χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Είναι τελικά vegan τα φυτικά τυριά του εμπορίου;  (Αναγνώστηκε 7112 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος noname:)

• New Kid in The Block
  • **
Είναι τελικά vegan τα φυτικά τυριά του εμπορίου;
« στις: Αύγουστος 24, 2012, 11:06:01 πμ »
Ψάχνοντας να βρω κάποιο online κατάστημα με vegan τυρί που να στέλνει Ελλάδα έπεσα πάνω σε αυτά τα άθρα:  http://www.cookusinterruptus.com/blog/?p=3113 , http://nothoney.com/2009/06/15/vegan-cheese-is-just-as-inhumane-as-dairy-cheese/ . Εν ολίγοις λένε ότι επειδή τα περισσότερα φυτικά τυριά του εμπορίου περιέχουν palm oil (φοινικέλαιο αν δεν κάνω λάθος), του οποίου οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται από την Ινδονησία όπου για τη συγκομιδή του καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών καθημερινά, μαζί με τα ζώα που υπάρχουν εκεί , ουσιαστικά δεν είναι vegan. Κοιτώντας τα συστατικά σε μερικά από τα τυριά του εμπορίου όντως κάποια λένε πως περιέχουν palm oil και άλλα λένε πως περιέχουν vegetable oil το οποίο υποτίθεται πως είναι το palm oil. Ποια η γνώμη σας επί του θέματος; Τα ίδια λέει πάνω κάτω και στη wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_oil#Indonesia , με τη μόνη διαφορά το γεγονός του σχηματισμού ενός οργανισμού to 2004 με στόχο την καλλιέργεια και χρήση  βιώσιμων φυτιών σε συνεργασία και με τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών.  Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω πως δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστόυν αυτά τα τυριά vegan. Γνωρίζετε κάποιο που να μην περιέχει palm oil?

Αποσυνδεδεμένος xristoforos_

• Addicted
  • Φύλο: Άντρας
  • διάφανες αυλαίες
Απ: Είναι τελικά vegan τα φυτικά τυριά του εμπορίου?
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 24, 2012, 12:42:37 μμ »
δυστυχώς αυτό είναι αληθές, palm oil, περιέχουν σχεδόν τα πάντα ... μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά, σαπούνια, καθαριστικά κτλ κτλ κτλ ... είναι μια πολύ φθηνή πηγή φυτικού ελαίου στη βιομηχανική παραγωγή ... προσωπικά δεν καταναλώνω καθόλου τυρί γιατί το θεωρώ εν γένει ανθυγιεινό και δεν με τρελαίνει η γεύση του (εκτός από μια περίοδο που είχα πάθει τραλαλά :P), παρά μόνο περιστασιακά (αν τύχει κάποιος να μου προσφέρει, δεν θα πω όχι) και στα σοβαρά φυτικά τυριά (τόφου, αμυγδαλότυρα κτλ) δεν έχω οικονομική και φυσική, κυρίως, πρόσβαση (τρέχα τώρα να βρεις τόφου, πόσο μάλλον αμυγδαλότυρο) ...

υποθέτω πως άμα το ψάξεις έτσι θα βγάλεις πολλές επεξεργασμένες τροφές από το διαιτολόγιό σου... όχι πως αυτό θα ήταν κακό, βέβαια ...

η δική μου άποψη είναι η αποφυγή της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων όταν πρόκειται για προϊόντα καθημερινής χρήσης (αν το γάλα σόγιας σου δλδ περιέχει palm oil, συνήθως θα πρέπει να το ψάξεις στο internet γιατί όπως λες κι εσύ συχνά αναφέρεται απλά ως "φυτικά έλαια" ... απέφυγέ το, το σαπούνι σου επίσης κοκ) .. σε προϊόντα που καταναλώνεις περιστασιακά, digestive ας πούμε, αν μπορείς και κυρίως θες επίσης απέφυγέ τα, εγώ, προσωπικά, δεν δίνω τόση σημασία ...

δυστυχώς ζούμε σε ένα μη βίγκαν κόσμο ... το palm oil είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί έχει άμεσες και ορατές καταστροφικές συνέπειες, αλλά μήπως οι μονοκαλλιέργειες είναι κάτι καλύτερο; θέλω να πω, δεν σταματά πουθενά αυτή η συζήτηση και καταλήγεις στο ότι το μόνο "καθαρά" βίγκαν είναι να έχεις τον προσωπικό σου κήπο ... υποθέτω η αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης κάποιων τροφίμων (ακόμα και για εγωιστικούς, με την καλή έννοια, λόγους υγείας) είναι το καλύτερο που μπορεί κανείς να κάνει ...

στο θέμα τυρί επίσης να γνωρίζεις, έχει συζητηθεί πολλές φορές στο φόρουμ, ότι το κολιός δεν είναι vegan για έναν ακόμη λόγο, περιέχει καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) για να "λιώνει" ωραία ...

επίσης, αν είσαι μερακλής, υπάρχει και η diy λύση ... στο www.tofu.gr (γιώργο θέλω ποσοστά!) μπορείς να βρεις πολλές συνταγές να φτιάχνεις τυρί από σόγια μόνος σου ... προσωπικά, έχω υιοθετήσει μόνο τη παρασκευή γάλακτος (που στην αρχή έλεγα σιγά μην κάτσω να το κάνω μόνος μου, έχουμε χρόνο τώρα για τέτοια, κι από τότε που άρχισα, δεν το σταματάω με τίποτα! ξέρεις τι πίνεις, στο 1/6 της τιμής εμπορίου, οικολογικότερο από κάθε άποψη από το να αγοράσεις ένα γάλα εμπορίου και είναι δουλειά μισής ώρας να βγάλεις το γάλα της εβδομάδας!), αλλά κάααααποια μέρα, θα ήθελα να αρχίσω να φτιάχνω κι άλλα πράγματα ... υποθέτω βέβαια μετά το στρατό :P

αυτά :)

Αποσυνδεδεμένος noname:)

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 24, 2012, 01:34:12 μμ »
Δυστυχώς κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Τα περισσότερα επξεργασμένα κυρίως προϊόντα όντως περιέχουν τέτοιου είδους συστατικά και θα είναι τεράστια η λίστα που θα πρέπει να αποκλείσουμε. Για περιστασιακή χρήση προοριζόταν το φυτικό τυρί, δηλαδή για καμιά πίτσα μία στο τόσο ή μακαρονάδα με  τυρί. Ίσως δοκιμάσω τις συνταγές που υπάρχουν στο forum. Ναι για το κόλιος το έχω διάβασει. Θυμάμαι που το συζήταγαν οι γονείς μου παλαιότερα για την περίοδο νηστείας αλλά ευτυχώς δεν αγοράσαμε ποτέ. Όσο για το φυτικό γάλα, αν και μέχρι στιγμής καταναλώνω σόγιας θα αρχίσω να φτιάχνω αμυγδαλόγαλα που πιστεύω θα είναι και πιο εύγευστο. Από τιμή πάντως δε νομίζω ότι θα είναι πολύ οικονομικότερο μιας και με πρόχειρους υπολογισμούς μου θα έρχεται γύρω στο 1.80-1.90 ευρώ το λίτρο, ανάλογα και με την τιμή των αμύγδαλων πάντα, τη στιγμή που το σόγιας το προμηθεύομαι με 2,20 το λίτρο. Ευχαρηστώ για την απάντηση Χριστόφορε. Θα κρατήσω κυρίως το ζουμί, ότι δηλαδή η αποφυγή άσκοπης κατανάλωσης κάποιων τροφίμων είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Αποσυνδεδεμένος Vivi

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Το φάρμακό σου η τροφή σου
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 26, 2012, 09:26:22 μμ »
Εξάλλου όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τόσο πιο ανθυγιεινό είναι... Όπως και ο Χριστόφορος έτσι κι εγώ δεν καταναλώνω φυτικό τυρί παρά από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις που θα τύχει να φάω κάτι έξω. Μιας που αναφέρθηκε η πρωτεϊνη γάλακτος να ρωτήσω κάτι. Ο ορός γάλακτος τί είναι; Είναι vegan;

Αποσυνδεδεμένος Franchesca

• Addicted
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 26, 2012, 10:10:42 μμ »
Ο ορός γάλακτος είναι πρωτεΐνη από γάλα, άρα δεν είναι βίγκαν.
Τα τυριά τα αποφεύγω και εγώ επίσης. Και επίσης συμφωνώ πως ζούμε σε έναν όχι μόνο μη-βίγκαν κόσμο αλλά και σε μη-cruelty-free κόσμο. Άπειρα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι "τυπικά" βίγκαν αλλά οι εταιρίες ή τα συστατικά τους πατάνε σε ανθρώπινη ή μη εκμετάλλευση. Από πολυεθνικές που χρηματοδοτούν στρατούς, μέχρι αποψιλώσεις δασών, παιδική εργασία εως τον κακοπληρωμένο υπάλληλο του σούπερ μαρκετ.  :( Η ζωή είναι σκ@τ@!  :D
~*Σε κάθε κλουβί, σε κάθε φυλακή κρύβεται στα κάγκελα μια ελεύθερη ζωή.*~

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 27, 2012, 12:04:24 πμ »
Ειδικά η Ελλάδα είναι μη βίγκαν-friendly, άλλες χώρες είναι πιο φιλικές, πχ βρίσκεις εναλλακτικά προϊόντα.

Συμφωνώ με την παρατήρηση της Φραντσέσκας σχετικά με τη γενικότερη εκμετάλλευση.

Αποσυνδεδεμένος Franchesca

• Addicted
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 27, 2012, 08:11:28 πμ »
Ειδικά η Ελλάδα είναι μη βίγκαν-friendly, άλλες χώρες είναι πιο φιλικές, πχ βρίσκεις εναλλακτικά προϊόντα.
Αυτό το λένε αρκετοί. Χαρακτηριστικά πολλοί κάνουν "διάλειμμα" ερχόμενοι ελλάδα και μεταλλάσονται και βεντζετέριαν ώσπου να επιστρέψουν στη χώρα τους και απορούν πώς τα καταφέρνουμε να είμαστε εμείς βίγκαν στην ελλάδα!  :(
Εγώ απ' την άλλη χαίρομαι που δε χρειάζεται να καταναλώνω εξεζητημένα "ειδικά" προϊόντα. Έτσι μπορείς να το προτάσεις και πιο εύκολα. Έχουμε αρκετές τροφές που μας καλύπτουν τόσο διατροφικά όσο και γευστικά. Γιατί πρέπει να έχω και βίγκαν τυριά κτλ;
~*Σε κάθε κλουβί, σε κάθε φυλακή κρύβεται στα κάγκελα μια ελεύθερη ζωή.*~

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 27, 2012, 02:11:25 μμ »
Γιατί θεωρείται εξεζητημένο το τοφούτι πχ και όχι το τυρί philadelphia; Το τι θεωρείται εξεζητημένο και τι όχι, πέρα από τις φυσικές και ακατέργαστες τροφές, όπως όσπρια και λαχανικά, είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με το τι διατίθεται στην αγορά. Γιατί θα πρέπει να πηγαίνουμε σε ειδικά καταστήματα για να βρούμε τόφου, γιαούρτια από φυτικό γάλα ή βίγκαν παγωτά και δεν υπάρχουν στα σουπερμάρκετ; Επειδή η ζήτηση είναι μικρή. Και έτσι θεωρούνται εξεζητημένα. Ναι, υπάρχουν και "εξεζητημένα" βίγκαν τρόφιμα, όπως βίγκαν μάρσμαλοους πχ, αλλά τα αντίστοιχα εξεζητημένα μη βίγκαν δεν θεωρούνται εξεζητημένα. Πιο εύκολα θα τα καταλογογραφήσουν στα ακριβά, πχ τρούφες ή φουαγκρά, παρά στα εξεζητημένα, δηλαδή ο χαρακτηρισμός εξεζητημένο για τα μη βίγκαν έχει να κάνει με το πόσο ακριβό είναι κάτι ή όχι.

Αποσυνδεδεμένος Peace_in_the_world

• Addicted
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 27, 2012, 02:18:11 μμ »
Γιατί θεωρείται εξεζητημένο το τοφούτι πχ και όχι το τυρί philadelphia; Το τι θεωρείται εξεζητημένο και τι όχι, πέρα από τις φυσικές και ακατέργαστες τροφές, όπως όσπρια και λαχανικά, είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με το τι διατίθεται στην αγορά. Γιατί θα πρέπει να πηγαίνουμε σε ειδικά καταστήματα για να βρούμε τόφου, γιαούρτια από φυτικό γάλα ή βίγκαν παγωτά και δεν υπάρχουν στα σουπερμάρκετ; Επειδή η ζήτηση είναι μικρή. Και έτσι θεωρούνται εξεζητημένα. Ναι, υπάρχουν και "εξεζητημένα" βίγκαν τρόφιμα, όπως βίγκαν μάρσμαλοους πχ, αλλά τα αντίστοιχα εξεζητημένα μη βίγκαν δεν θεωρούνται εξεζητημένα. Πιο εύκολα θα τα καταλογογραφήσουν στα ακριβά, πχ τρούφες ή φουαγκρά, παρά στα εξεζητημένα, δηλαδή ο χαρακτηρισμός εξεζητημένο για τα μη βίγκαν έχει να κάνει με το πόσο ακριβό είναι κάτι ή όχι.

Αυτά όλα είναι εξεζητημένα για την ελληνική αγορά... Στο Ντόρτμουντ δεν ήταν καθόλου εξεζητημένα, έβρισκες βίγκαν μάρσμαλοους με την ίδια ευκολία που έβρισκες και τα κανονικά μάρσμαλοους.... Οπότε όλα είναι σχετικά... (και η ελληνική αγορά είναι αιώνες πίσω)  dunno dunno
Η αγάπη για όλα τα πλάσματα είναι η πιο ευγενική πτυχή της ανθρώπινης ψυχής...

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

• Addicted
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 27, 2012, 08:06:29 μμ »
Αυτό το λένε αρκετοί. Χαρακτηριστικά πολλοί κάνουν "διάλειμμα" ερχόμενοι ελλάδα και μεταλλάσονται και βεντζετέριαν ώσπου να επιστρέψουν στη χώρα τους και απορούν πώς τα καταφέρνουμε να είμαστε εμείς βίγκαν στην ελλάδα!  :(

Σοβαρά?  Περίεργο μου φαίνεται αυτό.  Δηλαδή τι δε βρίσκουν που τους δυσκολεύει?  Εντάξει υπάρχουν πολλά πράγματα, φυτικό τυρί ας πούμε, αλλά και γάλα βρίσκεις, και τόφου, και λουκάνικα, και παγωτό.  Αλλά ακόμα κι αν δεν τα βρει αυτά κάποιος, δε μπορεί ν'αντέξει λίγες μέρες χωρίς υποκατάστατα?  Εγώ και να τα έβρισκα όλα αυτά με ευκολία πάντως, δε θα τα κατανάλωνα σε μόνιμη βάση.

Σήμερα στον Παπανικόλα, μου είπε ο κύριος που έχει το εστιατόριο, οτι έχει ένα φυτικό τυράκι που βάζει στα σάντουιτς, το οποίο είναι του κολιού, και είναι όντως βίγκαν, δεν έχει καζεΐνη.  Είναι λέει καινούριο.  Ξέρετε κάτι γι'αυτό?  Και φτιάχνει  σάντουιτς με φυτικό παριζάκι και τυρί.  Καλό φαίνεται.   yum

Αποσυνδεδεμένος Vivi

• Πλήρες μέλος
  • Το φάρμακό σου η τροφή σου
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 27, 2012, 09:36:23 μμ »
Ο ορός γάλακτος είναι πρωτεΐνη από γάλα, άρα δεν είναι βίγκαν.
Τα τυριά τα αποφεύγω και εγώ επίσης. Και επίσης συμφωνώ πως ζούμε σε έναν όχι μόνο μη-βίγκαν κόσμο αλλά και σε μη-cruelty-free κόσμο. Άπειρα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι "τυπικά" βίγκαν αλλά οι εταιρίες ή τα συστατικά τους πατάνε σε ανθρώπινη ή μη εκμετάλλευση. Από πολυεθνικές που χρηματοδοτούν στρατούς, μέχρι αποψιλώσεις δασών, παιδική εργασία εως τον κακοπληρωμένο υπάλληλο του σούπερ μαρκετ.  :( Η ζωή είναι σκ@τ@!  :D

Σε ευχαριστώ. Στην περίοδο της νηστείας μια κοπέλα μου πρόσφερε κάτι μπισκότα και αρνήθηκα επειδή πίστευα ότι δεν είναι βιγκαν. Μου λέει "Εγώ δεν είμαι βιγκαν αλλά νηστεύω. Ο ορός γάλακτος είναι απο λεκιθίνη, δεν έχει καμία σχέση με το γάλα". Φυσικά μου ακούστηκε περίεργο και δεν δοκίμασα. Τώρα ξέρω :)

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 27, 2012, 10:47:37 μμ »
Οφ τόπικ, αλλά μια και το 'φερε η κουβέντα (μάλλον στις ατάκες πρέπει να πάει). Άτομο που ξέρει καλά ότι είμαι βίγκαν, τι σημαίνει αυτό και γιατί, με ρώτησε αν ξέρω πού μπορεί να αγοράσει ορό γάλακτος σε σκόνη! Λες και είναι κάτι που αγόραζα πρώτα ή που χρησιμοποιούμε οι βίγκαν...

Για τις δυσκολίες στην Ελλάδα, όταν κάποιος πάει κάπου διακοπές, πχ σε χωριό ή νησί, και τρώει έξω, δεν έχει επιλογές. Η μόνη βίγκαν πρωτεΐνη που μπορεί να βρει είναι στην καλύτερη περίπτωση φασόλια, άντε και φάβα. Και, άντε, οι ενήλικοι κουβαλάμε και κανέναν ξηρό καρπό, αλλά με τα παιδάκια υπάρχει πρόβλημα. Ακόμα και για ένα παιδί που τρώει απ' όλα είναι προβληματικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρωτεϊνούχες εναλλακτικές εκτός από τις παραλλαγές κρέατος στις ταβέρνες, απλά τους περισσότερους γονείς δεν τους ενοχλεί γιατί είναι μαθημένοι στην υπερκατανάλωση ζωικών τροφίμων από τα σπίτια τους.

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

• Addicted
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 27, 2012, 11:01:14 μμ »
Σωστά, αλλά δεν παθαίνεις και τίποτα να μη φας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για λίγες μέρες.  Αν και όλες οι τροφές έχουν πρωτεΐνη, και τα φρούτα και τα λαχανικά, και το ρύζι...  Μπορείς να τρως κυρίως φρούτα και σαλάτες, πατάτες, χόρτα, πατζάρια, και όλο και τίποτα γίγαντες, μαυρομάτικα, και φάβα θα βρεις. Το δύσκολο για τα παιδιά, είναι όταν βλέπουν τροφές που ζηλεύουν, και δεν κάνει να φάνε.  Όμως τα δικά μου αν έχουν πατάτες τηγανιτές που δεν τους παίρνω απ'έξω ποτέ, και φτιάχνω στο σπίτι σπάνια, είναι τρισευτυχισμένα.  Και προκειμένου να φάνε ζωικά, ε ας φάνει πατάτες.  Και φυσικά υπάρχουν και τα μακαρόνια που βρίσκεις παντού, αλλά και τα περισσότερα μέρη έχουν και κινέζικα, όπου υπάρχουν πολλά χορτοφαγικά πιάτα, και... σπρινγκ ρολς yum yum!!.
Υπάρχουν λύσεις.  Εντάξει είναι δύσκολα τα πράγματα μερικές φορές, αλλά δε μπορώ να φανταστώ οτι θα ξεκινούσα να τρώω γαλακτοκομικά στις διακοπές μου γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές.  Κονσέρβες με φασόλια βρίσκεις σε όλα τα σούπερμάρκετ. 

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 28, 2012, 12:40:56 πμ »
Ακριβώς αυτό Χλόη, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος ξαναρχίζει τα ζωικά λόγω ευκολίας. Όλο και κάτι φέρνεις μαζί σου. Δεν ήξερα πως ήταν πιο πριν αλλά όταν έμεινα αρκετούς μήνες με τον πιτσιρίκο στην Ελλάδα (και από Σεπτέμβρη θα προσαρμοστούμε θέλουμε δεν θέλουμε), δεν το βρήκα ιδιαίτερα δύσκολο. Υπήρξαν φορές που έπρεπε να έχω κάτι από το σπίτι για φαγητό για τον μικρό, αλλά με λίγη προετοιμασία όλα γίνονται. Επίσης, σας πληροφορώ ότι περισσότερες φορές έχω μείνει νηστική στην Αμερική γιατί τύχαινε το εστιατόριο που με πήγαιναν να έχει μόνο ρημαδοσαλάτα (όλα τα ντρέσσινγκ να έχουν μέσα μέλι ή μαγιονέζες στο μεταξύ, και όλα τα πιάτα τους τίγκα στα κρέατα και στους κρεατοζωμούς)  yuk παρά στην Ελλάδα που τόσα χρόνια από την εμπειρία μου έστω ένα πιάτο όσπρια θα βρεις να φας.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 28, 2012, 01:24:02 πμ »
Κι εγώ πάντα τα καταφέρνω, αλλά δεν είναι εύκολο όταν δεν έχεις πρόσβαση σε κουζίνα. Εκεί που πήγαμε πρόπερσι διακοπές (και καθίσαμε ένα μήνα) στις ταβέρνες δεν είχε ούτε φασόλια, μόνο σε ελάχιστες. (Ευτυχώς είχαμε κουζίνα). Αλλά έξω δεν μπορούσα να ταΐζω το παιδί κάθε μέρα φασόλια ούτε, βέβαια, κάθε μέρα ψάρι ή κρέας. Γι' αυτό λέω ότι, στα μικρά μέρη τουλάχιστον, στις ταβέρνες δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Για μένα είχα φροντίσει να πάρω μαζί κινόα, ξηρούς καρπούς και όσπρια, αλλά αν δεν είχαμε κουζίνα θα έπρεπε να τρώω μόνο ξηρούς καρπούς. Κι ένα βίγκαν παιδάκι κάθε μέρα φασόλια, άντε και κανέναν ξηρό καρπό (που δεν μπορείς να τον παρουσιάσεις για κυρίως γεύμα σε ένα τετράχρονο). Ούτε φάβα δεν είχε εκεί που πήγαμε, μόνο γίγαντες.

Όσο για το ότι τα πάντα περιέχουν πρωτεΐνες, οκ, αλλά για να πάρω τις πρωτεΐνες που χρειάζομαι μόνο από λαχανικά δεν ξέρω τι ποσότητες πρέπει να τρώω. Μια εποχή που έτρωγα μόνο λαχανικά, φρούτα και πλιγούρι και γυμναζόμουν, έτρεμαν τα πόδια μου και δεν μπορούσα να σηκώσω πεντόκιλο με τον τετρακέφαλο. Γενικά όταν μου λείπουν πρωτεΐνες --όπως αυτές τις μέρες που επειδή με τη ζέστη δεν έχω κουράγιο να μαγειρέψω, αλλά ούτε έχω λεφτά να πάρω ξηρούς καρπούς-- τρώω όλο λαχανικά, αισθάνομαι την έλλειψη.

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής