κι εγω την ιδια απορια εχω. η καλλιεργεια που προσθετει κανεις στο γαλα για να φτιαξει κεφιρ ειναι λακτοβακιλλοι, οι οποιοι -τουλαχιστον απ οσο ξερω- προερχονται απο ζωα ή εστω ζωικο γαλα, όχι? questionmark γι αυτο νομιζω ότι και στα γιαουρτια σογιας που περιεχουν λατοβακιλλους δεν υπαρχει βιγκαν πιστοποιηση. (αντιθετα, οσα φυτικα γιαουρτια εχουν βιγκαν σημα δεν εχουν καλλιεργεια κι εχουν εντελως διαφορετικη γευση, ..πιο ανοστα ας πουμε)
Βρε παιδιά, τα βακτήρια είναι εντελώς ξεχωριστό βασίλειο, καμία σχέση με το βασίλειο των ζώων. Δεν ξέρω τι μάρκα γιαούρτια βρίσκεις, αυτά που βρίσκω εγώ συνήθως έχουν πιστοποίηση vegan προϊόντος (ομολογώ ότι δεν κοιτάω πάντα, τείνω και να ψωνίζω από χορτοφαγικά καταστήματα). Τα γιαούρτια αυτά περιέχουν προβιοτικές καλλιέργειες, δηλαδή τα ωφέλιμα βακτήρια που χρειαζόμαστε για μία κανονική και υγιή εντερική λειτουργία. Όπως ανέφερε και ο ToFu, η καλλιέργεια του κεφίρ περιλαμβάνει και βακτήρια και μύκητες, που και οι δύο είναι εντελώς ταξονομικά διαφορετικά από τα ζώα, μιας και ανήκουν σε διαφορετικά βασίλεια.