Αφού μελέτησα τη σελίδα
αυτή και με πολλή διάθεση αυτοσχεδιασμού, μπορώ να σας ανακοινώσω ότι η παραγωγή σπιτικού κίτρινου τυριού είναι εφικτή!
Ιδού τα βήματα:
1) Άφησα 3-4 λίτρα γάλα σόγιας να πάρουν μια βράση
2) Έριξα μέσα 1 λίτρο κεφίρ σόγιας απ' το ψυγείο
3) Έβαλα σε καλαθάκι για τυρί τουλουπάνι και μάζεψα με τρυπητή κουτάλα το "τυρί" που είχε σχηματιστεί. Καθώς το έριχνα στο καλάθι έριχνα πού και πού λίγο αλάτι.
4) Αφού στράγγιξε για τα καλά, το έβγαλα στο μπαλκόνι και το άφησα με ένα βάρος 5 κιλών για 2 ημέρες, αναποδογυρίζοντας το τυρί πότε πότε.
5) Το στεγνό πλέον τυρί το άφησα μέσα στο καλάθι του (χωρίς τουλουπάνι) στο ψυγείο για 4 βδομάδες περίπου.
Αποτέλεσμα: μέτριο μεν, ικανοποιητικό δε για πρώτη δοκιμή. Το τυρί απέκτησε σκληρή σκούρα επιφάνεια, καλυμμένη με γλίτσα και με 1-2 μικροσκοπικά ίχνη μούχλας.
Αφαιρώντας τη σκληρή επιφάνεια είδα ένα κίτρινο τυρί με αρκετά διαφορετική γεύση από το φρέσκο (που κάποιες ψυχές εδώ μέσα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν). Η υφή του ήταν κάπως λαστιχοειδής και δυστυχώς η γεύση έπασχε λόγω έλλειψης αρκετού αλατιού ή/και μυρωδικών. Πιστεύω ότι με την προσθήκη δυόσμου και ρίγανης θα έχω καλύτερα αποτελέσματα.