Αντιγραφη από παλιότερη ανάρτησή μου σε άλλο φόρουμ.
Φυτικές Πηγές ΣιδήρουΠηγές σιδήρου σε χιλιοστογραμμάρια χγρ (mgr) ανά 100γρ τροφής, είναι:
Θυμάρι Αποξηραμένο 124
Μαϊντανός Αποξηραμένος 97,8
Κύμινο Αποξηραμένο 82,7
Σπιρουλίνα 28,5
Κολοκυθόσποροι 15
Κακάο 14,5
Σόγια Κιμάς 13,7
Άσπρα Φασόλια 10,4
Φακές 7,5
Μαύρη μελάσσα 4,7
Νιφάδες Βρώμης 4,6
Αποξηραμένα ροδάκινα 4,1
Σπανάκι 2,7
Μαύρη Ζάχαρη 1,91
Αποξηραμένα δαμάσκηνα 0,9
Πολτός Ντομάτας 0,4
Σίδηρος χγρ ανά 100 Θερμίδες :
Θυμάρι Αποξηραμένο 44,93
Μαϊντανός Αποξηραμένος 35,43
Κύμινο Αποξηραμένο 30,52
Σπανάκι 11,74
Σπιρουλίνα 9,83
Κακάο 4,85
Σόγια Κιμάς 4,04
Άσπρα Φασόλια 3,12
Κολοκυθόσποροι 2,77
Φακές 2,12
Πολτός Ντομάτας 1,82
Αποξηραμένα ροδάκινα 1,72
Μαύρη μελάσσα 1,62
Νιφάδες Βρώμης 1,24
Μαύρη Ζάχαρη 0,51
Αποξηραμένα δαμάσκηνα 0,38
Πως θα απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος από το σώμα μας:
Τρώγοντας πλούσιες σε σίδηρο τροφές που εμπεριέχουν και βιταμίνη Γάμμα C.
Αποφεύγοντας τροφές πλόυσιες σε πολυφαινόλες όπως καφές και πράσινο τσάι. Επίσης τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως γαλακτοκομικά.
Μαγειρεύοντας σε σιδερένια δοχεία. Τα οξέα των τροφίμων φαίνεται να τραβούν ένα μέρος του σιδήρου από τα σιδερένια δοχεία. Το σιγοβράσιμο των όξινων τροφίμων, όπως ο τοματοχυμός, σε ένα σιδερένιο δοχείο, μπορεί να υπερδεκαπλασιάσει την περιεκτικότητα σιδήρου του παρασκευάσματος. Μαγειρεύοντας τροφές που περιέχουν άλλα οξέα, όπως ξύδι, κόκκινο κρασί, λεμόνι, χυμό πρασινολέμονου, μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του τελικού μείγματος σε σίδηρο.
Πηγές:
http://www.care2.com/greenliving/12-top-vegan-iron-sources.htmlhttp://nutritiondata.self.com/http://en.wikipedia.org