χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: ζουμερό σοκολατένιο πορτοκαλοκέικ (Μπαρμπαρήγου)  (Αναγνώστηκε 1557 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 1077
  • Φύλο: Γυναίκα
ζουμερό σοκολατένιο πορτοκαλοκέικ (Μπαρμπαρήγου)
« στις: Δεκέμβριος 03, 2010, 04:23:03 πμ »
Μια πολύ νόστιμη, ιδιαίτερη κι εύκολη συνταγή της Μπαρμπαρήγου. Υπάρχει και σχετικό βιντεάκι http://webtv.antenna.gr/webtv/watch?cid=_c_zw6bi_h_wy_r8%3d.

2 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/3 φλ. ζάχαρη (εγώ βάζω 2 φλ., γιατί διαφορετικά μου φαίνεται υπερβολικά γλυκό. Χρησιμοποιώ ακατέργαστη ζάχαρη.)
3/4 φλ. καρύδια ψιλοαλεσμένα
2/3 φλ. κακάο
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρύφαλο
1 βανίλια (προτιμώ να χρησιμοποιώ τον καρπό της βανίλιας, μισό κλωναράκι)
1 1/2 φλ. φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. σόδα
1/3 φλ. σπορέλαιο
2 κ.σ. ξύδι
ξύσμα από δύο πορτοκάλια (εγώ δεν βάζω, γιατί δεν μου αρέσει)

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Προσθέτουμε το καρύδι και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε στον χυμό τη σόδα (προσοχή: το δοχείο με τον χυμό να βρίσκεται πάνω από το δοχείο με τις σκόνες, γιατί με τη σόδα φουσκώνει και χύνεται και θέλουμε να χυθεί στις σκόνες). Προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μία ώρα (πάνω - κάτω, χωρίς αέρα, στην κάτω σχάρα). Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί 24 εκ. πρέπει να αυξήσουμε τον χρόνο ψησίματος. Στον δικό μου φούρνο το ταψί των 26 εκ. χρειάζεται μία ώρα ψήσιμο. Το πρώτο μισάωρο ΜΗΝ ανοίξετε τον φούρνο, γιατί το γλυκό θα κάτσει. Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος ψησίματος, ελέγξτε με ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ αν βγαίνει στεγνό. Μην το παραψήσετε. Μόλις το μαχαίρι βγαίνει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο. Αν το γυρίσετε ανάποδα, το χαρτί είναι κάπως κολλημένο στο κέικ, αλλά το κέικ έχει ψηθεί όσο χρειάζεται, είναι απλώς ζουμερό. Έχω αλλάξει λίγο τη σειρά της πρωτότυπης συνταγής, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Μπαρμπαρήγου ρίχνει πρώτα το λάδι, το ξύδι και το ξύσμα στις σκόνες, και μετά τα αρωματικά και τον χυμό με τη σόδα.

 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής