χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Τέλειο γάλα σόγιας  (Αναγνώστηκε 5858 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Τέλειο γάλα σόγιας
« στις: Απρίλιος 20, 2011, 05:49:05 μμ »
Μετά από χρόνια προσπαθειών πέτυχα μια ωραία δική μου συνταγή (frankenstein από βιβλία-ιντερνετ-φαντασία) για νόστιμο γάλα σόγιας που να ΜΗΝ μυρίζει φασόλια και η τιμή του να είναι το 1/10 από αυτά του εμπορίου:
275γρ ξερά φασόλια σόγιας -> τελικό προϊόν περίπου 2 λίτρα γάλα (=0,30-0,35€/λίτρο βιολογικό γάλα σόγιας!!!)

Βάζουμε τα φασόλια σε νερό να μουλιάσουν. Αλλάζουμε το νερό συχνά. Αποφλοιώνουμε τα φασόλια με το χέρι. Περιμένουμε ώσπου να είναι μουλιασμένα καλά. Ξεπλένουμε κάμποσες φορές. Στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά.

Βράζουμε 2,25 λίτρα νερό. Χωρίζουμε τα φασόλια σε τρία μέρη. Χτυπάμε στο μπλέντερ το κάθε μέρος με 0,5 λίτρο βραστό νερό. Χύνουμε σε ψιλή κατσαρόλα (φουσκώνει πολύ). Βάζουμε στη φωτιά να βράσει ο πολτός μας σε μέτρια/χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα, για 7 λεπτά.

Σουρώνουμε με τουλουπάνι. Πιέζουμε όσο μπορούμε. Ανοίγουμε το τουλουπάνι και χύνουμε το υπόλοιπο βραστό νερό στα υπολείμματα (οκάρα) μέσα στο τουλουπάνι. Πιέζουμε με δύναμη. Ψύχουμε το γάλα.

Αυτό ήταν! Το γάλα έχει πολύ ήπια γεύση και πίνεται άνετα σκέτο (θέμα γούστου). Σε κάποιες συνταγές βάζουν λίγο αλάτι ή/και ζάχαρη, βανίλια, κακάο ή χαρούπι... Εγώ δεν βάζω τίποτα εφόσον μπορώ να το πιω σκέτο  clapper

Αποσυνδεδεμένος gypsy

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 503
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 20, 2011, 06:10:56 μμ »
Να σε ρωτήσω κάτι που το έχω απορία από τότε που είχαμε φτιάξει μια φορά τοφου;Πως αποφλοιώνεις τα φασόλια;Ένα-ένα με το χέρι;

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 20, 2011, 06:45:13 μμ »
στο τοφού δεν τα αποφλοιώνω, γιατί δε χρειάζεται.
για το γάλα τα έκανα ένα ένα, μου πήρε κάμποση ώρα (όσο έβλεπα tv). βοηθά επίσης να τα τρίβεις ανάμεσα στα χέρια σου δυνατά, βγαίνουν αρκετά φλούδια

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 20, 2011, 07:05:17 μμ »
Δεν χάνονται θρεπτικά συστατικά όταν τα αποφλοιώνεις και τα βάζεις σε φούρνο μικροκυμάτων?

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 20, 2011, 07:12:17 μμ »
τα φασόλια δεν ψήνονται, απλά θερμαίνονται για να φύγει η όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά. την επόμενη φορά θα δοκιμάσω χωρίς το φούρνο, για να δω διαφορά.
δεν νομίζω να έχουν και τόσα πια θρεπτικά συστατικά τα φλούδια!!

Αποσυνδεδεμένος Χλόη

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2208
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 20, 2011, 07:34:07 μμ »
Δεν ξέρω..  μπορεί. biggestgrin

Αποσυνδεδεμένος gypsy

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 503
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 21, 2011, 12:50:20 μμ »
 thanks Στη συνταγή που είχαμε βρει εμείς για τοφού στο youtube έλεγε να τα αποφλοιλωσεις..Και αν θυμάμαι καλά πρώτα φτιάξαμε το γάλα και μετά το γάλα δε θυμάμαι με τι τρόπο το κάναμε τοφού..Εμείς τότε το είχαμε κάνει με αλάτι στα χέρια..Δε φύγαν όμως και πολλά..  :)

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 21, 2011, 01:11:24 μμ »
Έχω αποφλοιώσει κάποτε μουλιασμένα ρεβίθια και φασόλια. Αφού μουλιάσουν όλη νύχτα, τα βάζω σε σουρωτό και τα τρίβω δυνατά ανάμεσα στις παλάμες (με αλάτι, αν δεν έχετε αμυχές!), μετά τα βάζω πάλι σε μεγάλη λεκάνη με νερό οπότε τα περισσότερα φλούδια επιπλέουν και τα βγάζω με τα χέρια ή τρυπητή κουτάλα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 2-3 φορές και έτσι βγαίνουν τα περισσότερα φλούδια. Αν θες να τα βγάλεις όλα, μετά τα ψειρίζεις ένα-ένα. Φαντάζομαι οτι με τα φασόλια σόγιας που είναι μικρούλια θα είναι πιο κουραστικό. Πάλι καλά που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα οι φακές! :D

Tofu, πώς θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη φάση του φούρνου μικροκυμάτων; (που πήρα επιτέλους απόφαση και ξεφορτώθηκα! :))
Μήπως στη χύτρα ταχύτητας, στον ατμό; questionmark

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 28, 2011, 07:13:22 μμ »
Τώρα θα δοκιμάσω την ίδια συνταγή χωρίς το φούρνο μικροκυμάτων και με τα μισά φασόλια ξεφλουδισμένα (βαρέθηκα!). Θα γράψω εντυπώσεις.

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 28, 2011, 08:28:50 μμ »
Σήμερα, λόγω κούρασης αποφάσισα να απλοποιήσω την παραπάνω συνταγή.
Χτύπησα τα τρία μέρη των (μισοκαθαρισμένων) φασολιών με νερό και σούρωσα σε τουλουπάνι. Έριξα και το υπόλοιπο νερό, πίεσα και τελικά έβρασα σκέτο το γάλα, χωρίς οκάρα. Έκανα και μια εξυπνάδα.
Είχα βάλει πριν από καιρό 2 λοβούς βανίλιας μέσα σε ζάχαρη, οι οποίοι είχαν χάσει πλέον το άρωμά τους. Του έριξα μέσα στο αρχικό νερό με το οποίο χτύπησα τη σόγια.
Τελικό αποτέλεσμα: μια χαρά βγήκε και η πιο τεμπέλικη παραλλαγή...

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 08, 2011, 09:25:04 μμ »
http://wp.me/p1tSLy-2x

Κάνετε σκρολάρισμα προς τα κάτω και θα δείτε και το (πρώτο μου) σχετικό βίντεο!!! :P

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 08, 2011, 11:13:17 μμ »
 thumbsup

Μπράβο!  clap

(Ωραίο τσαγιερό!  :) )

Αποσυνδεδεμένος xristoforos_

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1176
  • Φύλο: Άντρας
  • διάφανες αυλαίες
Απ: Τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 09, 2011, 01:09:29 πμ »
μπερδεύτηκα λίγο στο σημείο "μέχρι να βράσει ξεπλένουμε το μπλέντερ" ... θα ήθελα μερικές εξηγήσεις εδώ :P

εξαιρετικό το βίντεο :)  thumbsup  clap

ixic_

Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 09, 2011, 12:27:02 μμ »
Σου πάει το γυαλί! :D

Btw τα φλούδια βγαίνουν πολύ πιο εύκολα αν τα βράσουμε για μισό λεπτό ίσα να ζεσταθούν λίγο.

Αποσυνδεδεμένος ToFu

  • www.tofu.gr
  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1669
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
Απ: Τέλειο γάλα σόγιας
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 09, 2011, 01:16:20 μμ »
(Ωραίο τσαγιερό!  :) )
Είναι εισαγόμενο εξ εγγύς ανατολής  :D και παίρνει ακριβώς 2 λίτρα, οπότε με βόλεψε.

Btw τα φλούδια βγαίνουν πολύ πιο εύκολα αν τα βράσουμε για μισό λεπτό ίσα να ζεσταθούν λίγο.
Ουσιαστική διαφορά στη γεύση βρήκες;

μπερδεύτηκα λίγο στο σημείο "μέχρι να βράσει ξεπλένουμε το μπλέντερ" ... θα ήθελα μερικές εξηγήσεις εδώ :P
έχεις δίκιο... ήμουν λίγο ασαφής στο συγκεκριμένο σημείο  :P

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής