συνταγη πιτσας-αυτη η πιτσα επειδη δεν εχει καθολου τυρι γινετια μονο ρολο (σε φετουλες) ή καλτσονε
υλικα:
για τη ζυμη
-περιπου 300 γρ αλευρι (εγω βαζω μισο ασπρο και μισο ολικης αλεσης)
-1 ποτηρι νερο ή γαλα σογιας χλιαρο
-1 φακελακι μπεικιν παουντερ ή ξηρη μαγια
-λιγο αλατι
-1 φλιτζανι του καφε σπορελαιο
-λιγο τριμενο κοκκινο πιπερι
βαζουμε το αλευρι σε μια λεκανιτσα κι ανοιγουμε λακουβα στη μεση ριχνουμε το νερο το λαδι και τα υπολοιπα υλικα και ζυμωνουμε, μπορει να περισεψει αλευρι, μπορει ομως να χριεαστει να συμπληρωσουμε. ζυμωνουμε καλα και μετα αφηνουμε τη ζυμη να φουσκωσει λιγακι
για τη σαλτσα
-1 ντοματα λιωμμενη στο μπλεντερ
-2 κουταλιες λαδι
-λιγο αλατι, λιγη ζαχαρη ή αλλο γλυκαντικο, λιγο πιπερι
-μισο κουταλακι ριγανη τριμμενη και μισο κουταλακι βασιλικο ψιλοκομμενο ή τριμμενο αν εχουμε ξερο
-2 κουταλιες νερο
σοταρουμε στο λαδι τη ντοματα για 2 λεπτα και μετα προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα εκτος απο το νερο, σωταρουμε λιγο ακομα, ριχνουμε το νερο και αφηνουμε να βρασει για 1-2 λεπτα
για τη γεμιση (εγω βαζω αυτα τα υλικα,εσεις βαλτε οτι σας αρεσει)
-3 κουταλιες καλαμποκι γλυκο
-ενα φλυτζανι ελιες σε ροδελες
-3 πιπεριες πιπεριες (καλυτερα διαφορετικα ειδη) σε λωριδες, ροδελες ή μικρα κοματακια
-μια ντοματα αφυδατωμενη (στο φουρνο ή λιαστη) κομενη σε λεπτες φετες ή λωριδες
-1 φλυτζανι τσαγιου μανιταρια κομμενα
-2 κουταλιες καρυδια κοπανισμενα
επισης οποιοδηποτε αλλο υλικο επιθυμουμε
αν θελουμε αφυδατωνουμε οποια υλικα εχουν πολλα υγρα στο φουρνο επιλεγοντας αερα για λιγα λεπτα, για να μην τραβηξει τα νερα η ζυμη
αν κανουμε καλτσονε:
περιπου μιση ωρα αφου εχουμε ετοιμαζει τη ζυμη ανοιγουμε ενα σχετικα χοντρο φυλλο στρογγυλο.
απλωνουμε σε ολο το φυλλο τη σαλτσα ντοματας με ενα κουταλι. ριχνουμε στο μισο φυλλο τα υλικα αφηνοντας ενα περιθωριο 1-2 εκατοστα απ εξω για να γυρισει και να κλεισει. διπλωνουμε το υπολοιπο και "κολλαμε" το ζυμαρι για να μην ανοιξει. αν δεν κολλαει βρεχουμε λιγο τα χερια και πιεζουμε.
ψηνουμε στους 200 βαθμους για 15-20 λεπτα, αναλογα ποσο χοντρη ειναι η ζυμη μας
για ρολο:
ανοιγουμε φυλλο σε σχημα περιπου ορθογωνιο. απλωνουμε σε ολο το φυλλο τη σαλτσα ντοματας, μετα τα υπολοιπα υλικα και τυλιγουμε ρολο. μπορουμε να το ψησουμε ετσι στους 170-180 βαθμους για 25-30 λεπτα. αλλιως κοβουμε απο το φετουλες παχους 1,5 εκατοστα, τις τοποθετουμε ξαπλωτες σε ταψι ή λαμαρινα και ψηνουμε στους 180-200 για περιπου 10-15 λεπτα, μεχρι να ροδισουν καλα.