλ κτλ ... είναι μια πολύ φθηνή πηγή φυτικού ελαίου στη βιομηχανική παραγωγή ... προσωπικά δεν καταναλώνω καθόλου τυρί γιατί το θεωρώ εν γένει ανθυγιεινό και δεν με τρελαίνει η γεύση του (εκτός από μια περίοδο που είχα πάθει τραλαλά

), παρά μόνο περιστασιακά (αν τύχει κάποιος να μου προσφέρει, δεν θα πω όχι) και στα σοβαρά φυτικά τυριά (τόφου, αμυγδαλότυρα κτλ) δεν έχω οικονομική και φυσική, κυρίως, πρόσβαση (τρέχα τώρα να βρεις τόφου, πόσο μάλλον αμυγδαλότυρο) ...
υποθέτω πως άμα το ψάξεις έτσι θα βγάλεις πολλές επεξεργασμένες τροφές από το διαιτολόγιό σου... όχι πως αυτό θα ήταν κακό, βέβαια ...
η δική μου άποψη είναι η αποφυγή της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων όταν πρόκειται για προϊόντα καθημερινής χρήσης (αν το γάλα σόγιας σου δλδ περιέχει palm oil, συνήθως θα πρέπει να το ψάξεις στο internet γιατί όπως λες κι εσύ συχνά αναφέρεται απλά ως "φυτικά έλαια" ... απέφυγέ το, το σαπούνι σου επίσης κοκ) .. σε προϊόντα που καταναλώνεις περιστασιακά, digestive ας πούμε, αν μπορείς και κυρίως θες επίσης απέφυγέ τα, εγώ, προσωπικά, δεν δίνω τόση σημασία ...
δυστυχώς ζούμε σε ένα μη βίγκαν κόσμο ... το palm oil είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί έχει άμεσες και ορατές καταστροφικές συνέπειες, αλλά μήπως οι μονοκαλλιέργειες είναι κάτι καλύτερο; θέλω να πω, δεν σταματά πουθενά αυτή η συζήτηση και καταλήγεις στο ότι το μόνο "καθαρά" βίγκαν είναι να έχεις τον προσωπικό σου κήπο ... υποθέτω η αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης κάποιων τροφίμων (ακόμα και για εγωιστικούς, με την καλή έννοια, λόγους υγείας) είναι το καλύτερο που μπορεί κανείς να κάνει ...
στο θέμα τυρί επίσης να γνωρίζεις, έχει συζητηθεί πολλές φορές στο φόρουμ, ότι το κολιός δεν είναι vegan για έναν ακόμη λόγο, περιέχει καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) για να "λιώνει" ωραία ...
επίσης, αν είσαι μερακλής, υπάρχει και η diy λύση ... στο
www.tofu.gr (γιώργο θέλω ποσοστά!) μπορείς να βρεις πολλές συνταγές να φτιάχνεις τυρί από σόγια μόνος σου ... προσωπικά, έχω υιοθετήσει μόνο τη παρασκευή γάλακτος (που στην αρχή έλεγα σιγά μην κάτσω να το κάνω μόνος μου, έχουμε χρόνο τώρα για τέτοια, κι από τότε που άρχισα, δεν το σταματάω με τίποτα! ξέρεις τι πίνεις, στο 1/6 της τιμής εμπορίου, οικολογικότερο από κάθε άποψη από το να αγοράσεις ένα γάλα εμπορίου και είναι δουλειά μισής ώρας να βγάλεις το γάλα της εβδομάδας!), αλλά κάααααποια μέρα, θα ήθελα να αρχίσω να φτιάχνω κι άλλα πράγματα ... υποθέτω βέβαια μετά το στρατό

αυτά