Χτες η μητέρα μου -η οποία εδώ και κάποιο καιρό έχει αρχίσει να ψάχνει διάφορα ωραία φαγητά πέρα από τα «κλασσικά» που να μπορώ να φάω κι εγώ!- έφτιαξε την ακόλουθη συνταγή, που αποδείχτηκε πολύ νόστιμη και θρεπτική! Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του Ευτύχη Μπλέτσα
«Μαγειρική Οικονομία». Είναι ψιλοενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο, αν και έχει αρκετές συνταγές με ζωικά. Τέλος πάντων, αντιγράφω από την εισαγωγή της συνταγής:
«Μια απλή, οικονομική και πολύ νόστιμη μακαρονάδα, χωρίς ζωικά προϊόντα που φτιάχνεται σε ένα σκεύος εύκολα και γρήγορα. Τα καρότα είναι όλο τον χρόνο οικονομικά και εκτός από ενέργεια, περιέχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες που ανεβάζουν την διατροφική αξία του φαγητού.»
Υλικά- 1 πακέτο ζυμαρικά πένες ολικής
- 10 καρότα
- 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο
- 3 λιαστές ντομάτες (στο βαζάκι τους)
- 1/2 κουταλάκι μπαχάρι σε σκόνη
- λίγο κάρδαμο σε σκόνη
- μια χούφτα άνηθο
- 4 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μπολ άσπρα ωμά, ανάλατα κάσιους
- 1 κουταλάκι κάρυ σε σκόνη
- λίγο αλάτι
ΕκτέλεσηΒάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν. Στο ίδιο νερό βράζουμε τα καρότα για 5 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε οικονομία σε ενέργεια και μαγειρεύουμε πιο οικολογικά. Τα καρότα δίνουν και μια γλυκάδα στα μακαρόνια. Λιώνουμε τα βρασμένα καρότα στο μούλτι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Λιώνουμε τα κάσιους στο μούλτι ή τα θρυμματίζουμε μέσα σε μία πετσέτα και προσθέτουμε κάρυ και αλάτι. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με σάλτσα καρότου και πασπαλίζουμε με τριμμένα κάσιους.