χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Φάβα με λιαστή ντομάτα και κάππαρη  (Αναγνώστηκε 4909 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Άννα

• Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
Φάβα με λιαστή ντομάτα και κάππαρη
« στις: Οκτώβριος 27, 2010, 09:18:56 μμ »
 Φάβα με λιαστή ντομάτα και κάππαρη

Για 4 μερίδες

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο (και 2 κουταλιές επιπλέον)
1    μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1    φλυτζάνι φάβα
5-7 φλυτζάνια νερό
Αλάτι
1/2 φλυτζάνι λιαστές ντομάτες
3    φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1    μεγάλη σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες
3    κουταλιές κάππαρη
3-4 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

1.   Σε μιά μέτρια κατσαρόλα ή χύτρα ζεσταίνουμε 1/3 του φλυτζανιού λάδι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μην κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύουμε, προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Το μίγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
2.   Μόλις αρχίσουμε το μαγείρεμα της φάβας, βάζουμε της ντομάτες σε χλιαρό νερό και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1/3 του φλυτζανιού από το νερό. Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες.
3.   Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες, την κάππαρη και το νερό από τις ντομάτες που κρατήσαμε και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά,
μέχρι το νερό να εξατμιστεί και να μαλακώσουν οι ντομάτες. Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις κρατάμε στην άκρη.
4.  Λίγο προτού σερβίρουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το αλάτι και το ξύδι.
Απλώνουμε τη φάβα σε μιά πιατέλλα, τη σκεπάζουμε με το μίγμα από τις ντομάτες και την κάππαρη και ραντίζουμε με το λάδι.
Σερβίρουμε τη φάβα είτε ζεστή είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να φάει κανείς τη φάβα και προτείνω αν θέλετε, να το δοκιμάσετε.

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
Απ: Φάβα με λιαστή ντομάτα και κάππαρη
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 28, 2010, 02:02:01 μμ »
Άννα, με λιαστή ντομάτα και κάπαρη φτιάχνω την κινόα! Πολύ ταιριαστές γεύσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα ταιριάζουν και με τη φάβα!  :)

Αποσυνδεδεμένος Άννα

• Addicted
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 28, 2010, 04:05:40 μμ »
Άννα, με λιαστή ντομάτα και κάπαρη φτιάχνω την κινόα! Πολύ ταιριαστές γεύσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα ταιριάζουν και με τη φάβα!  :)

Την κινόα; Δεν έχω φάει ποτέ μου κινόα! Και για τη φάβα αν θα ταίριαζε η λιαστή ντομάτα με την κάπαρη δεν ήξερα, είχα αμφιβολίες και περίμενα  να τη δοκιμάσω η ίδια για να τη βάλω τη συνταγή εδώ, και όταν δοκίμασα δεν πίστευα ότι πήγαιναν τόσο οι γεύσεις! Άν σ άρεσει η ντομάτα με τη κάπαρη, θα σ αρέσει και στη φάβα!

(λιαστές ντομάτες όχι αυτές που είναι μέσα σε λάδι, ξηρές από ήλιο)

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 28, 2010, 11:32:23 μμ »
Κι εγώ τη κινόα την ανακάλυψα πρόσφατα και την έχω λατρέψει! Τη βράζω ξεχωριστά και μετά ρίχνω ωμό λάδι, κάπαρη και λιαστή ντομάτα κομμένη (αυτή που βρίσκω συσκευασμένη). Μιαμ!

Αποσυνδεδεμένος Άννα

• Addicted
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 02:16:16 πμ »
 Αύριο ... κινόα! Μάλιστα από σύμπτωση την είδα σήμερα σε κατάστημα βιολογικών τροφίμων, πολύ μικροί και στρογγυλοί σπόροι!

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 04:55:02 πμ »
(Για όσους/ες δεν έχουν ξαναμαγειρέψει κινόα, φροντίστε να την ξεπλύνετε πρώτα πριν το μαγείρεμα γιατί αλλιώς θα πικρίζει  winking)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος Άννα

• Addicted
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 04:57:35 πμ »
 Εγώ δηλ.! Μάλλον όλοι οι άλλοι θα την έχουν μαγειρέψει/φάει!  thanks

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 08:05:58 πμ »
Την ξεπλένεις καλά, προσοχή στο σούρωμα, γιατί είναι πολύ μικρή και περνάει από τα σουρωτήρια. Τη βάζεις σε ένα κατσαρολάκι με κρύο νερό (αναλογία 1 φλ. κινόα προς 1 και 3/4 νερό, για να γίνει σπυρωτή) και βράζεις σκεπασμένη σε χαμηλή φωτιά. Εγώ βάζω και κύβο λαχανικών. Όταν κοντεύει να πιει το νερό της, σύντομα δηλαδή, την κατεβάζεις από τη φωτιά και βάζεις μια πετσέτα κάτω απ' το καπάκι -όπως κάνουμε και για το ρύζι. Από πάνω μπορείς να βάλεις ωμό ελαιόλαδο και ό,τι άλλο θέλεις -από μπρόκολο στον ατμό με λαδολέμονο και καρύδι, μέχρι οτιδήποτε). Είναι τόσο ζωντανή τροφή που μέσα στο μικρό διάστημα που τη βράζεις προλαβαίνει και βγάζει κάτι ριζούλες που φαίνονται σαν σκουλικάκια.

Στην πραγματικότητα λέγεται κίνουα (quinua). Αν θέλεις να κάνεις αναζήτηση, ψάξε quinoa. Απίστευτη τροφή, με 18% πρωτεΐνη, διάφορα αμινοξέα και χωρίς γλουτένη -ίσως γι' αυτό δεν με πρήζει καθόλου.

Αποσυνδεδεμένος Άννα

• Addicted
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 06:40:38 μμ »
Από πάνω μπορείς να βάλεις ωμό ελαιόλαδο και ό,τι άλλο θέλεις -από μπρόκολο στον ατμό με λαδολέμονο και καρύδι, μέχρι οτιδήποτε). 
Είναι τόσο ζωντανή τροφή που μέσα στο μικρό διάστημα που τη βράζεις προλαβαίνει και βγάζει κάτι ριζούλες που φαίνονται σαν σκουλικάκια.
Στην πραγματικότητα λέγεται κίνουα (quinua). Αν θέλεις να κάνεις αναζήτηση, ψάξε quinoa. Απίστευτη τροφή, με 18% πρωτεΐνη, διάφορα αμινοξέα και χωρίς γλουτένη -ίσως γι' αυτό δεν με πρήζει καθόλου.

thanks ilaeira! Σαν θησαυρός ανεξερεύνητος μου φαίνεται τώρα ότι είναι η quinua ως τροφή, με όλα αυτά που έγραψες! Ήθελα να πάω σήμερα από εκείνο το κατάστημα να την πάρω και δεν πρόλαβα, όμως θα γίνει πολύ σύντομα, γιατί ανυπομονώ τώρα να την μαγειρέψω. Άν δοκιμάσεις κάποια στιγμή την φάβα, αν θέλεις πές μου πως σου φάνηκε.

Αποσυνδεδεμένος lady mango

• New Kid in The Block
  • **
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 10:43:56 μμ »
οταν γινεται η κινοα στο τελος τι πυκνοτητα πρεπει να εχει?
σπυρωτη ? εμενα γιατι μου γινεται νιανια ???? cryingbig

Αποσυνδεδεμένος ilaeira

• Addicted
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 11:20:13 μμ »
Θα τη δοκιμάσω, Άννα, και είμαι ήδη σίγουρη ότι θα μου αρέσει!

Lady mango η κινόα πρέπει να μείνει χωρίς νερά, όπως το ρύζι. Όταν λέω σπυρωτή, δεν εννοώ ότι οι κόκκοι ξεχωρίζουν ένας ένας, αλλά ότι δεν γίνεται μια ενιαία μάζα όπως ο πουρές, ας πούμε, και ότι όταν την μασάς νιώθεις να σκάει στα δόντια σου, δεν είναι νιανιά. Προφανώς σου γίνεται νιανιά γιατί βάζεις πολύ νερό. Εμένα μου πετυχαίνει όταν η αναλογία είναι ένα μέρος κινόα με 1 και 3/4 νερό. Καλό πλύσιμο, νερό βρύσης και όχι ζεστό, και από την αρχή η κινόα μαζί με το νερό στην κατσαρόλα. Δες εδώ: http://donlucho.com/2009/05/recetas-de-quinua-quinoa-receta-basica/

Επίσης την δοκίμασα χωρίς ζωμό λαχανικών και μου άρεσε ακόμα περισσότερο. Με αλάτι και ωμό ελαιόλαδο -σήμερα τη συνόδευσα με αρακά.

Αποσυνδεδεμένος foxy vegan

• Διαχειρίστρια
  • Addicted
    • Ανθρωποι-Ζωα-Περιβαλλον: Ειμαστε ΕΝΑ
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 30, 2010, 02:19:32 πμ »
Εγώ πάλι τη ρίχνω στην κατσαρόλα μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω και αφήνω για 15' λεπτά. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω σκεπασμένη για άλλα 5'.  :)
Σεξισμός=Ρατσισμός=Σπισισμός
No one is free when others are oppressed.

Αποσυνδεδεμένος blueheart