Μετά από χρόνια προσπαθειών πέτυχα μια ωραία δική μου συνταγή (frankenstein από βιβλία-ιντερνετ-φαντασία) για νόστιμο γάλα σόγιας που να ΜΗΝ μυρίζει φασόλια και η τιμή του να είναι το 1/10 από αυτά του εμπορίου:
275γρ ξερά φασόλια σόγιας -> τελικό προϊόν περίπου 2 λίτρα γάλα (=0,30-0,35€/λίτρο βιολογικό γάλα σόγιας!!!)
Βάζουμε τα φασόλια σε νερό να μουλιάσουν. Αλλάζουμε το νερό συχνά. Αποφλοιώνουμε τα φασόλια με το χέρι. Περιμένουμε ώσπου να είναι μουλιασμένα καλά. Ξεπλένουμε κάμποσες φορές. Στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά.
Βράζουμε 2,25 λίτρα νερό. Χωρίζουμε τα φασόλια σε τρία μέρη. Χτυπάμε στο μπλέντερ το κάθε μέρος με 0,5 λίτρο βραστό νερό. Χύνουμε σε ψιλή κατσαρόλα (φουσκώνει πολύ). Βάζουμε στη φωτιά να βράσει ο πολτός μας σε μέτρια/χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα, για 7 λεπτά.
Σουρώνουμε με τουλουπάνι. Πιέζουμε όσο μπορούμε. Ανοίγουμε το τουλουπάνι και χύνουμε το υπόλοιπο βραστό νερό στα υπολείμματα (οκάρα) μέσα στο τουλουπάνι. Πιέζουμε με δύναμη. Ψύχουμε το γάλα.
Αυτό ήταν! Το γάλα έχει πολύ ήπια γεύση και πίνεται άνετα σκέτο (θέμα γούστου). Σε κάποιες συνταγές βάζουν λίγο αλάτι ή/και ζάχαρη, βανίλια, κακάο ή χαρούπι... Εγώ δεν βάζω τίποτα εφόσον μπορώ να το πιω σκέτο clapper