Χλωροτύρι έφτιαχνα εδώ και χρόνια με στραγγιστό γιαούρτι, αλλά δοκίμασα και με γιαούρτι σόγιας και βγήκε μία χαρά! Ορίστε η απλούστατη συνταγή:
Υλικά:
- 1 κούπα γιαούρτι σόγιας χωρίς γλυκαντικό ή φρούτα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένη ή 1 1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα της προτίμησής μας όπως άνηθος, σχοινόπρασο (chives), μαϊντανός, κλπ.
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/2 κουταλάκι άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Απλώνουμε ένα τούλι ή μία λεπτή πετσέτα κουζίνας πάνω από ένα τρυπητό μέσα στο νεροχύτη. Αδειάζουμε μέσα το γιαούρτι σόγιας, και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν αναμιχθούν καλά τα υλικά, διπλώνουμε της άκρης από το τούλι ή την πετσέτα ώστε να σχηματιστεί ένας μπόγος. Δένουμε τον μπόγο με σχοινί ή κορδόνι και τον κρεμάμε από κάπου (βολεύει από το χερούλι των ντουλαπιών) με ένα μπωλ από κάτω για να μαζεύει τα υγρά. Αφήνουμε τον μπόγο να στραγγίσει οληνυχτίς ή για 6-8 ώρες, μέχρι να σχηματιστεί ένα σχετικά σφιχτο τυρί. Μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο και φυλάσσουμε στο ψυγείο. Το αποτέλεσμα είναι ένα "τυρί" που είναι ιδανικό για άλειμμα.
Φυσικά είναι πολύ εύκολο να γίνουν πολλές παραλλαγές αλλάζοντας λίγο τα συστατικά. Το σκόρδο μπορεί να αντικατασταθεί με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή με σκόνη κρεμμυδιού, τα μυρωδικά μπορούν να ποικίλουν ή ακόμα και να παραλειφθούν, μπορούν να προστεθούν πολλά ξερά μπαχαρικά, όπως κόκκινο πιππέρι, πάπρικα, θυμάρι, κλπ.