Μια δική μου εκδοχή του seitan! (μετά από προτάσεις της Thedas)
Συστατικά:300g Γλουτένη
250g Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
100g Ξηροί καρποί (βάζω συνήθως αμύγδαλα και κάσιους μισά-μισά)
50g Ρεβυθάλευρο
50g Διατροφική μαγιά
35g Λιναρόσπορος
35g Ταχίνι
300g Νερό
2 κ.σ. Μάραθος
2 κ.σ. Ματζουράνα
2 κ.σ. Σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. Κρεμμύδι
3 κ.γ. Αλάτι
2 κ.γ. Πάπρικα καπνιστή
2 κ.γ. Τσίλι
1 κ.γ. Πιπέρι μαύρο
½ κ.γ. Ρίγανη
¼ κ.γ. Σκόρδο
¼ κ.γ. Μπαχάρι
Εκτέλεση:Βάζουμε στο μπλέντερ τη ντομάτα, τους ξηρούς καρπούς, το λιναρόσπορο, το ταχίνι, το νερό και όποια απ’τα μυρωδικά δεν έχουμε τριμμένα.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τον πολτό από το μπλέντερ, και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Γεμίζουμε ένα φλυτζάνι με το μίγμα, πατάμε καλά για να φύγει ο αέρας, το βγάζουμε, το πλάθουμε μακρόστενο, το βάζουμε σε αλουμινόχαρτο, και το τυλίγουμε (κλείνοντας τις άκρες σαν καραμέλα). Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Οι ποσότητες που δίνω βγάζουν 6 κομμάτια με περίπου 15cm μήκος και 3-4cm διάμετρο.
Ψήνουμε στον ατμό για 30’.
Μόλις τα βγάλουμε, τα ξετυλίγουμε απ’το αλουμινόχαρτο και τ’αφήνουμε να στεγνώσουν σε σχάρα.
Διατροφικά στοιχεία (σε 100g):(όσα με ενδιαφέρουν δηλ., και μάλιστα στο περίπου, γιατί τα υπολόγισα με βάση τα ωμά συστατικά...)
Ενέργεια 222 kcal
Πρωτεΐνη 27g
Ca 78mg
Fe 2.7mg