Υλικά 2 κούπες κρέμα καρύδας (βάζω 1 λίτρο γάλα καρύδας στο ψυγείο και αφού παγώσει καλά το ανοίγω και βγάζω την κρέμα που έχει ανέβει στο πάνω μέρος)
2 κούπες γάλα καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα
1 κλαράκι βανίλιας
½ κούπα σιρόπι αγαύης ή ¾ κούπας ζάχαρη
2 κ.σ. νισεστέ
ΕκτέλεσηΑνακατεύουμε ½ κούπα γάλα καρύδας με τις 2 κ.σ. νισεστέ και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα καρύδας με το υπόλοιπο γάλα καρύδας. Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε στα δύο το κλαράκι της βανίλιας, ξύνουμε από μέσα τα σποράκια και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μαζί με το κλαράκι. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει το γάλα μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε το κλαράκι της βανίλιας, προσθέτουμε την αγαύη (ή τη ζάχαρη) και φέρνουμε πάλι το μείγμα σε βρασμό. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το νισεστέ και ανακατεύουμε συνέχεια και πολύ γρήγορα. Το γάλα θα αρχίσει να πήζει σιγά σιγά (θα πήξει ακόμα περισσότερο όταν θα κρυώσει). Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες και μετά είτε βάλτε το στην παγωτομηχανή είτε σε τάπερ στην κατάψυξη. Σε περίπτωση που δεν έχετε παγωτομηχανή καλό είναι να βγάζετε το παγωτό κάθε μισή ώρα για τις πρώτες 3-4 ώρες και νατ το ανακατεύετε καλά με ένα πηρούνι ώστε να μην δημιουργηθούν κρυσταλλοι. Για γεύση σοκολάτας την ώρα που φέρνουμε το γάλα σε δεύτερο βρασμό ρίχνουμε μέσα μισή κούπα σταγόνες βίγκαν κουβερτούρας.

