H παρακάτω συνταγή είναι το Monterey Jack Cheez από το βιβλίο
The Ultimate Uncheese Cookbook (Paperback) της Jo Stepaniak, 2003, p. 165. ISBN-13: 978-1-57067-151-7.
Το έφτιαξα! Είναι τέλειο!!!

Μερικές παρατηρήσεις για όσους προτίθενται να το φτιάξουν:
Την πρώτη φορά που το έφτιαξα ήταν αποτυχία, κυρίως γιατί δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει άγαρ και δεν ήξερα πώς να το δουλεύω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πήξει το άγαρ πολύ και να μην μπορεί να δουλέψει καλά το μπλέντερ. Τελικά η υφή δεν ήταν καθόλου καλή, και βγήκε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με πατέ παρά με τυρί και με κάτι πηχτά ζελατινοειδή κομματάκια μέσα (το άγαρ). Η γεύση του όμως ήταν καλή, γι' αυτό πείσμωσα και ήθελα οπωσδήποτε να το ξαναφτιάξω σωστά. Προτείνω λοιπόν (για σκόνη άγαρ που χρησιμοποίησα εγώ), καταρχάς να χρησιμοποιήσετε 1+1/2 κούπα νερό όπως λέει η συνταγή στο βιβλίο (εδώ η Δεινομάχη δίνει μία κούπα -την πρώτη φορά έβαλα κι εγώ μία κούπα γιατί βρήκα τη συνταγή που την είχα εκτυπώσει από εδώ σε ανύποπτο χρόνο), να είστε φειδωλοί με το άγαρ και να το βγάλετε από τη φωτιά πριν πήξει, με το που πάει να γίνει παχύρευστο. Μετά θέλει μια σβελτάδα (να έχετε έτοιμα τα υλικά που θα ρίξετε στο μπλέντερ). Εγώ λόγω της πρώτης αποτυχημένης φοράς, έβαλα πρώτα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και τελευταίο το άγαρ, για σιγουριά μην προλάβει και πήξει. (Όμως αν δεν είναι πολύ πηχτό, πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.) Μέχρι να το βάλετε στο σκεύος, το μείγμα είναι αρκετά υγρό και χτυπιέται πολύ ωραία στο μπλέντερ. Πραγματικά αν τα καταφέρετε με το άγαρ, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει! Τόσο σε γεύση αλλά κυρίως σε υφή, μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε!