Μικρή παραλλαγή του Pumpkin Saag από το
Vegonomicon.
Υλικά:
1 κίτρινη κολοκύθα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα (περίπου 1-1,5 εκατοστό στο μήκος), ψιλοκομμένη
1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και κομμένο αδρά
Νερό (προαιρετικά)
1 1/2 κουταλάκι γλυκού garam masala*
1/4 κ.γ. κανέλλα
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά, παραλείπουμε αν δεν μας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις)
Αλάτι και πιπέρι
Χυμός από μισό μοσχολέμονο
Εκτέλεση:
Κατ'αρχήν, χρειάζεται να ψήσουμε την κολοκύθα μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C και ετοιμάζουμε ένα ταψάκι στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί. Κόβουμε την κολοκύθα κατά μήκος και αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι. Την βάζουμε με τη σάρκα προς τα κάτω στο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να έχει μαλακώσει. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα και κόβουμε σε κομμάτια. Αυτό το βήμα μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα και να φυλάξουμε την κολοκύθα μας σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Σ'ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί (γύρω στα 4 λεπτά). Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερόριζα και σωτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να ροδίσει το σκόρδο αλλά να μην καεί. Προσθέτουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι/πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Αν το μείγμα μας μοιάζει πολύ ξηρό ή παχύ, βάζουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σπανάκι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να βάλουμε όλο το σπανάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγο. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και το χυμό μοσχολέμονου. Μπορούμε να το αφήσουμε να "ξεκουραστεί" για λίγα λεπτά.
Ταιριάζει πολύ με πιτούλες ή και με ρύζι. Εγώ το σέρβιρα με
αυτό το ρύζι, που φαίνεται και στη φωτογραφία.


* Το garam masala είναι ινδικό μείγμα μπαχαρικών. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να προσθέσουμε εμείς τριμμένο κύμινο, κορίανδρο, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο.