χορτοφαγία: στάση ζωήςΑποστολέας Θέμα: Η βιομηχανία γούνας: Ένας περιβαλλοντικός εφιάλτης  (Αναγνώστηκε 908 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xristina-v

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 660
  • Φύλο: Γυναίκα
Η βιομηχανία γούνας: Ένας περιβαλλοντικός εφιάλτης
Η παρούσα έκθεση έχει ερευνηθεί, γράφτηκε και παρήχθη από τη ”Συμμαχία για την κατάργηση του Εμπορίου Γούνας” (Coalition to Abolish the Fur Trade), με τη συνεργασία των ”Προς υπεράσπιση των ζώων” (In Defense of Animals) και το ”Εθνικό Δίκτυο ακτιβιστών / Σχέδιο Συμμαχίας για τη Γη” (The National Activist Network/Earth Alliance Project). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με CAFT στο (214) 503-1419 ή MINKLIB@aol.com.

Εισαγωγή

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, το εμπόριο γούνας γνώρισε μια περίοδο άνθησης, όπου οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έφθασαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 1,8 δισ. δολαρίων. Μέχρι τα τέλη της δεκαετία του 80, ωστόσο,η δημόσια εκπαίδευση για τη μεταχείριση των ζώων από τη βιομηχανία είχαν προκαλέσει πτώση στις πωλήσεις γουναρικών. Την ίδια περίπου ώρα που η «πράσινη συνείδηση», καθώς και η υποστήριξη για ένα καθαρότερο περιβάλλον, γινόταν πολύ διαδεδομένη. Με τις ελπίδες της κεφαλαιοποίησης από την τάση προς την οικολογική συνείδηση, το πολιορκούμενο εμπόριο γούνας άρχισε να ισχυρίζεται ότι το προϊόν του ήταν φιλικό προς το περιβάλλον.

Στην έκθεση αυτή θα παρέχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ένα τεράστιο ψέμα. Επιτροπές αξιοπιστίας διαφήμισης στην Αγγλία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και τη Δανία έχουν ήδη αποφανθεί ότι η βιομηχανία γούνας δεν μπορεί να τα ισχυρίζεται αυτά γιατί αυτό θα ήταν ψεύτικη διαφήμιση. Στην πραγματικότητα, όπως αυτή η έκθεση θα δείξει, οι οργανώσεις του εμπόριου γούνας, έχουν αγωνιστεί με συνέπεια ενάντια στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών που θα τους είχε πραγματοποιηθεί. Το εμπόριο γούνας είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση πολλών ειδών (θαλάσσια μινκ ”sea mink” κλπ.) και έχει ωθήσει και άλλα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Τα αποδεικτικά στοιχεία στην παρούσα έκθεση αποτελούν τη βάση για το επιχείρημά μας ότι όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, ή οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει να λάβουν επιθετική στάση κατά της γούνας. Μερικές είναι αλληλέγγυες στο κίνημα κατά της γούνας ήδη. Άλλοι, όπως η Εθνική Ομοσπονδία για την Άγρια Ζωή, πάει τόσο μακριά ώστε να υπερασπίζεται το σπορ της παγίδευσης ζώων για τη γούνα, παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αντικρούουν τις αξιώσεις που κάνουν για την υπεράσπιση αυτής της δραστηριότητας.

Αυτή η έκθεση είναι στη διάθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των ακτιβιστών, καθώς και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Συμμαχία για την κατάργηση του Εμπόριου Γούνας, αν έχετε απορίες. Το τηλέφωνο μας είναι 214-503-1419, ή μπορείτε να μας ένα mail στο MINKLIB@aol.com.

Περίληψη:

Η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους, ενώ αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, έχει αποδειχθεί ότι είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή για τον πλανήτη. Στην πραγματικότητα, οι διαφημίσεις από τον κλάδο της γούνας ότι είναι “φιλικές προς το περιβάλλον” έχουν θεωρηθεί παραπλανητικές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους, η οποία απαιτεί το στοίβαγμα μινκ, αλεπούδων και άλλων ζώων κατά δεκάδες χιλιάδες σε μικρούς περιορισμένους χώρους – παρόμοιες με τις εντατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα κοτόπουλα, τις γαλοπούλες και σε άλλα ζώα στα εργοστάσια παραγωγής – έχει οδηγήσει σε προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων, του αέρα και του εδάφους.

Στο Ουισκόνσιν, την πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή γούνας, αναγκάστηκε ακόμη και να “καλέσει” τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων να συνεργαστούν με τους οργανισμούς ελέγχου της ρύπανσης για τον καθαρισμό του προβλήματος τους το 1991. Και στη Φινλανδία, στην πόλη της Kaustinen έπρεπε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα υπόγεια ύδατα μετά τα απόβλητα από εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, που είχαν σαν αποτέλεσμα τέτοια περιβαλλοντική ζημιά, που κατέστησαν το νερό επικίνδυνο για πόση.

Εκτός από τις βλάβες που προκαλούνται στα μη ανθρώπινα ζώα από τα απόβλητα εκτροφής γουνοφόρων ζώων, τα γειτονικά φυτά και δέντρα, επίσης, απειλούνται με εξαφάνιση. Και το υψηλό ποσοστό του αζώτου από τα εκτροφεία παρεμποδίζει τη διαχείμαση των δέντρων, ενώ οι χιλιάδες των νεκρών σωμάτων (μετά την εκδορά) απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή μέσα στο δάσος, ρυπαίνοντας κοντά σε πλωτές οδούς και το έδαφος.

Η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους έχει επίσης προκαλέσει την οικολογική ισορροπία στην τραμπάλα. Για παράδειγμα, στη Sheboygan, WI, όπου μέχρι 75.000 μινκ διατηρούνται σε ένα εκτροφείο, υπάρχει, σύμφωνα με μια ιστορία το 1996 στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μια σημαντική έλλειψη μινκ στην άγρια φύση. Κατά ειρωνικό τρόπο, υπάρχουν περισσότερα μινκ σε αυτό το ένα εκτροφείο από ό,τι στην άγρια φύση. Η ειρωνεία συνεχίζεται σε άλλες πολιτείες, όπως η Μοντάνα, όπου υπάρχει ακόμα κυνηγετική περίοδος για περίπου 150 λύγκες, ενώ οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων αφαιρούν λύγκες από το φυσικό τους περιβάλλον για τους να τους χρησιμοποιήσουν ως ζώα αναπαραγωγής σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

Η βιομηχανία γούνας προσθέτει, επίσης, μη αυτόχθονα ζώα στην άγρια φύση. Ρακούν στη Γερμανία, μινκ στην Ισλανδία, θαλάσσιες ενυδρίδες στις ΗΠΑ και opossum στη Νέα Ζηλανδία έχουν ξεφύγει από αγροκτήματα και εγκαταστάθηκαν σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει. Στο Όρεγκον, υπήρχαν δημοσιεύματα του τύπου ότι διέφυγαν θαλάσσιες ενυδρίδες και κατέτρωγαν καλλιέργειες στην Κοιλάδα Willamette.

Το σπορ της παγίδευσης κάνει τεράστια ζημιά στα ζώα στην άγια φύση, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων με εξαφάνιση. Η κυβέρνηση και ανεξάρτητες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 2 στα 3 παγιδευμένα ζώα είναι «μη-στόχος”. Θεωρούνται “σκουπίδια” από τη βιομηχανία γούνας, και πετάγονται μακριά.

21 τοις εκατό όλων των φαλακρών αετών περιλήφθηκαν σε ένα έργο που αφορούσε την αποκατάσταση των σιαγόνων από τραυματισμούς από παγίδες και 64 τοις εκατό αυτών των τραυματισμών ήταν θανατηφόρα. Ο αριθμός των φαλακρών αετών που πεθαίνουν εξαιτίας των ποδοπαγίδων είναι άγνωστος, αλλά θεωρείται υψηλός. Το 1973, σε μια ανακοίνωση, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι 2.500 χρυσοί και φαλακροί αετοί πιάνονται κατά λάθος στις παγίδες στη Νεβάδα και μόνο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προστατευόμενη ποταμίσια βίδρα στην Πενσυλβάνια, η οποία εξαφανιζόταν στη δεκαετία του 70, παρά το γεγονός ότι η παγίδευση της ήταν παράνομη. Η τυχαία παγίδευση ήταν ύποπτη ως πρόβλημα, και όταν μειώθηκε η παγίδευση του κάστορα (λόγω της πτώσης των τιμών), οι αριθμοί ποταμίσιας βίδρας αυξήθηκαν επίσης.

Συνολικά, η παγίδευση δεν εξαφανίζει μόνο τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, χωρίς να προστατεύονται και τα άλλα ζώα που δεν αποτελούν στόχο, αλλά επίσης διεγείρει την εξάπλωση των νόσων, την περαιτέρω διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας. Επίσης, δεδομένου ότι στόχος των παγιδευτών είναι πολλά αρπακτικά, αυτό οδηγεί σε υπερπληθυσμό των θηραμάτων, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε καταστροφή των καλλιεργειών και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Στο Νέο Μεξικό, τα ποντίκια deer είχαν υπερπληθυσμό (επειδή ο πληθυσμός κογιότ είχε αποδεκατιστεί από τους παγιδευτές και τους κτηνοτρόφους), με αποτέλεσμα την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Hanta όπου και σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι. Η εξάπλωση της λύσσας στην ανατολική ακτή αποδίδεται επίσης στην παγίδευση για τη γούνα.

Οι καυστικές και τοξικές χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη και το χρώμιο, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία γούνας, είναι μια ακραία απειλή για το περιβάλλον. Το 1991, η EPA επέβαλε πρόστιμο σε 2 μονάδες επεξεργασίας γούνας 1,6 εκατομμύρια δολάρια, ως αποτέλεσμα της ρύπανσης που προκαλέσαν. Η ΥΠΠ επεσήμανε ότι τα απόβλητα από εγκαταστάσεις επεξεργασίας γούνας “μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα και παρατίθενται ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες”.

Τέλος, η παραγωγή ενός μπουφάν από θηρευμένη άγρια γούνα χρησιμοποιεί 3 φορές περισσότερη ενέργεια από την παραγωγή ενός συνθετικού μπουφάν και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η παραγωγή ένας γούνινου παλτού χρησιμοποιεί 20 φορές περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ό,τι η παραγωγή ενός συνθετικού προϊόντος, κυρίως λόγω της επεξεργασίας των δερμάτων, της παραγωγής ζωοτροφών, της μεταφοράς των δερμάτων με τον επεξεργαστή της ιχθυόσκαλας στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

την κανονικη ερευνα επειδή δεν χωραει μπορειτε να τη διαβασετε απο εδω

http://antispe.squat.gr/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84/
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact