Ειδικά για τον Psyh, που ήταν αρκετά γενναίος ώστε να φτιάξει τη μοσταρέλα και ζήτησε και άλλα τυράκια...
H παρακάτω συνταγή είναι το Monterey Jack Cheez από το βιβλίο
The Ultimate Uncheese Cookbook (Paperback) της Jo Stepaniak, 2003, p. 165. ISBN-13: 978-1-57067-151-7.
Είναι πολύ κοντινό στη δική μας φέτα. Βέβαια δεν τα έχω δοκιμάσει όλα τα τυριά, μπορεί να υπάρχει και πιο κοντινό!
Υλικά
Νερό, 1 κούπα
Άγαρ, 5 κ.σ. νιφάδες ή 1,5 κ.σ. σκόνη
τόφου (ποικιλία silken) - εντελώς προαιρετικά (εγώ δεν βάζω)
κάσιους (ανάλατα-άψητα), ή Brazil nuts, μισή κούπα σπασμένα (περίπου 115 γρ)
διατροφική μαγιά, 1/4 κούπας (περ. 10 γρ)
χυμό λεμονιού φρεσκοστιμμένο, 1/4 κούπας (περίπου 8 κ.σ., ή χυμό από περίπου 1,5 λεμόνι)
ταχίνι, 2 κ.σ.
κρεμμύδι σκόνη, 2 κ.τ. (εγώ βάζω φρέσκο, 1/4 μικρού κρεμμυδιού)
αλάτι, 1 κ.τ.
ξηρή μουστάρδα, 1/2 κ.τ.
σκόρδο σκόνη, 1/4 κ.τ. (εγώ βάζω φρέσκο, μία μικρή σκελίδα)
caraway seeds τριμμένα ή κορίανδρος τριμμένος, 1/4 κ.τ.
Εκτέλεση
Λαδώνετε ελαφρώς ένα δοχείο που να χωρά τουλάχιστον 3 κούπες υλικό. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης δεν χρειάζεται λάδωμα, και τα τυριά βγαίνουν σε ατομικές συσκευασίες...
Βάζετε το νερό και το άγαρ σε μία κατσαρολίτσα για 10 λεπτά (για να μαλακώσει το άγαρ) και μετά το βάζετε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το άγαρ να λιώσει εντελώς (περίπου 5-10 λεπτά).
Μεταφέρετε σε ένα blender και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάτε αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει εντελώς λείο. Μπορεί να χρειαστεί να σταματάτε το blender και να σκουντάτε το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα (ειδικά το άγαρ, είναι διαφανές και δεν φαίνεται ότι κολλάει, αλλά κολλάει!)
Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο δοχείο (ή στις φορμίτσες σιλικόνης) και βάζετε τα δοχεία ακάλυπτα στο ψυγείο. Όταν είναι εντελώς κρύο, τότε σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες ακόμα ή καλύτερα όλη νύχτα. [Πάντως οι χρόνοι αυτοί είναι μάλλον μεγάλοι - εμένα σε κανένα δίωρο μου κρυώνει, και μετά το βγάζω από τις φόρμες]
Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε ... έχει πολλή πλάκα, ειδικά με τις φόρμες σιλικόνης. Είναι κάτασπρο, και έχει υφή φέτας.
Ό,τι δεν φαγωθεί αμέσως αντέχει (σε κλειστό τάπερ) στο ψυγείο 5-7 ημέρες (εμένα μου άντεξε πιο πολύ).
Παραλλαγές
Pepper Jack Cheez --- Ετοιμάζετε το μείγμα όπως στη βασική συνταγή. Μετά πριν το βάλετε στις φόρμες ρίχνετε σπασμένες ξερές πιπεριές τσιλι και hot green chiles (ή σπασμένο μαύρο πιπέρι) σε ό,τι ποσότητα σας αρέσει μέσα στο μείγμα.
Caraway Jack Cheez --- Αυξάνετε την ποσότητα των τριμμένων σπόρων caraway σε 1 κ.τ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρους.
Παραλλαγή δική μου -- Βάζετε σπασμένο ροζ πιπέρι στο μείγμα πριν το ρίξετε στις φόρμες.
Enjoy!! και ... περιμένω happy stories! BTW, σε όσους omni το έδωσα έπαθαν πλάκα.