χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Monterey Jack Cheez  (Αναγνώστηκε 3354 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Monterey Jack Cheez
« στις: Νοέμβριος 22, 2008, 12:06:41 πμ »
Ειδικά για τον Psyh, που ήταν αρκετά γενναίος ώστε να φτιάξει τη μοσταρέλα και ζήτησε και άλλα τυράκια...

H παρακάτω συνταγή είναι το Monterey Jack Cheez από το βιβλίο
The Ultimate Uncheese Cookbook (Paperback) της Jo Stepaniak, 2003, p. 165. ISBN-13: 978-1-57067-151-7.

Είναι πολύ κοντινό στη δική μας φέτα. Βέβαια δεν τα έχω δοκιμάσει όλα τα τυριά, μπορεί να υπάρχει και πιο κοντινό!

Υλικά

Νερό, 1 κούπα
Άγαρ, 5 κ.σ. νιφάδες ή 1,5 κ.σ. σκόνη
τόφου (ποικιλία silken) - εντελώς προαιρετικά (εγώ δεν βάζω)
κάσιους (ανάλατα-άψητα), ή Brazil nuts, μισή κούπα σπασμένα (περίπου 115 γρ)
διατροφική μαγιά, 1/4 κούπας (περ. 10 γρ)
χυμό λεμονιού φρεσκοστιμμένο, 1/4 κούπας (περίπου 8 κ.σ., ή χυμό από περίπου 1,5 λεμόνι)
ταχίνι, 2 κ.σ.
κρεμμύδι σκόνη, 2 κ.τ. (εγώ βάζω φρέσκο, 1/4 μικρού κρεμμυδιού)
αλάτι, 1 κ.τ.
ξηρή μουστάρδα, 1/2 κ.τ.
σκόρδο σκόνη, 1/4 κ.τ. (εγώ βάζω φρέσκο, μία μικρή σκελίδα)
caraway seeds τριμμένα ή κορίανδρος τριμμένος, 1/4 κ.τ.

Εκτέλεση

Λαδώνετε ελαφρώς ένα δοχείο που να χωρά τουλάχιστον 3 κούπες υλικό. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης δεν χρειάζεται λάδωμα, και τα τυριά βγαίνουν σε ατομικές συσκευασίες...

Βάζετε το νερό και το άγαρ σε μία κατσαρολίτσα για 10 λεπτά (για να μαλακώσει το άγαρ) και μετά το βάζετε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το άγαρ να λιώσει εντελώς (περίπου 5-10 λεπτά).

Μεταφέρετε σε ένα blender και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάτε αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει εντελώς λείο. Μπορεί να χρειαστεί να σταματάτε το blender και να σκουντάτε το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα (ειδικά το άγαρ, είναι διαφανές και δεν φαίνεται ότι κολλάει, αλλά κολλάει!)

Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο δοχείο (ή στις φορμίτσες σιλικόνης) και βάζετε τα δοχεία ακάλυπτα στο ψυγείο. Όταν είναι εντελώς κρύο, τότε σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες ακόμα ή καλύτερα όλη νύχτα. [Πάντως οι χρόνοι αυτοί είναι μάλλον μεγάλοι - εμένα σε κανένα δίωρο μου κρυώνει, και μετά το βγάζω από τις φόρμες]

Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε ... έχει πολλή πλάκα, ειδικά με τις φόρμες σιλικόνης. Είναι κάτασπρο, και έχει υφή φέτας.

Ό,τι δεν φαγωθεί αμέσως αντέχει (σε κλειστό τάπερ) στο ψυγείο 5-7 ημέρες (εμένα μου άντεξε πιο πολύ).

Παραλλαγές

Pepper Jack Cheez --- Ετοιμάζετε το μείγμα όπως στη βασική συνταγή. Μετά πριν το βάλετε στις φόρμες ρίχνετε σπασμένες ξερές πιπεριές τσιλι και hot green chiles (ή σπασμένο μαύρο πιπέρι) σε ό,τι ποσότητα σας αρέσει μέσα στο μείγμα.

Caraway Jack Cheez --- Αυξάνετε την ποσότητα των τριμμένων σπόρων caraway σε 1 κ.τ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολόκληρους.

Παραλλαγή δική μου -- Βάζετε σπασμένο ροζ πιπέρι στο μείγμα πριν το ρίξετε στις φόρμες.

Enjoy!!  και ... περιμένω happy stories! BTW, σε όσους omni το έδωσα έπαθαν πλάκα.


A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 22, 2008, 01:36:28 πμ »
θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας! Ευχαριστούμε! έχεισ δοκιμάσει τη υνταγή της ίδιας για το fondue?Είναι σε ένα άλλο της βιβλίο, το Nutritional Yeast COOKBOOK και είναι κα-τα-πλη-κτι-κή!
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 22, 2008, 12:13:53 μμ »
Στο Ultimate Uncheese Cookbook έχει μία ενότητες με fondues αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Ο λόγος; δεν έχω το μπολάκι σερβιρίσματος που το κρατά ζεστό. Έχεις καμμία ιδέα για DIY λύση;

Πώς λέγεται η συνταγή που δοκίμασες; Πες μου μήπως την έχει το βιβλίο μου, για να δοκιμάσω πρώτη αυτήν!

Επίσης, έχω νέα για το άγαρ.

Πήρα τηλέφωνο στο Mπαχάρ (Ευρυπίδου 31, τηλ. 210 3217225) και ρώτησα.

Πουλάνε άγαρ σε σκόνη, 48 ευρώ το κιλό. Για σύγκριση, αυτό που παίρνω (όχι πια ;D) από το Πράσινο (που δεν είναι και βιολογικό) είναι 7.30 ευρώ τα 30 γραμμάρια, το οποίο βγαίνει 243 (!!!) ευρώ το κιλό.

Όταν πας ξανά στα καταστήματα που ψωνίζεις, πες μας τιμές ανά κιλό για να συγκρίνουμε, να ξέρουμε πού είναι φθηνότερο.

Είπαμε, είμαστε χορτοφάγοι, αλλά δεν τα έχουμε για κάψιμο...

Δ.

A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

aliena

  • Επισκέπτης
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 22, 2008, 02:41:21 μμ »
Πουλάνε άγαρ σε σκόνη, 48 ευρώ το κιλό. Για σύγκριση, αυτό που παίρνω (όχι πια ;D) από το Πράσινο (που δεν είναι και βιολογικό) είναι 7.30 ευρώ τα 30 γραμμάρια, το οποίο βγαίνει 243 (!!!) ευρώ το κιλό.

Μας πιάνουνε κορόιδα κανονικά όμως ! ...

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 22, 2008, 07:33:10 μμ »
Στο Ultimate Uncheese Cookbook έχει μία ενότητες με fondues αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Ο λόγος; δεν έχω το μπολάκι σερβιρίσματος που το κρατά ζεστό. Έχεις καμμία ιδέα για DIY λύση;

Η καλύτερη λύση που έχω δοκιμάσει είναι να τοποθετήσεις ένα tea light (τα μικρά κεράκια) από κάτω. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ειδικό μεταλλικό πραγματάκι, το οποίο είναι "κούφιο", και έχει μία τρύπα για να αφήνει τη φλόγα του κεριού να ζεσταίνει το σκεύος. Bρηκα μία εικόνα από εδώ, αλλά μπορείς να πάρεις και με περισσότερα κεράκια (κοίτα και εδώ).



Πουλάνε άγαρ σε σκόνη, 48 ευρώ το κιλό. Για σύγκριση, αυτό που παίρνω (όχι πια ;D) από το Πράσινο (που δεν είναι και βιολογικό) είναι 7.30 ευρώ τα 30 γραμμάρια, το οποίο βγαίνει 243 (!!!) ευρώ το κιλό.


Εννοείς 24 ευρώ και 30 λεπτά, το κιλό, μήπως;  :D

(Πάλι ακριβό είναι, αλλά όχι και σε τριπλά νούμερα)
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 23, 2008, 04:57:02 μμ »
Oπως είπε και η μαζικήν δεν χρειάζεσαι κανονικό σκεύος fondue, αλλά μια βάση που να πέρνει τα απλά μικρά κεράκια και πό πάνω να μπορεί να στηριχτεί κάπως το κατσαρολάκι στο οποίο το μαγειρεψες!
Όσο για το αγαρ-αγαρ σίγουρα το πήρα πιο φτηνό από το γουόκ shop,για όσους μένουν προς κέντρο, πρέπει να πουλάνε και στο Σαλαματ. Ομως για ακρίβεια, θα σας πω την επόμενη φορά που θα παω.
Swiss Fondue
-3 κούπες νερό ή 1+1/2 νερό σε συνδιασμό με 1 1/2 κούπα κρασί λευκό ή μαύρη μπύρα
-1/2 κούπα διατροφική μαγιά
-1/3 κούπας βρώμη
-1/4 κούπας χυμός από λεμόνι
-3 κουταλιές σούπας κορν φλουρ
-2-3 κ.σ. ταχίνι
-4 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
-2 κ.σ. μίσο+ 1/2 κ.γ αλάτι [ ή μόνο αλάτι περισσότερο]
-1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
-1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο
-πιπέρι
Βαζουμε όλα τα συστατικά στο βλενδερ και χτυππάμε για αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει τελείως βελούδινο χωρίς κομμάτια [με υπομονή!] Μετά μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι και το άφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει βελούδινο.Βάζουμε τη σάλτσα σε ςιδικό σκευος fondue με χαμηλή φωτιά για να συνεχίσει να είναι ζεστό!

*Μίσο πάστα μπορείς να βρεις στο Σαλαματ στους αμπελόκηπους ή στο Σοya Shop  στο συνταγμα.
*Εγώ τη δοκίμασα μόνο με νερό, χωρίς το αλκοολ και ήταν τέλειο. Είχε μια πολύ ιδιαίτερη γεύση , αν και όχι τυριού.
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 23, 2008, 05:36:52 μμ »
Veggie Wedgie, σε ευχαριστώ για τη συνταγή. θα τη δοκιμάσω λίαν συντόμως. Όσο για το άγαρ, αν έχεις το τηλέφωνο μπορείς να πάρεις να ρωτήσεις ή αν δεν προλαβαίνεις, δώσε το τηλ. να πάρει καποιος απο μας. Εγώ στο Μπαχάρ πήρα την τιμή τηλεφωνικά.

mazikeen, το νούμερο είναι πραγματι 243 ευρώ (αφου τα 30 γρ πωλούνται 7,30 ευρώ, αν κάνεις μέθοδο των τριών,βγαίνει 243 ευρώ - η αλήθεια είναι ότι σου πετάγονται τα μάτια έξω όταν το πρωτοβλέπεις αυτό το νούμερο).

A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 23, 2008, 08:11:08 μμ »
Ευχαριστούμε για τη συνταγή fondue, Veggie Wedgie!!
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 23, 2008, 10:34:48 μμ »
Παρακαλώ! Ναι όντως θα τηλεφωνήσω...
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 24, 2008, 07:36:34 μμ »
Λοιπόν πήρα τηλέφωνο, το πουλάνε 1,08 ε τα 20 γρ από ότι μου είπε η κοπέλα στο τηλέφωνο. Δηλαδή 54 ε το κιλό. Πάτνως μου ακούγεται λίγο το 20γρ γιατί το κομμάτι είναι τεράστιο, αλά από την άλλη είναι πολύ ελαφρυ..Οπότε μάλλον καλύτερη επιλογή το Μπαχαρ, που το έχει και σε σκόνη.
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 24, 2008, 08:02:39 μμ »
Veggie Wedgie, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε οργανωμένοι σε αυτά τα θέματα, γιατί αλλιώς χάνουμε χρήματα για το τίποτα.   :o

θα πάω στο μπαχάρ να πάρω άγαρ μόλις μπορέσω. Για αρχή θα πάρω 100γρ (δηλ. 4,80 ευρώ) και θα δω πόσα τυράκια θα φτιάξω. θα μετρήσω και πόσα γραμμάρια ζυγίζει το 1,5 κ.σ. της συνταγής και έτσι θα μπορέσουμε να κοστολογήσουμε το τυράκι. Πιστεύω ότι θα βγαίνει φθηνότερο από τη ζωικη φέτα.

Σκέψου ότι η μοσταρελλα βγαίνει 2 ευρώ το κιλό. Ενώ η ζωική κάνει τουλάχιστον 10 ευρώ το κιλό.

κατά τα άλλα, ο κόσμος παραπονιέται ότι δεν του φτάνουν τα λεφτά, αλλά απο τη άλλη δεν ψάχνουν καθόλου για εναλλακτικές...

A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος Veggie Wedgie

  • www.veggie-wedgie.com
  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 911
  • Φύλο: Γυναίκα
    • VeggieWedgie
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 24, 2008, 09:39:46 μμ »
E, ναι δεν πάει το μυαλό τους σε τόσο 'μακρυνές' γιάυτούς εναλλακτικές λύσεις! Τι να κάνουμε στη σχολή μου σχεδόν με 'κοροιδεύουνε' καποιοι για τη διατροφή μου! Και άλλοι που με υποστηρίζουνε, λένε ναι αλλά εγώ δεν το κάνω. Βαριούνται να ψάξουνε και στην τελική δεν τους νοιάζει. Ειναι απογοητεύτικό.Μονο να γκρινιάζουν ξερουνε!
Anyway, τίποτα, ευχαριστώ και εγώ, τώρα ξέρω από που θα πάρω φτηνό αγαρ, και σε σκόνη!! να το βάλεις και σε φύλλο το τυρί να κάνεις τυροπιτάκια! ;)
I wake to see the world go wild.

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2283
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #12 στις: Δεκέμβριος 06, 2008, 05:25:52 μμ »
Πήρα άγαρ από το Salamat (το έχει η Veggie Wedgie στο σάιτ της) και έκαναν 1,63 ευρώ τα 25 γραμμάρια, δηλ. 65,20 ευρώ το κιλό .

όχι φθηνότερα από το Μπαχάρ στην Ευρυπίδου (το έχει 48,00 ευρώ το κιλό) αλλά σίγουρα καλύτερα από το Πράσινο (243 ευρώ), το οποίο παρεμπιπτόντως δεν φέρνει πια.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος velvy

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 69
  • Φύλο: Γυναίκα
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 02, 2009, 08:19:45 μμ »
το γράφω εδώ γιατί αναφέρεται στην πρώτη συνταγή!  :P
το φύλλο που βάζουμε στις πίτες δεν έχει γάλα ή αυγά;
Είμαι άσχετη το ξέρω!!

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Monterey Jack Cheez
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουάριος 02, 2009, 08:53:51 μμ »
Όχι velvy, γίνεται φύλλο χωρίς ζωικά μία χαρά.
Εγώ τα έτοιμα που αγοράζω εδώ είναι βίγκαν.  ;)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής