επειδή μου ζήτησε η Νατάσα συνταγή για τούρτα γενεθλίων ποστάρω αυτήν εδώ που έφτιαξα στα γρήγορα σήμερα για τα γενέθλια του Σον που είναι αύριο.
Είχα μόλις μία ώρα στη διάθεσή μου οπότε δεν την στόλισα και δεν την περιποιήθηκα όπως θα έπρεπε. Anyway, η συνταγή μου είναι παρακάτω. Αντί για γάλα καρύδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γάλα σόγιας με γεύση βανίλιας (αλλά εμένα το γάλα καρύδας μου δουλεύει καλύτερα στα γλυκά). Αντί για σως μήλου μπορείτε να χρησιμοποίησετε 1/2 κούπα ελαιόλαδο.

σε αυτή την τούρτα χρησιμοποίησα 2 παντεσπάνια
για το κάθε παντεσπάνι χρειαζόμαστε
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπα ζάχαρη
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
1/3 κούπα κακάο (το παραλείπουμε αν θέλουμε λευκό/βανίλια κέικ)
1 κουτί γάλα καρύδας (περίπου 2 κούπες)
2 κ.γ. μηλόξυδο
1 1/2 κούπα σως μήλου με ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσετε σως μήλου χωρίς ζάχαρη προσθέστε επιπλέον 1/4 κούπας ζάχαρη)
1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Σε ένα μπωλ κοσκινίστε και ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά. Σε ένα δεύτερο μπωλ ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά.
Προσθέστε τα στεγνά υλικά στα υγρά και χτυπήστε με το μπλέντερ μέχρι να ενωθούν. Ψήστε σε φόρμα 30 εκατοστών για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Αφήστε να κρυώσει εντελώς το παντεσπάνι πριν το ξεφορμάρετε και το χρησιμοποίησετε.
Στο ενδιάμεσο από τα δύο παντεσπάνια μπορείτε να βάλετε frosting της επιλογής σας ή μαρμελάδα. Εγώ χρησιμοποίησα chocolate buttercream frosting (1/2 κούπα μαργαρίνη χτυπημένη με 2 κούπες ζάχαρη άχνη, 1/3 κούπας κακάο και λίγη βανίλια).
Για το γλάσσο χρησιμοποίησα ganache που έφτιαξα βράζοντας σε μεσαία θερμοκρασία 200 μλ κρέμα γάλακτος αμυγδάλου (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σόγιας). Αφού έβρασε η κρέμα, πρόσθεσα 4 κ.σ. μαργαρίνη, 200 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη και 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου και ανακάτεψα μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα. Το ganache πρέπει να αφήσετε να κρυώσει τουλάχιστον για μία ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε την τούρτα σας. Γαρνίρετε την τούρτα όπως σας αρέσει. Με chocolate buttercream frosting, φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Στη δική μου σήμερα έβαλα ψιλοκομμένα αμύγδαλα που είχα κάψει με λίγη μαύρη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν χρώμα.