χορτοφαγία: στάση ζωής



Αποστολέας Θέμα: Σουβλάκια λαχανικών με γλυκόξινη & ρύζι μπασμάτ_  (Αναγνώστηκε 2128 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maroulaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 673
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Vegan. Because the alternative is unthinkable.
Σουβλάκια λαχανικών με γλυκόξινη & ρύζι μπασμάτ_
« στις: Οκτώβριος 01, 2010, 12:20:39 πμ »


Υλικά:
  (για 10-12 ξυλάκια)

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 3 μικρές πράσινες πιπεριές
  • 2 τομάτες
  • 2 μικρά κρεμμύδια ξερά
  • 3 κολοκυθάκια
  • Μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 πατάτα μεγαλούτσικη
  • ξυλάκια για σουβλάκι
  • θυμάρι και ρίγανη

*Για την σαλτσούλα :

-Μπαλσάμικο
-Αλάτι, πιπέρι
-ελαιόλαδο
-σιροπι σφενδαμου
-λίγο νεράκι - αναλόγως πόσο πηχτή θέλουμε να είναι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια, τις τοποθετούμε σε μπωλ και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε έτσι για μιση ώρα για να ξεπικρίσουν.
Στο μεταξύ κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας, και μόλις είναι έτοιμες και οι μελιτζάνες, τις ξεπλένουμε καλά και τα περνάμε όλα στα ξυλάκια.

Τοποθετούμε τα ξυλάκια στο ταψί και ρίχουμε λίγο αλατάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε λάδι (όσο χωράει ένα φλυτζανάκι του ελληνικου καφέ) - καθόλου νερό, και ψήνουμε στους 180οC μέχρι να "γίνουν" όλα τα λαχανικά μας.
Οταν οι πατατούλες θα είναι έτοιμες, τότε θα είναι έτοιμα και όλα τα υπόλοιπα. (δεν θυμάμαι πόση ώρα έψηνα).

Μέχρι να ψηθεί, ετοιμάζουμε και τη σάλτσα, την οποία την έφτιαξα στο μιξεράκι του φραπε  :D βαριόμουν να βαζω μπλέντερ. Ρυθμίστε την αναλογία των υλικών σας, ανάλογα με το πόσο γλυκιά ή ξινή την προτιματε.

Λίγο πριν σβήσουμε τον φούρνο, περιχύνουμε το ταψι με την σαλτσα, και τότε προσθέτουμε το θυμάρι και τη ρίγανη, και αφήνουμε να ποτίσει το φαγάκι μας για ακόμα 10 λεπτάκια. (εγώ έβαλα και δεντρολιβανο αλλα το μετάνοιωσα γιατί έχει πολύ έντονη γεύση)

Στα 10 αυτά λεπτάκια μεχρι να σβήσω τον φούρνο βράζω το μπασμάτι, το οποίο το φτιάχνω εντελώς ανάλατο και χωρίς λάδι, γιατι ποτίζεται κι αυτό απο την σάλτσα.

**Tip : Κοψτε τα λαχανικά σε χοντρουλα κομμάτια, γιατί καθως ψήνονται συρικνώνονται κατα πολύ.

Ενα φαγητό απίστευτο γλύκισμα ! Ειδικά οι μελιτζάνες και τα πλευρώτους γίνανε πολυ σλουρπ. Αφου το κανα εγώ που ειμαι ατζαμης, φανταστείτε εσείς !! winking

Καλή όρεξη...
"Our lives begin to end, the day we become silent about things that matter."
"Οι ζωές μας τελειώνουν όταν σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία."

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

  • Addicted
  • ******
  • Μηνύματα: 2906
  • Φύλο: Άντρας
    • Τσίρκο
Απ: Σουβλάκια λαχανικών με γλυκόξινη & ρύζι μπασμάτ_
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 01, 2010, 01:11:18 πμ »
 bored Για μαγείρεμα  έχω μόνο πετρογκάζ και τα κάνω όλα σ αυτό, τι φούρνος θα με εξυπηρετούσε να ψήνω και να φουρνίζω κι εγώ;

Αποσυνδεδεμένος Φρουτοπία

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 202
Απ: Σουβλάκια λαχανικών με γλυκόξινη & ρύζι μπασμάτ_
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 02, 2010, 02:02:12 πμ »
Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα ρομποτάκι! Είναι τόσο πρακτικό και ιδανικό για γεύματα 1-2 ατόμων. Ψήνει κανονικά (γεμιστά, σουβλάκια κλπ), ξεπαγώνει, ζεσταίνει (βάζεις π.χ. ένα πιάτο φαί μέσα και το ζεσταίνει), τηγανίζει (π.χ. έχεις τηγανιτές πατάτες σε ταψάκι με μια κουταλιά λάδι) και γενικώς σου λύνει τα χέρια. Είναι διαφανές και βλέπεις τι σου γίνεται και ψήνει με ελάχιστα υγρά και λίπη.

Δες ένα πρόχειρο λινκ εδώ http://www.afoigeorgiou.gr/index.php?target=categories&category_id=654

και εδώ http://www.skroutz.gr/c/845/fournakia.html?keyphrase=%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%84

Αποσυνδεδεμένος elsa

  • Συντονίστρια
  • Addicted
  • *****
  • Μηνύματα: 6819
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
Απ: Σουβλάκια λαχανικών με γλυκόξινη & ρύζι μπασμάτ_
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 02, 2010, 10:15:06 πμ »
Πολύ ορεκτικό φαίνεται, Μαρουλάκι!  thanks

Αποσυνδεδεμένος maroulaki

  • Θαμώνας
  • *****
  • Μηνύματα: 673
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Vegan. Because the alternative is unthinkable.
Απ: Σουβλάκια λαχανικών με γλυκόξινη & ρύζι μπασμάτ_
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 02, 2010, 10:50:54 πμ »
επίσης αντι να βάζουμε φούρνο, μπορούμε να ψήσουμε σ'ενα τηγάνι με ραβδωτή επιφάνεια χωρίς λάδι καθόλου, ακόμα υγιεινότερο γιατι θα έχει μόνο το ζουμάκι απο τα λαχανικα.
η οριτζιναλ συνταγη έλεγε οτι καλυτερα σε τέτοιο τηγάνι, για να αρπάζει το εξωτερικό των λαχανικών και το εσωτερικό να κρατάει.

γιουπι επιτέλους έκανα ενα φαι αξιο λόγου :οΡ
"Our lives begin to end, the day we become silent about things that matter."
"Οι ζωές μας τελειώνουν όταν σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία."


 

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής
Contact