Κατ' αρχήν να δηλώσω ότι πείρα σε vegan τυριά δεν έχω
καθόλου, αλλά ακούστε τι δοκίμασα. Για πρώτη έμπνευση δεν βγήκε και τόσο χάλια.
2 ποτήρια ωμά κάσιους
1 ποτήρι κεφίρ σόγιας
Έβαλα τα κάσιους σε νερό για 1-2 ώρες (είμαι και ανυπόμονος) να μουλιάσουν. Έγιναν σαν λάστιχο.
Τα χτύπησα στο μούλτι με το κεφίρ (από δικό μου γάλα σόγιας). Πρόσθεσα ελάχιστη καστανή ζάχαρη για τη ζύμωση.
Το μείγμα το έβαλα σε βαζάκι κλειστό και το έβαλα μέσα σε χλιαρό-ζεστό νερό (για να πάρει μπροστά η ζύμωση)
Το άφησα όλο το βράδυ. Το πρωί ω του θαύματος! Το κεφίρ είχε κάνει το τυράκι προβιωτικό! Είχε γεμίσει μικρές φουσκάλες. Σαν ζυμάρι έγινε!
Από γεύση ήταν ξινούτσικο, παρόλα αυτά πάνω σε ψωμί τρωγόταν.
Στο ψυγείο δεν έσφιξε καθόλου, είναι καθαρά για άλειμμα.
Είχα την εξής έμπνευση η οποία απογείωσε τη γεύση του τυριού: πρόσθεσα λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και za'atar (δες wikipedia ή το κοντινότερο μεσανατολικό μπακάλικο). Του έφυγε η ξινίλα και ήταν τρέλα με το εφτάζυμο ψωμάκι