χορτοφαγία: στάση ζωής

Αποστολέας Θέμα: Χαρουπόμελο  (Αναγνώστηκε 2603 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
  • Φύλο: Γυναίκα
Χαρουπόμελο
« στις: Σεπτέμβριος 02, 2009, 06:44:00 μμ »
Συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη από το βιβλίο Τα Χόρτα (εκδόσεις Τροχαλία)

Υλικά:

2 κιλά χαρούπια κομμένα σε μικρά κομμάτια
3 λίτρα νερό χλιαρό

Εκτέλεση:

Τοποθετείτε τα κομμένα χαρούπια σε δύο μεγάλες λεκάνες και αδειάζετε μέσα το χλιαρό νερό. Αφήνετε τα χαρούπια 24 ώρες να φουσκώσουν στο νερό και να αποβάλλουν το "μέλι" τους. Σουρώνετε το νερό και πετάτε τα χαρούπια.

Βάζετε το νερό, που έχει ωστόσο πάρει χρώμα σκούρο καφέ, σε δύο κατσαρόλες με βαρύ πάτο και βράζετε, μέχρι το νερό να αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα σκούρο σιρόπι, που θυμίζει έντονα πετιμέζι. Αν θέλετε, μπορείτε να "δέσετε" περισσότερο το χαρουπόμελο, αλλά τότε θα γίνει παχύρρευστο και θα αποκτήσει μία έντονη μυρωδιά καραμέλας. Η διαδικασία του βρασίματος μπορεί να κρατήσει σε μέτρια θερμοκρασία και δύο ώρες.

Αφήνετε το χαρουπόμελο να κρυώσει και το διατηρείτε σε μικρά γυάλινα σκούρα μπουκάλια. Τα κλείνετε καλά και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Δεινομάχη

• Addicted
  • κάνε κάτι μικρό σήμερα, αντί να σκέφτεσαι αιωνίως
Απ: Χαρουπόμελο
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 02, 2009, 07:20:55 μμ »
mazikeen, πολύ χρήσιμη η συνταγή! 
τις προάλλες μάζεψα κάτι χαρούπια και σκεφτόμουν να ψάξω να βρω τι να τα κάνω!!  thank you!!

όμως δεν καταλαβαίνω αυτά τα διπλά: δύο λεκάνες, δύο κατσαρόλες...  γιατί, τι θα γίνει αν χρησιμοποιήσω μία λεκάνη και μία κατσαρόλα?? questionmark
A small change in my life today is better than ages of well-intentioned thinking.

Αποσυνδεδεμένος mazikeen

• Addicted
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 03, 2009, 01:18:25 πμ »
To σκέφτηκα και εγώ αυτό, μάλλον εννοεί ότι είναι μεγάλη ποσότητα, και καλύτερα να έχεις χώρο να το φτιάξεις. Υποθέτω ότι αν χρησιμοποιήσεις 1 κιλό χαρούπια, τότε θα θέλεις και μία λεκάνη και μία κατσαρόλα αντίστοιχα.   biggestgrin
"Futurama is brought to you by: Glagnar's Human Rinds - It's a buncha, muncha, cruncha... human" - Futurama

Αποσυνδεδεμένος Ge0rgia

• Πλήρες μέλος
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 03, 2009, 01:25:27 μμ »
Ευχαριστώ πολύ μαζικήν! Πολύ χρήσιμη συνταγή!  winking
Πρέπει πάντα να πιστεύεις στον άνθρωπο. Αν και βλέπεις ότι λέει ψέματα, άκουσέ τον και προσπάθησε να καταλάβεις γιατί το κάνει!

Αποσυνδεδεμένος xristina-v

• Θαμώνας
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 10, 2015, 07:28:06 μμ »
δοκιμασα να φτιαξω φετος......
γενικά πολύ χρονοβόρα διαδικασια και το αποτελεσμα ενα μικρο βαζακι :(
επιπλεον δεν εδενε με τιποτα και αναγκαστηκα να βαλω λιγη ζαχαρη για να δεσει... γεγονος που με εκανε να αμφιβαλω για το 100% γνησιο χαρουπομελο που γραφουν τα μπουκαλακια.
εκανα μια συνταγη που ελεγε να βρασω τα χαρουπια 5 λεπτα και μετα να τα αφησω να μουλιασουν 1-2 ημερες,
τα αφησα δυο αλλα τα χαρουπια δεν φαινοντουσαν να εχουν χασει το εσωτερικό τους, αλλα ηταν μικρα χαρουπια οχι απο εκεινα τα χοντρα και μακρυα.
το μονο καλο ειναι το σπιτι μυριζει ΤΕΛΕΙΑ!
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αποσυνδεδεμένος ToFu

• www.tofu.gr
  • Addicted
  • black salt is not black!
    • tofu.gr
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 11, 2015, 01:11:45 μμ »
εγώ πέρσι έβγαλα τόσες φουσκάλες στο χέρι μου κόβοντας τα χαρούπια που είπα ποτέ ξανά :) δε χρειάστηκε να βάλω ζάχαρη γιατί έδεσε μετά από αρκετό βράσιμο, αλλά το βαζάκι ήταν μικρό και δεν άξιζε τον κόπο. όσο για τη γεύση, επειδή δεν την συνήθισα το έχω ακόμα :P

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 11, 2015, 08:15:30 μμ »
Έχω μαζέψει 2 σακούλες από πέρσι κι ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι να τα κάνω. Μια φορά που είχα επιχειρήσει το χαρουπόμελο, όντως δεν άξιζε τον κόπο η ποσότητα που μένει. Επίσης δεν μου έπηξε αρκετά.

Έχω βρει μια συνταγή που κάνει με τα υπολείμματα χαρουπάλευρο, εκείνη ίσως αξίζει τον κόπο. Εκτός αν κάψεις το μπλέντερ!  dunno

Αποσυνδεδεμένος xristina-v

• Θαμώνας
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 29, 2015, 08:40:23 πμ »
τα εκοψα με ψαλιδι κουζινας και παρα το οτι ηταν λιγο χρονοβορο δεν ηταν το βασικο προβλημα,
ισως τα χαρουπια του τοφου να ειναι καλυτερης ποιοτητας απο εκεινα που μαζεψα εγω σιγουρα και μπορει να τα μαζεψε πιο καταλληλη εποχη για αυτο να εδεσε.
το πολυποθητο βαζακι το σπαταλησα για να φτιαξω χαρουπολατα με βουτυρο κακαο αλλα δεν πετυχε και την αναμειξα με ξηρους καρπους και δημητριακα για να δεσει.
το μπλεντερ φυσικα και καηκε παλι για αγνωστη αιτια.... question2
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αποσυνδεδεμένος elsa

• Συντονίστρια
  • Addicted
  • Αποσυντονίστηκα...
    • elsa's blog
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 31, 2015, 10:26:26 μμ »
 :(  κρίμα για το μπλέντερ!
Η Viky έχει συνταγή για χαρουπόμελο που πετυχαίνει, το συζητάγαμε τις προάλλες, θα τη γράψει μάλλον σύντομα!

Copyright © χορτοφαγία: στάση ζωής