Υλικά * λάχανο βρασμένο
* 2 με 3 κρεμμύδια
* 1 ματσάκι άνηθο
* 1 λεμόνι
* λίγο κουκουνάρι
* λίγες μαύρες σταφίδες
* ζάχαρη
* αλάτι, πιπέρι
* κανέλα
* 1 ποτήρι ρύζι
* 1 ποτήρι λάδι
* 3 ποτήρια νερό
ΔιαδικασίαΑρχικά, βράζουμε το λάχανο και χωρίζουμε τα φύλλα του. Κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια και αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν.
Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Το κρεμμύδι το κόβουμε στο χέρι και όχι στο μίξερ, για να κρατάει τα ζουμιά του. Μόλις μαραθεί προσθέτουμε μια χούφτα κουκουνάρια και ανακατεύουμε. Ακόμη, βάζουμε ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και μπόλικο μαυροπίπερο για τον Αναστάση μας, που του αρέσουν τα καυτερά. Σβήνουμε το φαγητό με λεμόνι και προσθέτουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε βάζοντας το ρύζι, το οποίο έχουμε μουσκέψει και πλύνει καλά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ξανθύνει το ρύζι, κλείνουμε το μάτι (φωτιά) και αραδιάζουμε στο μίγμα τις σταφίδες. Περιμένουμε να κάτσουν και να σφίξει το μίγμα, σφίξ γκουντ, και μετά γεμίζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα.
Τα ζουπάμε με τα χέρια, να γίνουν σφιχτά και να χάσουν τα ζουμιά τους. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε 3 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι λάδι, και ένα πιάτο για να τα κρατάει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες για 35 με 40 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, και περιμένουμε να κρυώσουν.
ΠΗΓΗ:
Νηστικό αρκούδι