χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Βεγκανέζα  (Αναγνώστηκε 2680 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 874
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
Βεγκανέζα
« στις: Μάρτιος 16, 2012, 01:22:53 πμ »
Ανοίγω νέο θέμα καθώς την έφτιαξα τις προάλλες και έχω τις απορίες μου.... sigh

Σύμφωνα με τον φίλτατο Tofu η συνταγή της βεγκανέζας είναι η εξής:
Παράθεση
Βράζεις 4 λίτρα γάλα σόγιας (εδώ ρίχνεις αλάτι & μυρωδικά αν θέλεις), ρίχνεις 1 λίτρο κεφίρ σόγιας, σβήνεις το μάτι, περιμένεις 2-3 λεπτά και ρίχνεις σε καλούπι τυριού... DIY τυράκι

Την προσάρμοσα προφανώς στα δικά μου μέτρα (οικονομικά αλλά και χωρητικότητας καλουπίου..) και έβρασα 800ml γαλα σόγιας και έριξα 200ml κεφίρ σόγιας. Από μπαχάρια έριξα:
-τσιμένι
-πάπρικα
-αλάτι
-πιπέρι

Το πρώτο θέμα που είχα ήταν πως το γάλα είχε αρχίσει να καιγόταν στον πάτο της κατσαρόλας πριν καλά καλά βράσει (παρόλαυτα περίμενα να βράσει) με αποτέλεσμα να
δημιουργηθεί μια μεγάλη μαύρη κρούστα καμένου γαλατακίου στον πάτο του κατσαρολακίου. Έριξα το κεφίρ λοιπόν (το οποίο το είχα αφήσει σχεδόν 18-20 ώρες λόγω κρύας
ημέρας και όχι 12 ώρες που είναι το συνηθισμένο) στο βρασμένο γάλα σόγιας, το άφησα 2-3 λέπτα και έπειτα έριξα το μείγμα σε 2 μικρά καλουπάκια από παλιά πλαστικά τάπερ
που έφτιαξα, ενώ από κάτω τους έβαλα 2 μεγάλα μπολ για να στάζουνε. Το δευτερο μεγάλο θέμα μου λοιπόν είναι το μείγμα ακόμα παραμένει υγρό και έχω χαωθεί ομολογουμένως.
Ξημερώνουμε 3η μέρα σήμερα και αναρρωτιέμαι αν όντως θέλει υπομονή κάποιες μέρες ή όχι. Τα καλούπια με τα μπολ, τα έχω μέσα στο σπίτι, δεν τα έχω καλύψει από πάνω (δηλ παίρνουν αέρα),
δεν τα βλέπει ο ήλιος και δεν είναι μέσα στο ψυγείο. Αν έχω κάνει κάτι λάθος, παρακαλώ ενημερώστε με γιατί τυρί λέω ότι έφτιαξα αλλά ούτε για ρυζόγαλο δεν κάνει αυτό... sigh

Αυτααααααα.....
Αναμένω feedback ;)

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 874
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 16, 2012, 05:40:56 μμ »
Εχεμ...
Κάποιος/α??

Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 17, 2012, 12:33:27 μμ »
Δεν το έχω φτιάξει αυτό το τυρί αλλά νομίζω πως έχει πολύ αργή ζύμωση μέχρι να αρχίσει να σκληραίνει. Κάνε υπομονή άλλωστε και τα ζωικά τυριά του στυλ παρμεζάνες κλπ κάνουν κάτι μήνες να ζυμωθούν! hello Ο τόφου νομίζω είπε κιόλας το είχε αφήσει κάτι εβδομάδες?

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 874
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 17, 2012, 01:50:30 μμ »
Εντός ή εκτός ψυγείου όμως?
Να παίρνει αέρα υποθέτω ε??
Where are you ρε Tofu?? :P

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #4 στις: Μάρτιος 17, 2012, 02:24:27 μμ »
σορρυ παιδια Αθηνα ειμαι σε νοσοκομειο για τον πατερα μου
αποψε περνω το καραβι για τη λεβεντογεννα Κρητη...
τα λεμε απο αυριο




Αποσυνδεδεμένος Alitakos

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 874
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 17, 2012, 03:13:35 μμ »
Ωπ μαλακία....
Περαστικά να είναι Tofu και καλή δύναμη στον πατέρα σου και σε σένα.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8566
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 17, 2012, 04:45:20 μμ »
Περαστικά !
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 17, 2012, 05:38:16 μμ »
Περαστικά!

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 17, 2012, 05:43:24 μμ »
Περαστικά του, βρε Tofu, ελπίζω να ήταν κάτι απλό και να τελείωσε!  :)

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #9 στις: Μάρτιος 17, 2012, 08:50:38 μμ »
thanks  παιδια
το ευχομαι κι εγω να γινει καλα hug.gif

Αποσυνδεδεμένος Άννα

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1023
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 17, 2012, 10:03:39 μμ »
thanks  παιδια
το ευχομαι κι εγω να γινει καλα hug.gif

Περαστικά το συντομότερο δυνατόν εύχομαι κι εγώ για τον πατέρα σου ToFu, να γίνει καλά το γρηγορότερο.

Αποσυνδεδεμένος fani7

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2608
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 18, 2012, 03:05:04 μμ »
Περαστικά
θυμήσου να θυμάσαι.....

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #12 στις: Μάρτιος 18, 2012, 06:14:45 μμ »
Ευτυχώς όλα πάνε βάσει σχεδίου σχετικά με την υγεία του πατέρα μου, οπότε μπορώ να ασχοληθώ και με τις ερωτήσεις σας.

My dear Alitako,
1) Αυτό που λες με το καμένο γάλα πραγματικά δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Το μόνο που μου έχρεται στο μυαλό είναι ότι ίσως δεν είχε σουρωθεί πολύ καλά, οπότε ενδεχομένως να υπήρχαν κομματάκια (οκάρα) μέσα στο γάλα, τα οποία "άρπαξαν" πριν να βράσει το γάλα.
2) Όταν έριξες μέσα το κεφίρ και τα άφησες να πάρουν μια βράση μαζί, δεν σου έκοψε το γάλα; Λογικά γάλα+κεφίρ (ή κάτι όξινο)=τυρί+τυρόγαλο (το κίτρινο νερό που δεν θέλουμε). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια τρυπητή κουτάλα για να πιάσεις μόνο τα λευκά κομμάτια τυριού που σχηματίζονται. Έτσι στραγγίζει ευκολότερα.
3) Μπορείς να αφήσεις το τυρί να στραγγίξει μέσα στο ψυγείο για να μην σου χαλάσει. Νομίζω ότι "σφίγγει" καλύτερα έτσι.
4) Νομίζω ότι η ποσότητα που έβαλες δεν θα έβγαζε αρκετό τυρί, αφού το πιο πολύ γάλα χύνεται ως τυρόγαλο.

Περιμένω απορίες! yep

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 874
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
Απ: Βεγκανέζα
« Απάντηση #13 στις: Μάρτιος 18, 2012, 09:01:50 μμ »
Χμμμ, με αυτά που λες μάλλον κάτι έκανα λάθος. Όχι δεν είχε οκάρα το γάλα καθώς ήταν εμπορίου και ο διαχωρισμός με το κεφίρ ήταν πολύ μικρός ώστε να φανεί.
Μάλλον θα έπρεπε να φάει φούντο όλο το μείγμα αλλά τελικά το κρατήσαμε και από υγρό που ήταν έχει σιγά-σιγά αρχίσει να πήζει.
Τώρα είναι κάπως σαν κρέμα και έχει μυρωδιά τυρίλας όσο δεν πάει (έχουν φράξει κιόλας οι τρύπες από τις diy κατασκευές, οπότε ότι στράγγιξε, στράγγιξε μάλλον :D )

Λες να το έβαζα στο ψυγείο ή να συνέχιζα να το άφηνα έξω? Πάντως εξελίσσεται καλά γενικά απ' ότι φαίνεται.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact