χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Ακατάλληλο φυτοφάρμακο σε ορυζοκαλλιέργειες  (Αναγνώστηκε 1760 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Ακατάλληλο φυτοφάρμακο σε ορυζοκαλλιέργειες
« στις: Αύγουστος 08, 2012, 06:44:22 μμ »
Με την δικαιολογία ( ; ) της κρίσης, δυστυχώς θα δούμε πολλά τέτοια. Και πόσα δεν θα τα μάθουμε καν :(
 
http://www.makthes.gr/news/reportage/91668/

Ολική καταστροφή σχεδόν στο σύνολο των βαμβακοκαλλιεργειών του κάμπου της δυτικής Θεσσαλονίκης προκάλεσε η χρήση συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στους ορυζώνες της περιοχής. Η ζημία είναι ανυπολόγιστη καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των κατεστραμμένων καλλιεργειών.
 
Μεταξύ των αγροτών επικρατούν εντάσεις, με τους βαμβακοπαραγωγούς να στρέφονται εναντίον των ρυζοκαλλιεργητών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή. Ήδη πολλοί παραγωγοί προετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις προκειμένου να αποζημιωθούν, είτε από συναδέλφους τους είτε από τους προμηθευτές του φυτοφαρμάκου, είτε και από την εταιρεία που το διέθεσε στην αγορά.
[...]
Κατάλληλο το ρύζι
Η καταστροφή στις βαμβακοκαλλιέργειες έγινε όταν πριν από περίπου έναν μήνα οι ρυζοκαλλιεργητές έκαναν εκτεταμένη χρήση ενός φυτοφαρμάκου, το οποίο όμως καταστρέφει όλες τις άλλες γειτονικές καλλιέργειες. «Πρόκειται για ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία λεντεμούλ, είναι εξαιρετικά πτητικό, δηλαδή εξαερώνεται σε συνθήκες υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών και με τη βοήθεια του αέρα μεταφέρεται στις γειτονικές καλλιέργειες χωρίς να χάνει τις δραστικές ιδιότητές του, προκαλώντας καταστροφή, ιδιαίτερα στα πλατύφυλλα φυτά όπως το βαμβάκι», σημειώνει γεωπόνος της περιοχής. Ο ίδιος εξηγεί ότι η χρήση αυτού του φαρμάκου, το οποίο είναι εγκεκριμένο, δεν επηρεάζει σε τίποτε την ποιότητα του παραγόμενου ρυζιού.
Σύμφωνα με άλλον γεωπόνο το φάρμακο είναι παμπάλαιο, αλλά χρησιμοποιούνταν μόνο στα χειμερινά σιτηρά καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τη διάχυσή του στις γύρω περιοχές. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε στα ρύζια κι αυτό λόγω της κρίσης καθώς η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη των αντίστοιχων φαρμάκων που έπαιρναν οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο στη συσκευασία του συγκεκριμένου φαρμάκου αναφέρεται με ψιλά γράμματα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες. «Πώς όμως είναι δυνατόν να το δει αυτό ο αγρότης εάν δεν τον ενημερώσει κάποιος», διερωτάται παραγωγός της περιοχής.


Ο καυγάς γίνεται για τις αποζημιώσεις, βεβαίως. Για την ουσία του πράγματος, και για το ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις σε άλλες βρώσιμες καλλιέργειες ή στην υγεία των καταναλωτών ή των ίδιων των αγροτών, σκασίλα τους.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact