χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας  (Αναγνώστηκε 2058 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2702
  • Φύλο: Γυναίκα
Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας
« στις: Απρίλιος 07, 2011, 05:56:02 μμ »
Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας  στην καθημερινή ζωή.

Σκέφτηκα ότι μπορούμε να έχουμε ένα thread για να μοιραστούμε λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητά μας, πέρα από συμβουλές που ήδη γνωρίζουμε, όπως π.χ. λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και κλείσιμο συσκευών όταν δεν είναι σε χρήση, όπως και πέρα από προτάσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό δύσκολο να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή, π.χ. χρήση αιολικής ενέργειας. Σκεφτόμουν περισσότερο τι εναλλακτικές υπάρχουν σε προϊόντα που χρειαζόμαστε, ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις πρίζες και τις μπαταρίες.

Ιδού κάποιες δικές μου επιλογές:

Φώτα ποδηλάτου


Αντί να παιδεύομαι με μπαταρίες, επαναφορτιζόμενες ή μη, χρησιμοποιώ LED crank-up (ή wind-up) φώτα - κοινώς, με μανιβέλα. Έχω το εξής σύστημα:

http://www.ecoutlet.co.uk/powerplus-swallow-wind-up-bike-lights-2.html

Το μπροστινό φως έχει μανιβέλα που διπλώνει στο κάτω μέρος του. Τοποθετείται στην ειδική βάση στο ποδήλατο και τροφοδοτεί και το πίσω φως. Έχει δύο ρυθμίσεις, συνεχές φως και flashing. Γυρνώντας τη μανιβέλα για 1 λεπτό έχεις 8 λεπτά διαρκούς φωτισμού, και περίπου 1 ώρα διακοπτόμενου φωτισμού (αυτό με την τροφοδοσία και του κόκκινου φωτός). Πέρα από την απουσία άλλης πηγής ενέργειας, έχει και τα πλεονεκτήματα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φακός, και επίσης ως μέθοδος τροφοδοσίας κινητού τηλεφώνου. Δηλαδή, λειτουργεί και ως μίνι-γεννήτρια σε περιπτώσεις ανάγκης!

Ραδιόφωνο

Με την ίδια τεχνολογία, υπάρχουν και πολλά άλλα gadgets, όπως ραδιόφωνα. Eπίσης υπάρχουν και ραδιόφωνα που έχουν φωτοβολταϊκά για να φορτίζουν, εκτός από μανιβέλα, και κάποια μοντέλα έχουν και ενσωματωμένο φακό. Να ένα παράδειγμα:


http://www.amazon.co.uk/dp/B001QTXKB0/ref=asc_df_B001QTXKB02508642?smid=A3P5ROKL5A1OLE&tag=googlecouk06-21&linkCode=asn&creative=22206&creativeASIN=B001QTXKB0

Επαναφορτιζόμενες γεννήτριες/φορτιστές

Κυκλοφορούν διάφορες μάρκες και είδη φορτιστών και γεννητριών που δεν εξαρτώνται από πρίζες, ούτε από καύση υλικών όπως πετρέλαιο, και είναι κυρίως βασισμένα σε φωτοβολταϊκά. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που έχει τόση ηλιοφάνεια, τέτοιου είδους κατασκευές είναι φθηνές και εύχρηστες λύσεις για τη φόρτιση μικρών συσκευών (όπως κινητών ή mp3 players, αλλά όχι φορητών υπολογιστών). Λειτουργούν αποθηκεύοντας ενέργεια από ηλιοφάνεια, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "μπαταρίες", ειδικά αν είμαστε εκτός σπιτιού. Προσωπικώς, χαίρομαι πολύ που μπορώ έστω να αποφύγω να φορτίσω το κινητό μου από την πρίζα μερικές φορές τη βδομάδα (ζω και στην Αγγλία, οπότε δεν έχουμε συχνά λιακάδα, και το κινητό μου χρειάζεται επαναφόρτιση κάθε μέρα, προφανώς οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν). Αυτή τη συσκευή έχω εγώ:


http://www.solio.com/charger/solio-charger-classic.html

Είναι μικρός, εύχρηστος, έχει και μία βεντούζα για να κολλάει στο παράθυρο, και μπορεί να μικρύνει ώστε να μεταφέρεται εύκολα. Μαζί του στη συσκευασία είχε και μία μεγάλη ποικιλία από usb πρίζες, ώστε να μπορεί να φορτίσει διάφορες διαφορετικές συσκευές. Υπάρχουν πολλές άλλες εταιρίες και μοντέλα με παρόμοιους solar chargers, όπως και επιλογές φορτιστών που εφαρμόζουν στη σχάρα του ποδηλάτου ή και που εφαρμόζουν στο σακίδιό σου - συλλογή ενέργειας ενώ μετακινείσαι στην πόλη!

Μοιραστείτε και σεις τις δικές σας λύσεις και προτάσεις!
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής