Πλιγούρι με ρεβύθια
Πρόκειται για μία κλασσική συνταγή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Για 2-4 μερίδες
1/2 φλυτζάνι πλιγούρι από σιτάρι
1 φλυτζάνι ζεστό νερό
1/2 φλυτζάνι ρεβύθια μουλιασμένα από βραδίς
1 φύλλο δάφνης
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Χυμό 1/2 λεμονιού
1. Βάζουμε το πλιγούρι μαζύ με το νερό σε ένα μπόλ, το σκεπάζουμε με μιά πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες να πιεί το νερό.
2. Βάζουμε τα ρεβύθια με τη δάφνη σε μιά κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει και τα βράζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, αφίνουμε τα ρεβύθια να σιγοβράσουν για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
3. Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 6 - 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι, τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δυόσμο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και λεμόνι και το σερβίρουμε είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι αντιγραφή από το βιβλίο τής Νταϊάνα Κόχυλα 'Χορτομανία'.
Προσωπική άποψη για το φαγητό αυτό: πολύ θρεπτικό και πολύ εύγευστο, για όποιον του αρέσουν τα ρεβύθια και το πλιγούρι.