γιατι να μην μπορεις; ότι θες εσυ μπορεις να φας,
αλλα το τυρι μια ιδεα ειναι , εγω απο οταν εκοψα τα γαλακτοκομικα τις φακες, φασολακια μπαμιες κλπ τα τρωω σκετα με ψωμι και μια χαρα ειναι
σωστά όλα μια ιδέα είναι! Προς το παρόν δεν μου έχει πολυμπεί αντίστοιχη ιδέα αν και προτιμώ τυριά "φυτικά" τύπου Κολιός (την έχουν την καζείνη τους).
Δεν υπάρχουν επιτρεπόμενοι συνδυασμοί. Τρώς ό,τι θέλεις. Αν θες να κάνεις πιο πρωτεινικό το γεύμα, ρίξε στη σαλάτα σου δύο κουταλιές ξηρούς καρπούς ή δ. μαγιά ή βρασμένα όσπρια ή σειτάν ή τόφου ή τέμπε κλπ.
Γενικά, υπάρχει ο κανόνας που λέει πως όταν κάτι έχει σίδηρο, αν το συνδιάσεις με κατι που έχει ασβέστιο θα του κόψεις τη φόρα. Ο σίδηρος πάει με τη βιταμίνη C, για καλύτερη απορροφησιμότητα.
Αν όμως δεν έχεις πρόβλημα με τον σἰδηρο, μην τρελαινεσαι με τους συνδιασμούς.
δεν έχω κάποιο πρόβλημα ίσα ίσα! Όμως φοβήθηκα μη βάλω βάρος, έτσι επισκέφτηκα ένα διατροφολόγο (χωρίς κάποια εξειδίκευση σε χορτοφάγο) και μου εξήγησε τα βασικά. Σε γενικές γραμμές αυτά ισχύουν που έγραψες Δάφνη!
Εϊμαι χημικός κι έτσι το κατέχω το θέμα (άσχετα που δεν έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα με το ποιές ουσίες συναγωνίζονται ποιές) αλλά γνωρίζω τα βασικά.
Το fitday το χρησιμοποιώ όταν είμαι σε δίαιτα, τώρα δεν είναι στις προτεραιότητες μου

Σίγουρα δε θέλω να βάλω βάρος όμως! Από το διαιτολόγο έμαθα ότι το πιο πιθανό να χάσω βάρος αρκεί να μη ξεφεύγω σε μερίδες. Επίσης μου είπε πως το πιθανότερο είναι να πεινάω λίγο πιο συχνά αφού η πέψη του κρέατος, μπλιαχ, αργεί περισσότερο...
Επισκέφτηκα "βιολογικάδικο" αλλά δεν είδα κάτι διαφορετικό από τα σουπερμαρκετ (είμαι στη Νάξο). Μόνο ιπποφαες βρήκα που δεν είχα καταφέρει να βρω. Ρώτησα και στο μαγαζί και στο σουπερμαρκετ αν μπορούν να παραγγείλουν κάτι άλλο πχ σαλάμι σόγιας, λουκάνικα, κεφτεδάκια κτλ κτλ και ήταν θετικοί

Θα δείξει

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να αποφύγω το διπλό μαγείρεμα γιατί...δεν γίναμε όλοι χορτοφάγοι! Έτσι θα πρέπει να...συναναστρέφομαι νεκρή σάρκα πολλά πολλά χρόνια

http://www.amazon.com/Vegan-Life-Everything-Healthy-Plant-Based/dp/0738214930
Αν μελετήσεις αυτό το βιβλίο, θα λυθούν όλες σου οι απορίες. Αν έχεις πρόβλημα με τα αγγλικά, ψάξε στο φόρουμ, υπομονή και μη βαριέσαι το διάβασμα. Επίσης, δες εδὠ:
http://www.theveganrd.com/food-guide-for-vegans
ευχαριστώ! Όχι προτιμώ Αγγλικά να τα ξεσκονίζω

Offtopic: Η pizza γίνεται μια χαρά αλλά προσοχή όχι από την σάπια πιτσαρία που χωρίς τιμή η γεύση τους είναι συνήθως εμετική. Στην mystic pizza ας πούμε η πίτσα βγαίνει νόστιμη και χωρίς τυρί γιατί έχει ωραίο ζυμάρι και υλικά. Και η σπιτική pizza αν έχει καλά υλικά, ζυμάρι, λαχανικά, σάλτα καλή βγαίνει.
Linaki δεν χρειάζεται να τρως συγκεκριμένους συνδυασμούς, ισχύει αυτό που λέει η Δάφνη, και εδώ μέσα θα βρεις σε διάφορα μέρη συμβουλές. Σε γενικές γραμμές αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα αν τρως από όλα θα είσαι μια χαρά. Αν θες ένα μπούσουλα να δεις πως τρως δοκίμασε να καταγράφεις και αναλύεις τι τρως με κάποιο "πρόγραμμα" όπως το fitday πχ.
σπιτική πίτσα κάνω υπέροχη, ανοίγει τέλειο φύλλο ο άντρας μου! Εγώ κάνω το ζυμάρι (στο μίξερ, κουράστηκα

)
Δεν μπορώνα φανταστώ πως θα σταθούν τα λαχανικά πάνω στην πίτσα χωρίς το τυρί, αλλά σαν καλτσόνε μια χαρά τη φαντάζομαι!
Τρώω από όλα ευτυχώς, μόνο να τελευταία λόγω χορτοφαγίας ψάχνομαι να εμπλουτίσω τη διατροφή μου. Πχ ταχίνι, ξηρούς καρπούς (κράνμπερις, γκότζι, σταφίδες που δεν πολυτιμούσα πρίν-εκτός από αμύγδαλα φουντούκια (τα κλασσικά), εύκολες συνταγές για χορτοφάγους (για μένα πρίν το εύκολο ήταν πχ ψητό κοτόπουλο

νιώθω τύψεις για όσα κοτοπουλάκια έχω σκοτώσει... ),
φακές με ρύζι (πρίν τις έκανα σκέτες), ρεβύθια με πατάτα ή καρότο (αυτό δεν το θυμάμαι ακριβώς αλλά σίγουρα δεν το μαγείρευα έτσι πρίν).
Μου έδωσε ένα πρώτο σπρώξιμο ας πούμε ο διαιτολόγος! Τώρα μένει να τσουλήσω

Από τυριά μου άρεσε πολύ η φέτα αλλά δε μου λείπει.
φέτα λατρεμένη, μακάρι η κολιός να ήταν τελείως φυτική, μου αρέσει πολύ, όπως και το τυρί του τοστ που βγάζει...Εδώ έχουμε μόνο αυτή τη μάρκα! Στο βιολογικάδικο είχε άλλη μια αλλά ήταν τσουχτερό και δεν έδωσα βαση...
Απορία, εσείς (όσοι είστε) γίνατε κατευθείαν βιγκαν ή ξεκινήσατε από χορτοφαγία?