χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Αρωματικό πιλάφι  (Αναγνώστηκε 5363 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Αρωματικό πιλάφι
« στις: Απρίλιος 29, 2011, 08:51:21 μμ »
Απλή συνταγή-πρόταση για ένα πιο αρωματικό ρύζι, που ταιριάζει με πιο ανατολίτικες γεύσεις. Αλλάξτε ποσότητες/μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα σας!

Υλικά:

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 στικ κανέλλα
4-5 σπόρους καρδάμωμο
2 φύλλα δάφνης
1 φλυτζάνι ρύζι μπασμάτι καστανό
2 φλυτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής μας για σωτάρισμα

Εκτέλεση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι σε μία μετρίου μεγέθους κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτεί (περίπου 4 λεπτά). Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα μυρωδικά για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτουμε το νερό (ή ζωμό) και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε το μάτι στο ελάχιστο. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει 20-30 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό (συμβουλευτείτε το σακουλάκι του ρυζιού για οδηγίες και χρόνους μαγειρέματος). Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά με το καπάκι πριν σερβίρουμε. Τα μπαχαρικά μπορούμε να τα βγάλουμε είτε πριν σερβίρουμε ή στο πιάτο (ειδικά για τους σπόρους καρδάμωμου, πιο εύκολα να βγάλουμε το στικ κανέλλας παρά όλους τους σπόρους!), δεν τρώγονται τα ίδια, απλώς αρωματίζουν το πιλάφι μας.

Δοκιμάστε και άλλες παραλλαγές με άλλα αρωματικά, όπως μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα), ολόκληρος μίσχος lemongrass, πιπερόριζα, σπόρους κυμίνου, κλπ. 
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 29, 2011, 10:12:28 μμ »
Αυτό το καρδάμωμο το είχα πάρει εδώ και κάποια χρόνια αλλά όποτε πάω να το μεταχειριστώ, το μετανιώνω, μου μυρίζει πολύ έντονα dunno
Όταν μαγειρευτεί "πέφτει" η μυρωδιά του; questionmark


Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 29, 2011, 10:23:18 μμ »
Αυτό το καρδάμωμο το είχα πάρει εδώ και κάποια χρόνια αλλά όποτε πάω να το μεταχειριστώ, το μετανιώνω, μου μυρίζει πολύ έντονα dunno
Όταν μαγειρευτεί "πέφτει" η μυρωδιά του; questionmark



Γιατί να θέλεις να "πέσει" η μυρωδιά του;;; Τι να σε πω, εμένα μ'αρέσει η μυρωδιά του και ειδικά ο συνδυασμός με τα άλλα μυρωδικά. Μπορείς να βάλεις λιγότερους σπόρους, αν προτιμάς (ή και να τους παραλείψεις εντελώς).
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 30, 2011, 01:10:52 πμ »
Ναι, έχω ένα θεματάκι με τα αρώματα αυτού του τύπου (ούτε το τζίντζερ αντέχω!), έχω προσπαθήσει, αλλά μου μυρίζουν κολόνια yuk
Ενώ το σκορδάκι, το κρεμμυδάκι το τσιμένι, το κάρυ, ο κουρκουμάς μου αρέσουν πολύ! yum

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 30, 2011, 12:02:35 μμ »
Δεν το έχω δοκιμάσει το καρδάμωμο, αλλά η πιπερόριζα κι εμένα κάπως μου θυμίζει κολώνια dunno

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 30, 2011, 02:26:20 μμ »
Το πράσινο καρδάμωμο (ή ίσως απλά κάρδαμο;) θεωρείται η βασίλισσα των μπαχαρικών με βασιλιά το πιπέρι. Τη βασίλισσα την ερωτεύτηκα πριν από πολλά χρόνια, όταν την πρωτοδοκίμασα. Ταιριάζει απόλυτα στον καφέ (αραβικός καφές) και αφαιρεί κάπως τη μυρωδιά του σκόρδου όταν μασήσεις λίγα σπόρια. Τα καλά σπόρια είναι τα μαύρα, τα καφέ είναι άχρηστα. Ταιριάζει πολύ και σε κρεμώδη γλυκά.
Υπάρχει και το μαύρο κάρδαμο που είναι μεγαλύτερο και με πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Το τζίντζερ επίσης είναι το αγαπημένο μου. Παντρεύεται με το σκόρδο μια χαρά  clapper

Αποσυνδεδεμένος fani7

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2608
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 30, 2011, 05:03:20 μμ »
Και εμένα μου αρέσει πολύ στον καφέ  :)
θυμήσου να θυμάσαι.....

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 30, 2011, 06:59:53 μμ »
Το πράσινο καρδάμωμο (ή ίσως απλά κάρδαμο;)

Για μένα το κάρδαμο είναι διαφορετικό, είναι πρασιναδα όπως ο μαϊντανός ή ο άνηθος και όχι μπαχαρικό. Είναι αυτό που στα αγγλικά λέγεται cress ή watercress (όπως το δικό μας νεροκάρδαμο), ενώ οι σπόροι από καρδάμωμο είναι cardamom pods. Το καθένα προέρχεται από διαφορετικά είδη φυτών.

Το καρδαμο (και το νεροκάρδαμο) θεωρείται πολύ θρεπτικό φυτό, με πολλές βιταμίνες και σίδηρο, εξ'ου και το ρήμα "καρδαμώνω", γίνομαι δυνατότερος. Τρώγεται σε σαλάτες, σάντουιτς, σούπες και έχει ελαφρώς πικαντικη γεύση.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος fani7

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2608
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 30, 2011, 07:03:38 μμ »
Τώρα μάλιστα  rolleye
Αφού ξεποδιαριάστηκα καλά καλά και δεν βρήκα σχοινόπρασσο ξεκινάει μια νέα περιπέτεια με τίτλο '' το νεροκάρδαμο''  :D
Τοφούυυυυυυυυυυ μήπως ξέρεις πως λέγεται στα τούρκικα το νεροκάρδαμο;
θυμήσου να θυμάσαι.....

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 30, 2011, 07:21:51 μμ »
Τοφούυυυυυυυυυυ μήπως ξέρεις πως λέγεται στα τούρκικα το νεροκάρδαμο;
Αχ αχ Φανή μου!! Tere (otu) λέγεται και βρίσκεται άνετα στις λαϊκές της Σμύρνης τουλάχιστον. Δεν μου αρέσει καθόλου η γεύση του επειδή είναι εξαιρετικά πικρό (και μου αρέσει το πικρό ως γεύση).
Μάλιστα δες και την ωραία έκφραση: tereciye tere satmak  winking

Αποσυνδεδεμένος fani7

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2608
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 30, 2011, 07:47:19 μμ »
Αααα αυτό είναι το tereotu;;; Το τρώω πολύ συχνά και πάντα είχα την απορία πως λέγεται στα ελληνικά  :D
Το κάνουν  σαλάτα με γιαούρτι, πολυ διαδεδομένο πιάτο.
 thanks
θυμήσου να θυμάσαι.....

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 30, 2011, 07:53:02 μμ »
Σαλάτα με γιαούρτι; Αποκλείεται! Το μπέρδεψες σίγουρα με το dere otu (άνιθο); Άλλο tere κι άλλο dere!!!  yay


Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 30, 2011, 09:01:50 μμ »
Tere ή kerdeme (κάρδαμο) = lepidium sativum. Η φωτογραφία δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Το έχω δει το φυτό αυτό σε 2 εκδοχές στη Σμύρνη. Η μια είναι με πιο πλατιά φύλλα και η άλλη με μικρότερα (http://www.dogaltedavi.org/key/otu?g2_itemId=18406&g2_imageViewsIndex=1). Έχει πάρα πολύ ιδιαίτερη γεύση. Ψάξ' το στη λαϊκή.

Αποσυνδεδεμένος Alitakos

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 874
    • Ζώα και Αυτοδιάθεση
Απ: Αρωματικό πιλάφι
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 03, 2011, 12:02:07 μμ »
Μιλάμε για το ίδιο κάρδαμο που βάζουμε και σε αφεψήματα?
Γιατί αν είναι αυτό είναι πραγματικά καταπληκτικό!

Ένα αφέψημα για πρωινό με κάρδαμο,πιπεράκι και φασκόμηλο είναι ότι πρέπει winking

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής