Φάβα με λιαστή ντομάτα και κάππαρη
Για 4 μερίδες
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο (και 2 κουταλιές επιπλέον)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι φάβα
5-7 φλυτζάνια νερό
Αλάτι
1/2 φλυτζάνι λιαστές ντομάτες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες
3 κουταλιές κάππαρη
3-4 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1. Σε μιά μέτρια κατσαρόλα ή χύτρα ζεσταίνουμε 1/3 του φλυτζανιού λάδι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μην κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύουμε, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Το μίγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
2. Μόλις αρχίσουμε το μαγείρεμα της φάβας, βάζουμε της ντομάτες σε χλιαρό νερό και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1/3 του φλυτζανιού από το νερό. Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες.
3. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες, την κάππαρη και το νερό από τις ντομάτες που κρατήσαμε και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά,
μέχρι το νερό να εξατμιστεί και να μαλακώσουν οι ντομάτες. Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις κρατάμε στην άκρη.
4. Λίγο προτού σερβίρουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι και το ξύδι.
Απλώνουμε τη φάβα σε μιά πιατέλλα, τη σκεπάζουμε με το μίγμα από τις ντομάτες και την κάππαρη και ραντίζουμε με το λάδι.
Σερβίρουμε τη φάβα είτε ζεστή είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να φάει κανείς τη φάβα και προτείνω αν θέλετε, να το δοκιμάσετε.