χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;  (Αναγνώστηκε 6758 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος geo

 • New Kid in The Block
 • **
 • Μηνύματα: 64
 • Φύλο: Άντρας
Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« στις: Μάιος 17, 2007, 02:17:28 πμ »
Μετάφραση του βιβλίου της Πέρμης ΄΄Τα μυστικά της ηλιακής τροφής΄΄

Επιστημονική ομάδα Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Πέρμης 
Α.Γ.Περεβάλοβ, Η.Η.Δομπροσέρδοβα, Λ.Σ.Κορόβκα, Β.Γ.ΝοβοσέλοβΟι τροφές που παράγουν και καταναλώνουν οι άνθρωποι χωρίζονται σε ζωικές και φυτικές. Στις τροφές ζωικής προέλευσης κατατάσσονται το κρέας, τα αυγά, το γάλα και όλα τα παραγωγά του. Στις τροφές φυτικής προέλευσης κατατάσσονται τα δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, βατόμουρα, φρούτα, μπαχαρικά και άλλα χόρτα.

Το σύστημα της διατροφής το οποίο επιτρέπει την κατανάλωση τροφών μόνο φυτικής προέλευσης ονομάζεται vegetarianism (vegetation - λατ. φυτικό). Στα πρόσωπα που είναι οι οπαδοί της υπάρχουν αυστηροί χορτοφάγοι (φυτοφάγοι) ή αρχαίο vegetarian οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με φυτικές τροφές, και νεοχορτοφάγοι οι οποίοι συμπληρώνουν το τραπέζι τους με γάλα ή με αυγά, ή με το ένα ή με το άλλο συνάμα (ωολακτοχορτοφάγοι).

Το vegetarianism εμφανίστηκε στα αρχαία χρόνια. Μερικοί ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι ο πρώτος vegetarian ήταν ο προϊστορικός άνθρωπος και μόνο η εμφάνιση των παγετώνων τον ανάγκασαν να τρέφεται με ζωικές τροφές. Όμως η εμφάνιση της συνειδητής φυτοφαγίας έχει σχέση με θρησκευτικό - ηθικούς σκοπούς.

Θρησκείες, οι οποίες απαγορεύουν την κατανάλωση κρέατος, υπάρχουν στη γη πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Έτσι οι Έλληνες, οι οποίοι δώσανε στον κόσμο την επιστήμη, τη φιλοσοφία, την τέχνη, τρεφότανε περισσότερο με φυτικές τροφές.


Πατέρα της δικής τους διδασκαλίας οι χορτοφάγοι θεωρούν το διάσημο εκπρόσωπο της αρχαίας ελληνικής σκέψης Πυθαγόρα, ο οποίος όχι μόνο απέφευγε την κατανάλωση κρέατος, δεν μπορούσε να αντέξει να βλέπει τους κρεοπώληδες και τους μάγειρες, αλλά και στους άλλους απαγόρευε να προκαλούν βάσανα ή να φέρουν τον θάνατο στα ζώα.

Έχουν ενδιαφέρον οι νηστείες στην θρησκεία των χριστιανών κατά τη διάρκεια των οποίων απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης. Όμως οι νηστείες στον χριστιανισμό κάθε άλλο παρά είναι vegetarianism. Ο χριστιανισμός βασίζεται στη σκέψη ότι στην ανθρώπινη φύση έχει διαταραχτεί η αρμονία μεταξύ σάρκας και ψυχής, η σάρκα προσπαθεί να κυριαρχήσει πάνω από την ψυχή. Γι αυτό στον άνθρωπο χρειάζεται να εφαρμοστούν οι πιο απλοί μέθοδοι  αυτοσυγκράτησης. Οι νηστείες καθιερώθηκαν από την εκκλησία με σκοπό να διατηρούνται στον χριστιανό οι πνευματικές και ηθικές επιδιώξεις πάνω από τις συναισθηματικές.

Όμως η φιλοσοφία της φυτοφαγίας είναι άλλη. Παράδειγμα vegetarianism στην Ινδία διαμορφώθηκε στα μέσα της πρώτης χιλιετίας σαν διαμαρτυρία των κυρίαρχων θρησκευτικών σχολών ενάντια στη θυσία των ανθρώπων και των ζώων.

Το υπέρτατο ον δεν μπορεί να ζητάει την αφαίρεση ζωής από τους πιο αδύναμους. Στον βουδισμό η άρνηση στην κατανάλωση κρέατος παρακινήθηκε από τη συμπόνια σε όλα τα ζωντανά. Στον ινδουισμό είναι η ιδέα ότι ο κόσμος των ζώων έχει μέσα του τη λοξότητα, το σκότος και ανικανότητα στην πνευματική ανάπτυξη.

Ο άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει κρέας, υποστηρίζουν οι ινδουιστές, συσσωρεύει μέσα του τη δύναμη του σκότους. Η ιδέα του ινδουισμού μπήκε στο δόγμα των κρισνιτών.

Οι περισσότερα πεπεισμένοι φυτοφάγοι είναι οι τζαϊνιστές. Ο κυρίαρχος πνευματικός σκοπός αυτής της πίστης είναι η απελευθέρωση της καθαρής ψυχής από τους υλικούς δεσμούς. Ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει την απελευθέρωση από την εξάρτηση στον κόσμο των παθών και η βία πάνω στα ζώα είναι η μανία του σκότους.

Στον τζαϊνισμό το vegetarianism είναι περισσότερο αυστηρό. Αποκλείονται από τη διατροφή όχι μόνο το κρέας, τα αυγά, το γάλα αλλά και το μέλι, γλυκά φρούτα, κβάς (ένα παραδοσιακό αναψυκτικό), αλκοόλ - όλα που προκαλούν τη ζύμωση, γιατί και οι μικροοργανισμοί είναι ζωντανές υπάρξεις.

Θεωρείται ότι η αναγέννηση του vegetarianism στην Ευρώπη έγινε περίπου στα μέσα του 19 αιώνα. Γι αυτό μαρτυρούν η μεγάλη προπαγάνδα της χορτοφαγικής δίαιτας σε κείνα τα χρόνια - άνοιξαν πολλά εστιατόρια στο Λονδίνο, Βερολίνο, δημιουργήθηκαν αλυσίδες ξενοδοχείων για χορτοφάγους στην Ελβετία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και Ισπανία. Μεγάλη διάδοση των ιδεών τις χορτοφαγικής δίαιτας έφτασε και στη Ρωσία που βρήκαν θερμούς υποστηρικτές.

Ο Λ. Ν. Τολστόι έφτασε στο σημείο να ονομάσει τη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας σαν ΄΄ηθικό κίνημα της ανθρωπότητας΄΄

Όμως όταν ακόμα και στις αρχές του 19 αιώνα στη φιλοσοφία τις χορτοφαγίας βάζανε τη θρησκευτική, την ηθική, την ανθρωπιστική επιχειρηματολογία, ενώ σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο στο πρώτο πλάνο βγαίνουν οι λόγοι για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αύξηση της διάρκειας ζωής.

Οι αλλαγές του τρόπου διατροφής, η μετάβαση στη χορτοφαγική δίαιτα αλλάζουν σημαντικά τους δείκτες της φυσικής και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Όπως ανακοινώθηκε ακόμα και το 1974 στο ΄΄Περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας’’, από τους 100 νέους ανθρώπους στους 51, με το που έγιναν φυτοφάγοι, ελαττώθηκε το βάρος του σώματος, στους 32 ρυθμίστηκαν οι περίοδοι των κενώσεων, στους 60 βελτιώθηκε η διάθεση, στους 53 οξύνθηκε η όραση, βελτιώθηκε η ακοή, η όσφρηση, οι 53 είχαν πιο καλή μυρωδιά του σώματος, στους 40 είχαν πιο σπάνιες περιπτώσεις, που είχαν πόνους στο λαιμό και λιγότερα  κρυολογήματα, σε πολλούς εξαφανίστηκαν οι ζαλάδες, τα φουσκώματα των εντέρων, η ευθραυστότητα των νυχιών, η τριχόπτωση.

Το κύρος της Ρωσικής ιατρικής ακαδημαϊκός Π. Κ. Ανόχην έγραφε ΄΄Η συχνότητα των περισσότερων θανάτων από στεφανιαίους νόσους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, για παράδειγμα στα τελευταία 60 χρόνια, έχει άμεση σχέση από το ποσοστό κατανάλωσης κρέατος, βουτύρου, αυγών και του γάλακτος, όσο περισσότερο, τόσο συχνότερα΄΄.

Αποδείχτηκε ότι στους ανθρώπους οι οποίοι καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλότερη απ’ αυτούς που προτιμάνε κρέας και ανάμικτη τροφή. Εκτός από αυτό, από την επίδραση των τροφών φυτικής προέλευσης γίνονται ευεργετικές αλλαγές φυσικοχημικής ιδιότητας του αίματος, που ελαττώνει σημαντικά το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο γνωστός εθνικός διαιτολόγος M.H.Πέβζνερ επισήμανε: ΄΄Οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν κρέας κουράζονται 2-3 φορές γρηγορότερα από αυτούς οι οποίοι παίρνουν τις πρωτεΐνες από τις άλλες πηγές (τυρί, γάλα, καρύδια, όσπρια). Ξέροντας αυτό, δεν πρέπει να μας εκπλήξει ότι ακόμα και σήμερα το κρέας είναι στο μενού των αθλητών, οι οποίοι αγωνίζονται σε τέτοια αθλήματα, όπου η αντοχή είναι το κυρίαρχο στοιχείο΄΄.

Δεν γίνεται απότομα, μέσα σε μια μέρα να περάσεις από την κρεατοφαγία στη φυτοφαγία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του ανθρώπου, την επαγγελματική του δραστηριότητα και τη δύναμη των τροφικών του συνηθειών. Καλύτερα να μειώνεις την ποσότητα του κρέατος στα γεύματα σιγά-σιγά.

Είναι αμφίβολο ότι πρέπει να θεωρούμε τις εκκλήσεις μετάβασης στη φυτοφαγία σαν ένα βήμα πίσω. Ίσα-ίσα η φιλοσοφία τις σύγχρονης φυτοφαγικής δίαιτας

εμπλουτίστηκε με γνώσεις του ρόλου ξεχωριστών δομικών στοιχείων της τροφής στη διατήρηση υγείας του ανθρώπου.

Εάν θα κάνουμε την ανάλυση των συμβουλών των σύγχρονων επιστημόνων οι οποίες έχουν σαν στόχο την προφύλαξη από τις ΄΄αρρώστιες του πολιτισμού΄΄, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η προληπτική κατεύθυνση των διατροφικών μας προτιμήσεων θα ήταν δυνατή στην περίπτωση που αυτές θα εμπλουτιστούν με δραστικά βιολογικά συστατικά που υπάρχουν στη φυτική τροφή και στα γαλακτοκομικά. Παράδειγμα, όπως επισήμανε ο προφέσορας Κ.Σ.Πετρόβσκϊ, για την προφύλαξη από διάφορες αρρώστιες, πρέπει να αυξηθεί η λιποτροπική, αντιοξειδωτική, βιταμινούχα και μεταλλοστοιχειακή (μέταλλα +ιχνοστοιχεία) δράση της διατροφής.     

Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης

http://nettergr.typepad.com/veg/2006/12/post.html
Dr.Karras

Αποσυνδεδεμένος fidaki

 • Θαμώνας
 • *****
 • Μηνύματα: 784
 • Φύλο: Γυναίκα
 • ΣΣΣΣΣσσσσσσσ
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 17, 2007, 02:39:59 πμ »
Πάρα πολύ ενδιαφέρον το κείμενο !!!
Ευχαριστούμε ΓΕΩ και ΒΑΣΙΛΗ !!!
Μακάρι να είχα κι εγώ λειρί.

ΕΛΕΝΗ

 • Επισκέπτης
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 17, 2007, 06:12:18 πμ »
       Μπράβο σας παιδιά! Να μη ξεχνάμε να προσθέτουμε σχετικά με την χορτοφαγία, πως σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή και την αποφυγή του καπνίσματος και αλκοόλ, λειτουργεί καλύτερα για τον οργανισμό. Τα λέω από πείρα, γιατί ίσως δεν είναι σωστό να πιστεύουμε πως είναι πανάκια, όταν την κάνουμε, αποκλείοντας μόνο το κρέας. Θέλει και ελλάτωση στα γαλακτοκομικά, αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και ειδικά των υδατανθράκων, υγιεινό μαγείρεμα, μεγάλο μέρος καθημερινά σε ωμές τροφές, αρκετή αλκαλικότητα, όχι τοξικά και χημικά, και κάπου κάπου νηστείες και αποτοξινώσεις, (τώρα υπάρχουν το πικροράδικο και το γαιδουράγκαθο σε κά ψουλες γι αυτό, δεν ξέρω τι γνώμη έχετε, εγκυκλοπαίδειές μου), που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

Αποσυνδεδεμένος geo

 • New Kid in The Block
 • **
 • Μηνύματα: 64
 • Φύλο: Άντρας
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 17, 2007, 02:49:54 μμ »
Μπράβο Βασίλη.!!

Εγώ απλά το μετέφερα. Εξαιρετικά ενδιαφέρον!!
Dr.Karras

zero

 • Επισκέπτης
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 18, 2007, 10:02:06 πμ »
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ Κ ΣΤΟΥΣ 2 ΣΑΣ!
Παράθεση
(τώρα υπάρχουν το πικροράδικο και το γαιδουράγκαθο σε κά ψουλες γι αυτό, δεν ξέρω τι γνώμη έχετε, εγκυκλοπαίδειές μου)

ΕΛΕΝΗ,ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ΕΙΔΙΚΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ...ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΨΟΥΛΕΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣ ΚΑΠΟΥ Κ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙΣ ΜΟΝΗ ΣΟΥ!

Αποσυνδεδεμένος Sevie

 • Inner Traveller
 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 334
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Are you afraid you think?
  • searchingformeaning-sevastiana.blogspot.com
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 18, 2007, 08:29:56 πμ »
Προέλευση του όρου

Η λέξη vegan, (προφέρεται /ˈviːgən/, προήλθε αρχικά το 1944 από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος. Αυτό συνέβη γιατί η Έλσι Σρίγκλεϋ και ο Ντόναλντ Γουάτσον θεωρούσαν ανήθικη τη χρήση του όρου χορτοφάγος για ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, κι έτσι ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στην Μεγάλη Βρετανία (UK Vegan Society). Συνδίασαν τα πρώτα τρία και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης vegetarian και δημιούργησαν τη λέξη vegan. Από την ίδρυσή της η Βρετανική Κοινωνια των Αυστηρά Χορτοφάγων, χρησιμοποίησε τον όρο vegan για να συμπεριλάβει όλους εκείνους τους ανθρώπους που απέκλειαν από κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής τα ζωϊκά προϊόντα, σε αντίθεση με εκείνους που τα απέκλειαν μόνο από τη διατροφή τους.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AE_%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1
All creatures on earth should live for themselves!

Αποσυνδεδεμένος V3G4N

 • Addicted
 • ******
 • Μηνύματα: 1322
 • Red Blood Black Tears
  • Αντισπισιστική Δράση
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 10:52:06 μμ »
Μου είπε μια αμερικάνα σήμερα πως το vegan προφέρεται και "βίγκαν" και "βέγκαν". no prob...
For animals, every second is a 9/11 attack. This is a fuckin' war. GO VEGAN

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

 • Addicted
 • ******
 • Μηνύματα: 2702
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 20, 2007, 11:55:02 μμ »
Μου είπε μια αμερικάνα σήμερα πως το vegan προφέρεται και "βίγκαν" και "βέγκαν". no prob...

Δεν θα εμπιστευόμουν και πολύ την άποψη των αμερικανών, προσωπικώς. Μερικοί τείνουν να προφέρουν τη λέξη vegan και ως "βέυ - γκαν". Οι αμερικάνοι vegans με τους οποίος έχω μιλήσει όλοι συμφωνούν με την προφορά "βίγκαν".
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8566
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 01:56:06 πμ »
κι εγώ εδώ δεν έχω ακούσει κανέναν να προφέρει διαφορετικά τη λέξη. Όλοι βίγκαν το λένε.
(εκτός αν πρόκειται για κανέναν βλαχο-αμερικάνο lol Αυτοί τα προφέρουν όλα όπως λάχει  :D)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

LENIA

 • Επισκέπτης
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 02:54:52 πμ »

     Ραν-ταν-πλαν: Βρε παιδιά πείτε μου και μένα, τι είναι αυτό το <<lol>> ?

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

 • Addicted
 • ******
 • Μηνύματα: 2283
 • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 10:57:15 πμ »

Μερικοί τείνουν να προφέρουν τη λέξη vegan και ως "βέυ - γκαν". 

Να, μου δίνεις ιδέες γλωσσοπλαστικής τώρα.
Gay-gan.
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

 • Addicted
 • ******
 • Μηνύματα: 2702
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 01:12:53 μμ »

     Ραν-ταν-πλαν: Βρε παιδιά πείτε μου και μένα, τι είναι αυτό το <<lol>> ?

To lol είναι ακρωνύμιο για το Laughing Out Loud, δηλαδή "γελάω φωναχτά". Χρησιμοποιείται για να δείξει ότι κάποιος γελάει ή βρίσκει κάτι αστείο.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Sevie

 • Inner Traveller
 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 334
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Are you afraid you think?
  • searchingformeaning-sevastiana.blogspot.com
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 01:21:55 μμ »
Άρα το "Crying Out Loud" (κλαίω δυνατά) είναι col, έ;  ;)
All creatures on earth should live for themselves!

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

 • Διαχειρίστρια
 • Addicted
 • *****
 • Μηνύματα: 8566
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Τι σημαίνει επιτέλους αυτό το VEGETARIANISM ;
« Απάντηση #13 στις: Σεπτέμβριος 21, 2007, 05:53:03 μμ »
 :D :D
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής