Συνταγή της Εύης Βουτσινά από το
Γαστρονόμο της Καθημερινής:
http://gastronomosonline.gr/grigores_sintages/104/Chortosoupa-murodatiΠροετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 25΄
4 μερίδες
Υλικά: * 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μικρούς κύβους
* 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
* 2 πράσα, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
* 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
* 3 φλιτζ. τσαγιού διάφορα χόρτα (σπανάκι, μαρουλόφυλλα, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια κ.λπ.), χοντροκομμένα
* 1/2 φλιτζ. τσαγιού «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα, για το γαρνίρισμα
* λίγο μοσχοκάρυδο
* αλάτι, πιπέρι
* 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση:Βάζουμε στην κατσαρόλα το λαδάκι και αχνίζουμε λίγο όλα τα λαχανικά και τα χόρτα, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν κάπως. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και νερό (ή ζωμό σπιτικό αν έχουμε) για να βράσουν (περίπου 1½ λίτρο). Οταν τα λαχανικά μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και ρυθμίζουμε την πυκνότητα της σούπας καταπώς μας αρέσει. Αν είναι πολύ αραιή τη σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει (ανακατεύοντας διαρκώς για να μην αρπάξει). Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1–2 βράσεις. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
