Αντωνία, είναι η συνταγή που υποσχέθηκα στον Κώστα (συνταγή από το seitanismymotor, σε παραλλαγή λόγω έλλειψης υλικών). Την πρωτότυπη συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ
http://seitanismymotor.com/2010/07/27/vadul/.
Ετοιμάστε πρώτα το ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ (vegan παραλλαγή του dulce de leche):
3 1/2 φλ. γάλα σόγιας
1/2 φλ. γάλα καρύδας
2 φλ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. βανίλια
1/2 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα μαγειρική σόδα
1 κ.σ. golden syrup (το βρίσκω στον Βασιλόπουλο) η αυθεντική συνταγή λέει barley malt syrup
Ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάζεις το μείγμα να βράσει. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσει επί 3 ώρες, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά τις πρώτες δυόμιση ώρες και πιο συχνά το τελευταίο μισάωρο. Βάλε σε ένα βάζο και μόλις κρυώσει κλείσε το καπάκι και φύλαξέ το στο ψυγείο. Η πρωτότυπη συνταγή βρίσκεται εδώ
http://seitanismymotor.com/2010/07/18/dul.
ΠΑΓΩΤΟ
2 φλ. γάλα σόγιας
2 φλ. γάλα καρύδας πλήρες
1/2 φλ. ζάχαρη
1/4 sucanat (δεν είχα και έβαλα ξανθή "υγρή" ζάχαρη)
3 κ.σ. κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
εκχύλισμα βανίλιας (με το μάτι, μην το παρακάνετε)
3 κ.σ. σιρόπι καραμέλας
Σε μια κατσαρόλα αναμείξτε τα γάλατα, τις ζάχαρες, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το αλάτι. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση για ένα λεπτό, μέχρι να αρχίσει να πήζει κάπως. Κατεβάστε από τη φωτιά. Προσθέστε και ανακατέψτε το σιρόπι καραμέλας. Αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια βάλτε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Βάλτε το στην παγωτομηχανή και τέλος βάλτε το να παγώσει. Η αυθεντική συνταγή έχει και λικέρ καφέ (δεν έβαλα, γιατί δεν είχα). Επίσης, επειδή η παγωτομηχανή μου έχει χαλάσει, έβαλα το παγωτό κατευθείαν στην κατάψυξη, το έβγαλα έπειτα από μία ώρα και το χτύπησα με το μίξερ και το τοποθέτησα ξανά στην κατάψυξη. Σερβίρεται με σιρόπι καραμέλας και πιστεύω ότι θα του πηγαίνουν πολύ και καραμελωμένοι ξηροί καρποί.