χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Κεφτεδάκια από φάβα  (Αναγνώστηκε 9409 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Κεφτεδάκια από φάβα
« στις: Απρίλιος 10, 2011, 03:38:31 μμ »
Καλημέρα σας και από εμένα! Νέα στο forum και λιγο αγχωμένη  shock , ειπα να ξεκινήσω γράφοντας μία συνταγή που ανακάλυψα
πολύ πρόσφατα και μου άρεσε ιδιαίτερα, ελπίζω να αρέσει και σε εσάς....

Η συνταγή είναι για όλους μας χορτοφάγους, vegan και παμφάγους αλλα και για όσους νηστεύουν αυτη την περίοδο (ανεξάρτητα με το ότι εγώ προσωπικά είμαι άθεη, θα ηθελα να γνωστοποιήσω αυτη την συνταγή και σε ανθρώπους που αυτη την περίοδο εχουν περιορίσει τις τροφικές τους επιλογές)


Θα ήθελα να με συγχωρεσετε για την πολυλογία μου αλλά προτού γράψω την συνταγή θα ήθελα να σας πω ότι γενικότερα οι συνταγές μου είναι εμπειρικές και πολλές από τις ποσότητες που βάζω στα φαγητά μου πχ αλάτι είναι με το μάτι. Οπότε εσείς μπορείτε να τις τροποποιήσετε κατά το δοκούν και περι ορέξεως  winking winking winking


Πριν απο περίπου ένα χρόνο είχε παρακολουθησει μία ξένη εκπομπή μαγειρικής όπου ο παρουσιαστής είπε κατι το οποίο ποτε δεν είχα σκεφτεί μέχρι τότε αλλά αργότερα διαπίστωσα το ποσο δίκιο είχε: ότι στην Ελλάδα λόγω κατοχής και έλλειψης τροφίμων, χρησιμοποιούσαμε για να φάμε ότι υλικά μπορούσαμε να βρούμε με αποτέλεσμα να παίρνουμε τις πιο "ταπεινες" πρώτες ύλες και να τις μετατρέπουμε σε νόστιμα φαγητά πχ τα χόρτα....


γενικοτερα απο όταν περασα στο πανεπιστημιο και αρχισα να μαγειρεύω μονη αλλα και να μου λείπει το σπιτικο φάγητο, για το οποιο ουκ ολίγες φορές είχα γκρινιάξει και δεν έτρωγα, διαπίστωσα πόσο νόστιμα είναι τελικά πολλά φαγητά τα οποία "απαξίωνα"...

και με τον καιρό ανακάλυψα ότι τελικά στο κάθε φαγητό υπάρχει κάτι το οποίο όταν το βρεις σε κάνει να το τρως και να σου φαίνεται νόστιμο (εκτος φυσικα και αν ειναι κακομαγειρεμένο  nanana)


σαφως και υπάρχουν τροφές οι οποίες με τίποτα δε μας φαίνονται νόστιμες αλλα θεωρω οτι αυτες οι ελαχιστες σε σχέση με το πλήθος τροφων και φαγητων που υπάρχουν ή με τον τρόπο που μπορούν αυτες να χρησιμοποιηθουν

πχ εγω δεν μπορω να φαω με τιποτα σπανακι, δε μου αρεσει καθολου στη γευση όπως και σε πολλά παιδιά. Το σπανάκι όμως όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μία από τις θρεπτικότερες και πιο υγιεινες τροφες... τι κάνουμε λοιπον; το επεξεργαζόμαστε και φιάχνουμε σπανακόπιτα!  biggestgrin την οποια εγω προσωπικα καταβροχθίζω και είναι μία πολυ πολυ γευστική επιλογή και για τα παιδια που σκετο σπανακι δεν τρωνε με τιποτα!!!!  winking


αυτα τα εισαγωγικα ελπιζω να μη σας κούρασα απλα ειναι πρωτη μερα μου εδω και ηθελα να πω δυο πραγματα σχετικα με την μαγειρική  winking winking


Πάμε λοιπόν στη συνταγή:


κεφτεδες με φάβα! πόσο "υποτιμούμε" τη φάβα;;;; πολύ! και ειναι κριμα γιατι εκτος του οτι ειναι πολυ θρεπτικη αν την χρησιμοποιήσεις σωστά μπορεις να φιάξεις πολυ πολυ νόστιμα φαγητά!!!!  :D εγω προσωπικα την ανακάλυψα πριν απο περιπου ενα χρονο σε ενα μαγαζι των Εξαρχείων όπου μας σέρβιραν με τη ρακή μεζέ από φαβα  yay


προσφατα, λογω ελλειψης χρηματων  cryingbig, εφτιαξα μονη αυτη την συνταγη η οποια αποδείχτηκε πολυ νόστιμη και για αυτο σας την παραθέτω


για τη συνταγή θα χρειαστούμε: (οι ποσοτητες ειναι ενδεικτικες συμφωνα με το πως μαγειρεψα εγωτο φαγητο, αν θελετε μεγαλυτερη ποσοτητα ή κατι δεν σας κολαει στη γευση τροποποιήστε ανάλογα)


Υλικά


μισό πακέτο φάβα (250 γραμμάρια)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους(κόκκινο κατά προτίμηση)
πιπέρι
1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (φυσιολογικά γεμάτη, ούτε κοφτή ουτε να ξεχυλίζει)
2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
ελαιόλαδο



Εκτέλεση:

ετοιμασία φάβας:  ξεπλένουμε τη φάβα και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα για να βράσει μαζί με το αλάτι (ο τροπος που σας προτείνω για το βράσιμο είναι εμπειρικος και ενδεικτικος αν εσεις θελετε να ακολουθησετε καποιον αλλο τροπο be my guest). Για κάθε ποτήρι φαβας προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι έτσι και χρειαστεί να βαλουμε περισσοτερο νερο μεχρι να βράσει η φάβα δεν θα το κάνουμε  winking.

Αφήνουμε την φάβα να βράσει μέχρις ότου να λιώσει ή να είναι τόσο μαλακή που να μπορούμε να την στραγγίξουμε και να την λίωσουμε εμείς με το πιρούνι. Προσοχή! η φαβα είναι πολυ εύκολο να κολλήσει για αυτο την ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστηματα! Όταν ειναι έτοιμη η φάβα (θα το καταλάβετε γιατι θα ειναι σα χυλος) την βγάζουμε απο την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ και την αφήνουμε να "στεγνώσει". Σε περίπτωση που δεν εχει λιώσει τελειως την στραγγίζουμε απο το νερο που έχει μείνει την τοποθετούμε παλι σε ένα μπωλ μεγαλο και βαθυ και την λιώνουμε με το πιρουνι και την αφηνουμε να "στεγνωσει". Μην ανησυχείτε αν σας φαινεται λιγο χυλωμένη, οταν κρυώσει θα έχει γινει πολύ πιο συμπαγης και θα μοιαζει με πουρε  winking


ετοιμασία μίγματος για τους κεφτέδες: στο μπωλ με τη φάβα, και αφού έχει κρυώσει λίγο, βάζουμε όσο πιπέρι θέλουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και την ντομάτα σε κομματάκια και τα βάζουμε όλα μαζί στο μπωλ μαζι και το αλευρι. Εγω προσωπικα επειδη δε μου πολυαρεσει το κρεμμυδι βαζω το μισο απο ενα μετριου μεγεθους κρεμμυδι, όπως επισης δεν βάζω ολόκληρο το ματσάκι του μαϊντανού αλλά όσο θέλω και το κόβω με το ματι. Αν θεωρείτε οτι χρειάζεται να βάλετε περισσότερο αλεύρι καντε το απλα θεωρω οτι μια κουταλια της σουπας για αυτην την ποσοτητα ειναι αρκετη. Ανακατεύουμε το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανα τέταρτο της ώρας. Στο ενδιάμεσο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται στο τηγάνι. Σημείωση: μπορείτε να δοκιμάστε το μίγμα και σε περίπτωση που σας φαίνεται ανάλατο να προσθέσετε επιπλέον αλάτι.


τηγάνισμα: οταν το λαδι ειναι έτοιμο φιάχνουμε μπαλάκια απο το μίγμα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε και απο τις δύο μεριες μέχρις ότου να ειναι συμπαγής και οχι πολυ μαλακος ο κεφτές και να έχει ροδοκοκκινήσει και απο τις δύο μεριές. Βγάζουμε απο το τηγάνι τους κεφτέδες και τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε έχουμε βάλει ενα κομμάτι χαρτι κουζίνας έτσι ώστε να απορροφήσει τα πολλά λάδια. Οι κεφτέδες μας είναι έτοιμοι μπορείτε να τους απολαύσετε με λίγο λεμονάκι  winking

να ξέρετε ότι παρα το γεγονος οτι το εν λογω φαγητο ειναι τηγανιτο, δεν ειναι πολυ βαρυ  winking βεβαιως έτσι και φατε καμια 10ρια κεφτεδες προφανως και θα σας κατσει βαρυ στο στομαχι  :D


αυτα και ελπιζω να σας αρεσει η συνταγη  winking










Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 10, 2011, 08:21:04 μμ »
Να προσθέσω ότι μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα των κεφτέδων και λίγη τριμμένη φρυγανιά
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 10, 2011, 10:47:25 μμ »
 thanks Xanadu! Το βάζω στα υπόψη!  :)
Έχεις δοκιμάσει να τα κάνεις στο φούρνο;

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 10, 2011, 10:57:35 μμ »
thanks Xanadu! Το βάζω στα υπόψη!  :)
Έχεις δοκιμάσει να τα κάνεις στο φούρνο;

χμ, κοιτα η συνταγη ειναι προσωπικο δημιουργημα δεν εχω ψαξει ποτε στο διαδικτυο σχετικα οποτε δεν ξερω αν γινεται στο φουρνο

το ειχα σκεφτει και εγω να σου πω την αληθεια, και θα το προτιμουσα γιατι γενικοτερα δε μου πολυαρεσουν τα τηγανιτα και δεν τα πολυτρωω (με ενοχλει αυτη η λαδιλα)

αλλα εκεινη τη μερα που το εφτιαξα ειχα επισκέψεις που μου δωσανε παραγγελια για τηγανιτους κεφτεδες οποτε.... δεν ειχα αλλη επιλογη  winking

οποτε δεν ξερω αν μπορουν να γινουν στο φουρνο, ισως στη λαδοκολλα αλλα και παλι δεν ξερω γιατι επειδη ειναι γενικοτερα λιγο πιο ας πουμε χυλομενοι αποτι οι κεφτεδες με κρεας και αβγο(επειδη το κρεας ειναι πιο σκληρο ενω η φαβα ειναι σα πουρες  winking), φοβαμαι μην ανοιξουν στο φουρνο και διαλυθουν

θα το δοκιμασω ομως μια μερα και θα γραψω σχετικα....  winking winking winking

οι κολοκυθοκεφτεδες παντως γινονται στο φουρνο ωραιότατα μπιφτεκια! αλλα ειναι τεχνη τα κολοκυθομπιφτεκια....  questionmark


παντως ελπιζω να μην σας αποθαρρύνει το γεγονος οτι η πρωτη υλη ειναι  η φαβα, ισως να μας φαινεται λιγο ανοστη αλλα πραγματικα οταν συνδυαστει καταλληλα παραγονται πολυ νοστιμα φαγητα (και οικονομικα, και το λεω αυτο γιατι και εγω στο τελος του μηνα τους εφτιαξα πρωτη φορα και τελικα βγηκαμε κερδισμενοι  :D)

επισης μπορεις απο πανω να βαλεις εκτος απο λεμονι και σως που φτιάχνετε απο λεμονι-μουστάρδα-μπαλσαμικο-ριγανη-ελαιόλαδο  winking winking winking winking
(το δοκιμασαμε την ιδια μερα και ηταν πεντανόστιμοι!)

αυτα και ευχαριστω για την απαντηση ;)
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 10, 2011, 11:04:59 μμ »
Α, τη φάβα τη λατρεύω!  :) Την κάνω "παντρεμένη", όπως την κάνουν στη Σαντορίνη, με σάλτσα ντομάτας, και είναι  yum yum yum

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

  • Διαχειρίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 8565
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 10, 2011, 11:28:25 μμ »
Κι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η φάβα και την φτιάχνουμε συχνά.
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Incognito

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2810
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 10, 2011, 11:33:26 μμ »
Η φάβα είναι τέλεια! Αν ίσως την αφήσεις λίγο στο ψυγείο την φάβα Elsa και είναι όχι πολύ ζουμερή ώστε να πλάθεται θα γίνεται και στον φούρνο φαντάζομαι.

thanks Xanadu.

Αποσυνδεδεμένος Φρουτοπία

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 202
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 11, 2011, 01:59:42 πμ »
Μια συνταγή για φάβα, και μάλιστα σε έκδοση κεφτέ, είναι πάντα ευπρόσδεκτη!  clapper

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 11, 2011, 01:33:47 μμ »
Μια συνταγή για φάβα, και μάλιστα σε έκδοση κεφτέ, είναι πάντα ευπρόσδεκτη!  clapper

thanks a lot !!!  biggestgrin biggestgrin
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 11, 2011, 06:47:46 μμ »
Και κάτι ακόμα όσον αφορά τη συνταγή: αν μετά την προσθηκη ντομάτας το μιγμα δεν ειναι πολυ συμπαγές και ειναι ελαφρως νερουλο προσθέστε τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε να μαζέψει τα ζουμιά και να γινει πιο συμπαγές το μιγμα μας  :)
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος go vegan

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1039
  • Question authority!
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 14, 2011, 08:43:48 μμ »
πολυ νοστιμη η συνταγη σου Xanadu!
τα δοκιμασα εγω στο φουρνο και βγαινουν πολυ ωραια  yum

Αποσυνδεδεμένος Tessarion

  • New Kid in The Block
  • **
  • Μηνύματα: 134
  • Lost in space...
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 14, 2011, 09:27:33 μμ »
πολυ νοστιμη η συνταγη σου Xanadu!
τα δοκιμασα εγω στο φουρνο και βγαινουν πολυ ωραια  yum

α ναι;;;; χαιρομαι πολυ που σου άρεσε!!!  yay yay yay
Venceremos?

Αποσυνδεδεμένος kiara

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 459
  • Φύλο: Γυναίκα
  • http://executefashion.blogspot.gr/
    • Animal Earth Human Liberation
Απ: Κεφτεδάκια από φάβα
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 02, 2012, 12:40:34 μμ »
Και κάτι ακόμα όσον αφορά τη συνταγή: αν μετά την προσθηκη ντομάτας το μιγμα δεν ειναι πολυ συμπαγές και ειναι ελαφρως νερουλο προσθέστε τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε να μαζέψει τα ζουμιά και να γινει πιο συμπαγές το μιγμα μας  :)

αντί για τριμμένη φρυγανιά μπορείτε να βάλετε νιφάδες βρώμης.. σε όλες τις συνταγές βέβαια που έχουν φρυγανιά ;) 

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής